The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Sediul M.Ap.N., 22-23 decembrie 1989: sosirea detasamentului de studenti din Academia Militara. Facultatea Tehnica.

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on May 15, 2009

–Dupa ora 01.00, a ajuns in fata M.Ap.N. un detasament de studenti din Academia Militara.  Facultatea Tehnica, chemat pentru a participa la intarirea apararii obiectivului.  Detasamentul era constituit din Cp. 4, comandata de colonel ing. Gheorghe Constantin, cu un efectiv de 215 studenti, si Cp. 5, comandata de colonel dr. ing. Florinel Papuc, cu 132 studenti si 13 ofiteri cadre care-i insoteau pe elevi.

     Inainte de plecarea detasamentului din incinta Academiei Militare, generalul-maior Ion Angheloiu a precizat ca deplasarea la sediul M.Ap.N. se va executa cu autobuzele, pe traseul b-dul Tudor Vladimirescu, sos. Panduri, str. Drumul Taberei, intrarea in sediul ministerului urmand sa se realizeze pe la poarta de acces dispusa vizavi de complexul “Orizont”.

     In momentul cand primele autobuze din capul coloanei s-au oprit aproape de intrarea in incinta ministerului, pe str. Drumul Taberei, s-a declansat un schimb de focuri intre militarii care aparau sediul M.Ap.N. si diversionistii aflati in blocurile de locuinte cu patru etaje aflate in fata Centrului de Calcul al M.Ap.N.

     Cadrele si studentii ce au coborat repede din autobuze au ocupat pozitii de tragere in intervalul dintre blocurile A1, A2, si A3, raspuzand cu foc; prin cateva salturi altii s-au refugiat in holurile si pe scarile blocurilor respective.

     Focul declansat de studenti a fost initial circular, pe intuneric nedistingand din ce directie se trage asupra lor.  Ulterior, tirul acestora s-a concentrat asupra blocurilor din preajma in care se ascundeau tragatorii diversionisti.*

     In urma acestui foc incrucisat, au cazut impuscati si au decedat cinci studenti, iar alti opt au fost raniti.  Cei mai multi au fost loviti in cap sau in zona inimii.  Din maxilarul unui elev impuscat s-a extras un glont cal. 9 mm care nu era in dotarea armatei romane.

*Despre prezenta in zona a unor persoane inarmate, care au deschis foc spre cladirile M.Ap.N., este elocventa declaratia numitei Cosma Viorica, locatara in blocul A2:  “La data de 22.12.1989, nu se intunecase inca…am remarcat, privind de geamul de la bucatarie, prezenta unui grup de tineri in spatiul verde din fata noastra…Erau 5 persoane…Distanta dintre mine si ei era in jur de 20-25 m, poate si mai aproape…Mi-a atras atentia faptul ca unul dintre ei era imbracat intr-o geaca alba, imaculata.  Pareau in varsta de 20 de ani.  Erau tunsi cam la fel.  Toti erau inarmati.  S-au deplasat langa coltul blocului si au inceput sa traga…Dupa ce au tras au fugit imediat in spatele blocului…Atunci a intervenit sotul meu care a strigat la ei de dupa geam:  “Potoliti-va ma!  Ce dracu faceti?”  Unul dintre ei s-a rastit la noi si ne-a spus sa intram in casa, sa inchidem geamul ca ne trage  un glont in cap.  A mai adaugat si o injuratura….Vazand despre ce este vorba ne-am retras in casa.  Cand au tras acestia, cei de peste drum, militarii, au ripostat…A doua zi l-am vazut pe cel cu geaca alba, era mort.” (Raportul Comisiei Senatoriale privind actiunile desfasurate in Revolutia din decembrie 1989, noiembrie 1996).

Armata Romana in Revolutia din Decembrie 1989, ed. II (1998), p. 241

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: