Generalul Neculai Rizea si decembrie 1989 la Braila
BRAILA
“Sint acele elemente fantatice, asasine, slugile dictatorului. Braila, prin cele doua nave prezidentiale bine inarmate, aflate la Dunare, a facut parte dintr-o varianate de scoatere din tara a celor doi dictatori. Au fost atacate cazarmile din cartierul Viziru, sediul fostului Comitet judetean al PCR si alte obiective. A atacat o formatie de 5-6 elicoptere mici in care erau amplasate comandouri de 5-6 persoane.
Elicopterele erau dotate cu armament usor de bord-mitraliere de calibru 7,62 mm si tunuri de 38 mm. Ei cunosteau foarte bine dispozitivele noastre. Uluitor este faptul ca erau dirijate prin radio, de la sol. Erau bine infiltrati in sistemele noastre telefonice de ascultare. Detinem un intreg caiet de dezinformari; ei au paralizat la un moment dat toate sistemele noastre de legaturi teritoriale, au inregistrate voci prin care o alta persoana se putea subtitui mie sau altor ofiteri. Iata si un exemplu in acest sens: La comandament am primit telefon de la Ianca, in care mi se comunica ca aerodromul militar de acolo a fost ocupat de o unitate de parasutisti. Ni se crea ajutor. Am utilizat pentru control un telefon secret de care domnii securisti nu mai stiau. Asa le-am dejucat planul, aflind ca totul era diversiune.”
La intrebarea cine a tras in Braila, d-nul gen. Rizea spune “Elemente teroriste ale securitatii.”…
Rep. (Libertatea Braila): A descoperit armat ascunzatori de arme?
Gen.: Desigur, in cimitirul Sf. Constantin si in port.
Rep.: Au existat oameni care sa fie surprinsi in actiuni teroriste?
Gen.: Da. Au tras din cele mai diverse locuri utilizind si casele conspirative.
Rep.: Cite case conspirative a gasit armata?
Gen.: Destule. Multe nelocuite, dar dotate ultramodern, cu rezerve de hrana, cu munitii si posibilitati de tragere perfecte. Retineti ca au folosit si cartuse explozive de tip dum-dum. Pentru stergerea urmelor au folosit captatoare de tuburi. Au dispus de arme ultramoderne, inclusiv de lunete cu raze infrarosii, de arme cu teava-lisa, imitatoare de zgomot. Au dispus de slupe proprii, de barci pneumatice, dotate cu motoare de tip “Johnson”.
Rep.: D-le general, credeti ca au existat in Braila alte forte paralele, neincluse pe statele de plata oficiale?
Gen.: Eu, personal, cred ca da. Securitatea a distribuit arme unor elemente declasate, unor tigani care au tras din cimitirul Sf. Constantin. Aici am gasit un mini-depozit de arme si curios, unele de fabricatie artizanala. Avem indicii ca indivizii au fost platiti cu importante sume de bani necontabiliati.”…
Gen.: Elementele teroriste au folosit uniforme si grade militare pentru a semana confuzie, pentru a introduce panica si deruta. Una dintre cele mai edificatoare dovezi e harta cu interceptarile convorbirilor radio, detinuta de o unitate speciala de-a noastra. S-a emis din mai multe puncte. Avem o banda de cinci file, reprezentind convorbirile codificate pe care-le au avut. Au mai fost descifrate trei sferturi din acestea. Mai este de identificat o singura persoana.”
Ciprian Banciu, “Braila–lotcile ucigase,” NU ! [Cluj], (24-31 august 1990) nr. 22, p. 7.
“Iata ce spune lt. maj. Ionut Voicu aflat in noaptea de 23/24 decembrie in padurea Stejaru: ‘Din nou se aud zgomotele gloantelor. Au un suierat specific, banuim ca sint de calibru redus (dimineata presupunerea s-a adeverit, am gasit gloante de calibru 5,6 mm). Nu sint flacari la gura tevii. Dei au ascunzator la gura tevii.”
Ciprian Banciu, “Braila–lotcile ucigase,” NU ! [Cluj], (24-31 august 1990) nr. 22, p. 7.
…
desigur, ceea ce dezvlaluie Generalul Rizea nu i-a placut deloc pe fostii securisti!
54VITRALII -LUMINI ŞI UMBREprima zi a evenimentelor, a fost şi el reţinut pe data de 24 decembrie şi închis în arestul Diviziei Brăila.Pentru a încerca să înţelegem aceste excese şi abuzurifaţă de cadrele Securităţii, redăm câteva dintre opiniile colonelului Neculai Rizea,prezentate de acesta într-un interviu acordat pe timpul derulării evenimentelor din decembrie 1989: „Teroriştii Securităţii au fost pe picior de luptă cu Armata încă din timpul evenimentelor de la Timişoara şi chiar mai înainte. La Brăila au fost prinse şi încarcerate peste 130 de persoane (pe lângă cele 102 cadre ale Securităţii Judeţene şi câţiva rezervişti, au mai fost şi civili –n.n.). Deşi armamentul întregii Securităţi a fost ridicat şi sigilat încă din 22 decembrie, totuşi această instituţie dispunea de mulţi oameni şi de mult armament în ascunzători secrete, prin port, cimitire, case conspirative, sedii de şcoală şi întreprinderi, aceştia trăgând din diferite poziţii şi locuri cu un armament ultramodern şi muniţie dum–dum, au fost excelent organizaţi, inclusiv cu mijloace pentru a nu lăsa urme de tuburi goale sau să-şi lase răniţii sau morţii acolo unde cădeau. În dotarea teroriştilor securişti erau şi 4-6 elicoptere ultrasofisticate şi înzestrate cu mitraliere de 6,72 mm şi tunuri de 38 m deservite de 5-6 membri într-un echipaj. Aceştia circulau la o altitudine de peste 3.000 m deoarece cunoşteau că nu pot fi lovite de tunurile noastre, pentru că obuzele nu erau încărcate şi nu ajungeau decât până sub 3.000 m”.
http://acmrr-sri.ro/wp-content/uploads/2014/03/vitraliino9.pdf