The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Decembrie ’89 Braila (video)

(purely personal views as always, based on over two decades of prior research and publications)

posted by MrJcena2011

Published on Feb 5, 2016

videoclip realizat de mine in memoria victimelor si evenimentelor din decembrie 89′ la Braila
cateva surse ale videoclipului:informatii din cartea Revolutia din decembrie 1989 Braila de Ionel Stefan Alexandru; ziarul inainte si ziarele vremii ;fotografii realizate de Gheorghe Grozea;
melodii:Valariu Stelian-Vino Doamne;Holograf-Vine o zi;Adrian Paunescu-Haide mama, haide tata…

 

My own comments:

Attention:  at min. 3:44, article by Virgil Matei, “Sub tirul terorist”…discusses the case of Veronica Moise, who was brought to Emergency Hospital in Braila

Din umar i-au scos un glonte ,dum-dum’:  “Semana cu o floare, cea mai oribila floare ce am “primit-o” cadou. De aceea nici nu l-am pastrat.”

 

There are, of course, other cases of people being wounded or killed by exploding dum-dum bullets in the rest of the country, but also in Braila.  For example:

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/11/20/braila-in-zilele-revolutiei-6/

Locotenent colonel Viorel Lazar:  Tot in noaptea de 23/24 decembrie a fost ucis si maiorul Milea Dumitru.  Se spune ca nu s-a supus soamtiei de a cobori din autoturismul cu care venise la Consiliu fara arma.  E adevarat, dar glontele n-a pornit din Consiliu, ci din directia Casei Tineretului sau de undeva de pe strada care separa Casa Tineretului de Consiliu.  Am facut a doua zi, pe lumina, reconstituirea.  Glontul, unul singur, a pornit dintr-o arma de profesionist, dotata probabil cu dispozitiv de ochire pe timp de noapte.  A lovit drept in inima.  A fost o arma de calibru mic, pentru ca orificile de intrare si iesire erau mia mici decit cele produse de armamentul obisnuit, calibrul 7,62 mm, aflat in dotarea noastra.

Marcela Pirlog:  “In perioada evenimentelor din decembrie ’89 am fost asistenta instrumentist la sectia chirurgie a Spitalului de urgenta Braila.  Noptile de 23/24 si 24/25 au fost de groaza.  Chirugrii au lucrat aproape 24 de ore din 24, pentru salvarea ranitilor.  Ceea ce m-a frapat este ca plagile aveau un aspect infiorator.  Aproape de la nici un pacient n-am scos gloante intregi, ci gloante inflorite la partea de virf.  La 10-15 cm de acestea, se gaseau schije din acelasi metal, care se vedeau pe ecran ca niste punctisoare cit babul de griu.  Mare parte din ? proiectile ciudate le-am spalat de singe si am ? in plicuri in dulapurile noastre.  Pe 27 sau 28 decembrie s-au prezentat trei persoane la spital, care le-au luat pentru cercetari. 

(N.A. Dupa aprecierile specialistilor au fost gloante dum-dum folosite si in Bucuresti si in alte orase.  Unele persoane ale caror nume nu le pot dezvalui deocamdata, sustin ca asemenea gen de munitii se afla in dotarea unor agenti straini.  Ce ne pot spune fostele organe de contrainformatii in acest sens?)

Lt. Col. Fanica VOINEA ENE, “Braila in zilele revolutiei (6),” Libertatea (Braila), 7 noiembrie 1991, p. 1; p. 4.

 

http://www.adevarul.ro/locale/braila/Decembrie_insangerat_89_la_Braila-_Colegul_lui_Patzaichin_a_fost_ucis_cu_gloante_dum-dum_0_397760307.html

Decembrie însângerat ‘89 la Brăila: Colegul lui Patzaichin a fost ucis cu gloanţe dum-dum

Costel Sărnache, de 33 de ani, sportiv de performanţă, a fost împuşcat vizavi de blocul în care locuia, în zona Palatului Administrativ.

Ucis prea devreme

“Fiul meu a fost lovit în piept de un glonte dum-dum. Mi-au confirmat medicii. Locuia împreună cu soţia şi fiica de trei ani vizavi de Romarta, deasupra Farmaciei «Iris». Sâmbătă, când a început să se tragă, a pus mâna pe un băţ şi a ieşit şi el, să vadă ce se întâmplă. Nu putea să stea, când oraşul era în clocot. A fost împuşcat la ora 21.00 şi a murit pe loc. Era un bărbat puternic, făcea sport de la vârsta de 13 ani”, povesteşte mama eroului ucis în acel decembrie însângerat, Vasilica Sărnache.

 

gloantele cu virful taiat

Odette Hanganu si Remus Agatinei, “Si Braila e oras martir.  Cind se va afla adevarul?,” Dreptatea, nr. 69 (28 aprilie 1990), p. 4. http://www.corneliu-coposu.ro/u/p/image/ziarul-dreptatea/dreptatea-nr69-1990-0428.pdf

 
%d bloggers like this: