The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Dan Voinea: MĂRTURII DESPRE „REVOLUŢIE” (VITRALII -LUMINI ŞI UMBRE, an VIII, nr.29, decembrie 2016 –februarie 2017 p. 37)

http://acmrr-sri.ro/wp-content/uploads/2018/02/Vitraliino29.pdf

DAN VOINEA: MĂRTURII DESPRE „REVOLUŢIE”

Scan

Prezentăm, subacest titlu, secvențe dintr-un interviu cu fostul procuror militar difuzat la postul „B1 TV” la 21.03.2015.

Despre cei care au tras și „teroriști

Dan Voinea: Ulterior mi-am luat un grup de 20 de poliţişti-criminalişti cu care am lucrat în aceste dosareşi am reuşit să stabilim, la Braşov, pentru cele 231 de victime, autorul fizic. (…) La Brăila am stabilit autorul fizic, la Oradea am stabilit autorul fizic pentru toate victimele, la Arad am stabilit autorul fizic pentru toate victimele, şi aşa mai departe. (…) Erau militari în termen de la Armată, luptători din Gărzile patriotice cărora li s-a pus arma în mână. Am mai avut şi militari de la Interne implicaţi şi care au fost aşezaţi în dispozitive, şi cam atât.

Reporter: Deci celebrele trupe de Securitate, fidele lui Ceauşescu, nu au existat, ca şi teroriştii străini.

Dan Voinea: Trupele de Securitate au fost izolate, li s-au luat armele. La un moment dat li s-au dat armele înapoi şi au fost băgaţi prin dispozitive, dar erau foarte izolaţi şi nu au fost folosiţi atunci (…) Când i-am prezentat materialul de urmărire penală lui Stănculescu, învinuit pentru evenimentele de la Timişoara, primul lucru pe care l-am întrebat a fost ăsta: „Domnule general, a existat vreo putere străină care, în decembrie 1989, a atacat România?”El trebuia să ştie, era ministrul Apărării şi Armata este făcută pentru duşmanul extern. Şi mi-a zis: „Nu”. Asta este declaraţia lui, este la dosar. A doua întrebare: „A existat vreo organizaţie teroristă care a acţionat pe teritoriul României în decembrie 1989?”. S-a uitat lung la mine (…). Credea că eu ştiu. (…) „Nu a fost, domnule, nicio organizaţie teroristă”.(…) Dosarul ăsta este foarte important. Cum au procedat cu cei la USLA. Am identificat încă 8 cazuri, după ce i-a împuşcat pe ăştia de la USLA şi au spus că sunt terorişti.

 
%d bloggers like this: