The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Before 10:07 ? : Milea, Stanculescu, si “Rondoul” 22 decembrie 1989

Lt. col. ing. Alexandru Andrei (revista Flacara 6 februarie 1991):  “La ora 9,12 am primit prin intermediul [lt. col.] domnul Rafaelescu ordine de la ministrul apararii nationale care, preluat de noi si transmis prin radio, suna cam asa:  ‘Rondoul ordona ca trupele sa nu traga in multime, sa ramina linga tehnica de lupta, sa nu provoace si sa nu raspunda la eventuale provocari.’  Deci asta a fost textual un ordin pe care l-am formulat noi cit de cit ca sa poata fi transmis prin radio si bazat bineinteles pe ceea ce primisem verbal de la ministrul apararii nationale.  Pe la ora 9,15 am inceput sa transmitem acest ordin prin statiile de radio.  In continuare, mai primeam inca informatii, era perioada cind alte subunitati, in special tancuri si subunitati pe jos se deplasau catre jumatate din Capitala, deci exista inca aflux pe linga afluirea aceasta de oameni, de muncitori si demonstranti, deci pe linga populatie, se deplasau in acelasi timp unitati care doreau sa intareasca dispozitivul….

image0-001

…Dupa ce-am aflat de moartea generalului Milea n-am primit de nicaieri alte ordine si le-am considerat in continuare valabile pe cele date de dinsul.  De la 9,30 pina la 10,45 nu mi s-a mai dat nici un ordin.

image0-002

“Chiar daca fugea, Ceausescu nu scapa!,” interviuri realizate de Ion D. Goia, Flacara, nr. 5 (6 februarie 1991), pp. 8-9.

(from rescued editions of the weekly Flacara, Indiana University Bloomington, Main Library, 1995-1996)

 
%d bloggers like this: