The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Procurorul Ioan Dan, Procurorul Teodor Ungureanu, si Braila in decembrie 1989 (I)

Generalul Magistrat (r) Ioan Dan, Teroristii din ’89 (Lucman, 2012):  Capitolul VII, “Orasul in care au nimerit si anchetatori ,orbi’,” pp. 323-358.

Scan-009

Scan-008

Scan-007

Scan-006

De asemenea, este inevitabila intrebarea pusa de comanduntul respectiv:  Cine a tras in comandantul meu, de mi l-a facut ciur?, la care procurorul Teodor Ungureanu i-ar fi raspuns:  Garzile Patriotice au tras in dumneavoastra.  Teodor Ungureanu este procurorul militar care s-a ocupat de cercetarea evenimentelor de la Braila.

Scan-005

Scan-004

Scan-003

Revin la evenimentele de la Braila, de dupa 22 decembrie 1989.  Cercetarile au fost efectuate, in prima faza, de procurorii de la Procuratura Judeteana, de ofiteri de Militie si, apoi, preluate de un procuror militar de la Procuratura Militara Bucuresi, care avea arondat judetul Braila. Procurorul militar, foarte bun profesionist, cu o inteligenta peste medie, era apt sa duca la bun sfarsit cerecetarile de la Braila.  Era, insa, foarte atasat afectiv de organele fostului Minister de Interne, ceea ce a influentat negativ cercetarile, inclusiv concluziile pe care le-a emis.  Nu mai vorbesc despre caracterul superficial al urmarii penale.

Scan-002

Scan-001

Scan

In legatura cu evenimentele care au insotit sau care au urmat miscarii revolutionare din decembrie 1989, opiniile procurorilor militari si motivarea lor au fost influentate foarte mult de convingerile politice si de afinatile–sa nu spun, atasamentul–fata de fostul Minister de Interne, in mod desosebit fata de fosta Securitate.

 

 
%d bloggers like this: