Sediul M.Ap.N. 22-23 decembrie 1989 , sosirea cercetasilor UM 01171 Buzau
Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on May 6, 2009
–In seara zilei de 22.12.1989, incepand cu ora 21,30, elemente neidentificate au declansat foc real, dar si simulat, asupra localurilor 1 si 2 ale ministerului, din directiile: complexele “Orizont” si “Favorit”, str. Miron Constantinescu, Cimitirul Ghencea, latura de est a localului 2. In aceste conditii au fost aduse noi forte, pentru intarirea pazei sediului: 358 ofiteri-elevi din Academia Militara, sub comanda colonelului Scarlat Mihalache; o companie din U.M. 01026; o companie din U.M. 01952. De la Intreprinderea F.M.G.S. au fost chemate 10 tancuri.
–In jurul orelor 23,00-23,30, o autostatie de radioamplificare, ce patrula cartierele Drumul Taberei si Militari, din dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale, pentru a adresa apeluri populatiei in vederea sprijinirii contracararii actiunilor diversioniste, a fost blocata pe str. Ho si Min, in imediata apropriere a intersectiei cu str. Drumul Taberei. Autostatia se gasea intercalata intr-o coloana militara de vehicule blindate ce se indrepta spre sediul M.Ap.N. Asupra coloanei s-a tras din cladirile de pe ambele laturi ale strazii, moment in care o autobasculanta civila, al carei sofer a fost impuscat mortal, si-a continuat deplasarea cu farurile aprinse spre intersectie, izbindu-se de cladirea vecina cu Centrul de Calcul al M.Ap.N. Autostatia a fost, de asemenea, lovita, iar echipajului (locotonent-colonel Ilie Popescu, maistru militar Vasile Cucu si plutonier Anghel Oprea) dupa ce a raportat, prin radio, intrarea intr-o probabila ambuscada la M.Ap.N., a coborat si s-a refugiat in blocul de locuinte din intersectie, intr-un apartmanet situat pe coltul cladirii. Echipajul a stat in acel loc pana spre dimineata, cand s-a deplasat la M.Ap.N.
Tot in aceeasi noapte, la ora 23,45, au sosit, in fata M.Ap.N., doua autovehicule cu un detasament de cercetasi din U. M. 01171 Buzau, comandat de capitanul Gheorghe Trutulescu. Aproprierea de incinta M.Ap.N. a provocat, de asemenea, deschiderea focului de catre elementele diversioniste dispuse pe terasa restaurantului “Orizont” si blocurile dimprejur, caruia le-au raspuns, imediat, fortele ce aparau sediul ministerului. Facem precizarea ca aparatorii isi organizasera dispozitivul in graba si, ca urmare a atacurilor repetate le care erau supusi, se aflau intr-o stare de maxima tensiune.
Initial, surprinsi de ce li se intampla, cercetasii au debarcat imediat, adapostindu-se dupa autovehicule, cladiri, etc., fara a riposta cu foc. Concomitent, o parte dintre ei au inceput deplasarea prin salturi pentru a adaposti in casa scarilor in blocul situat peste drum de punctul de acces in M.Ap.N., timp in care focul s-a amplificat. Din randul cercetasilor au cazut 4 morti si 6 raniti.
Cand focul a slabit in intensitate, colonelul Anghel Constantinescu din M.Ap.N., care insotea detasamentului, a strigat celor din incinta M.Ap.N. sa inceteze imediat tragerile, apel ce a fost repetat pana cand acestea s-au oprit definitiv. Procedandu-se la recunoasterea reciproca, parasutistilor le s-au creat conditii sa intre in incinta M.Ap.N. Camioanele lor au oprit la cca 100 m de intrare. Dupa aproximativ 15 minute, cercetasii au primit misiunea sa treaca, impreuna cu celelalte forte, la apararea zonei, inclusiv a portii principale de acces in minister.
Examinarea ulterioara a autovehiculelor, care au transportat cercetasii ca si a urmelor de intrare si iesire a gloantelor, a confirmat faptul ca asupra lor s-a tras atat din blocurile din vecinatate, cat si din sediul ministerului. De asemenea, s-au descoperit gloante atipice armamentului din dotarea trupelor M.Ap.N., avand calibrul aproximativ 5,45 – 5,65 mm.***
Cercetarile intreprinse au dus la concluzia ca acest incident s-a produs ca urmare a actiunilor elementelor diversioniste (teroriste), a organizarii in graba si pe timp de intuneric a dispozitivului de aparare, precum si faptului ca nu s-au luat suficiente masuri de cooperare si coordonare intre fortele aflate in dispozitiv si cele aduse in sprijinul apararii.
(Arhivele Militare Romane, Armata Romana in Revolutia din Decembrie 1989: Studiu documentar, Editura Militara, 1998, ed. II, pp. 240-241.)
Leave a Reply