The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Col. (r) Ilie Stoleru (1992)

Col. (r) Ilie Stoleru, interviu luat de Mihail Galatanu, Flacara, (nr. 29, 22 iulie 1992), p. 7.

La ce fapte ati fost martor si ati participat in noaptea de 22 spre 23 decembrie?

I.S.:  […Cu o masinaARO am plecat sa verific cele 11 obiective avute in grija…] Am incercat, in jurul orei 1,30 (noaptea), sa verific dispozitivile.  Masina in care ma aflam a primit o rafala trasa dintru-un ARO civil alb.  Pe o straduta care da spre Antiaeriana am primit (ma aflam intru-un ARO al armatei) o alta rafala de pistol automat, care a taiat crengile copacilor din fata noastra, iar ele au cazut pe capota din fata masinii.

Nu putea veni de la o alta formatiune a armatei?

I.S.:  Nu putea veni, deoarece eu cunoastem amplasamentrul trupelor din zona….

Ce armament aveau in dotare formatiunile numite teroriste?

I.S.:  Aveau arme cu amortizoare, cu mecanisme cu luneta, pentru lupta pe timp de noapte (in ,infrarosu’), gloante cu cap-vidia.  Armament foarte modern.  Comisiile civile si militare nu si-au dus treaba (de elucidare) la capat.  Cu mine ce putin, comisia trebuia neaparat sa stea de vorba, dar cu mine n-a vorbit nimeni.  In fata comisiei lui Nicolaescu nu m-am dus fiindca, va spun drept, am avut retineri.  Toate casele (locuintele) din preajma C.C.-ului trebuiau luate pe liste de la I.C.R.A.L. si verificate….

image0

image0-001

Cum era ,scenariul’ luptei?

I.S.:  In jurul orei 17,00, se tragea din spate de la ,Cina’ (dir directia strazii ,Golesti’) un foc.  Ii raspundea altul din Piata Palatului, apoi urmau serii (rafale) si incepea un foc concertat.  Scenariul a fost repetat zilnic (citeva zile la rind).  Dupa ora 19,30-21,00, scenariul incepea iarasi cu focuri, care durau toata noaptea, dar nu mai era concertata.  In timpul zilei, mai rar.  Din investigatiile pe care le-am facut, am gasit urme de singe prin cladirile prin care am intrat, dar nu existau acolo (nu erau lasate) cadavre, sau gloante ramase.  Cind a inceput sa arda B.C.U., am anuntata pompierii, dar ei au ajuns abia dupa patru ore!!

Sa revenim la faptele stranii, fara explicatie…

I.S.:  Capitanul Ciontea, comandantul batalionului de geniu-aviatie–aflat in subordinea mea–mi-a raportat ca in hotelul Ambasador au fost aciuati teroristi.  Cind s-a deplasat acolo o chipa din brigada antiterorista a gasit trei insi coborind pe scari, imbracati in fulgarine.  Le-a spus:  ,stati, nu trageit, ca va seceram!”  I-au perchezionat.  Sub fulgarine aveau un intreg arsenal.  Pe diferite ,rafturi’ interioare, aveau, pe dedesubt, cutite incovolate, tepi, sisuri, cirlige.  Si dincolo, pe partea cealalta, aveau arme de foc.  Ce s-a intimplat cu ei, cine i-a luat, unde i-a dus?

Ati mai gasit ceva asemanator si la alte hoteluri?

I.S.:  La hotel UNION, cel de linga cofetaria–TURN, s-a mai intimplat ceva.  Am primit telefon de la directorul hotelului ca au aparut 30 de insi care s-au dat drept militieni in misiune.  Ziua stateau in camere, iar dupa caderea noptii plecau in oras.  Noaptea dispareau.  Asta se intimpla pe 24 decembrie, la orele 16,00.

Alte evenimente care dau de gindit?

I.S.:  Cind mi-am mutat punctul de comanda in Piata Valter Maracineanu, acolo, vizavi, se gasea un bloc unde locuiau doar militari si salariati ai M.I.

Ce se-ntimpla acolo?

I.S.:  Cum actionau:  cu lumini si perdele in diagonala.  Acolo se gasea, probabil, un ,punct de comanda’ ai teroristilor.  Se comunica undeva in alta parte.  Cercetind blocul, am ajuns la o anumita incapere.  Am gasit-o sigilata.  Am rupt sigiliul si am intrat.  Erau pahare si mucuri de tigara pe jos, fara mobile inauntru.  De acolo se semnaliza.

 
%d bloggers like this: