The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

“În raportul Parchetului Militar totul este o minciună” (IV)

(purely personal views as always, based on more than two decades of prior research and publications)

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/in-raportul-parchetului-militar-totul-este-o-minciuna-i/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/in-raportul-parchetului-militar-totul-este-o-minciuna-ii/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/in-raportul-parchetului-militar-totul-este-o-minciuna-iii/

image-45

Cine a tras gloante explozive (dum-dum)? (Spitalul Coltea in decembrie 1989, Flacara, 13 februarie 1991)

Grigore Haidău, tatăl eroului martir de la Revoluția din 1989, Cătălin Haidău, este revoltat pe justiția din România, în urma unei decizii luate de parchetul militar: „Supărarea este și mai mare, după ce am citit concluziile la care a ajuns Parchetul Militar în ceea ce privește modul în care a murit Cătălin și împrejurările în care s-a întâmplat nenorocirea. Dacă noi nu știm sigur cine, când și unde l-au împușcat pe Cătălin, știm sigur ceea ce am văzut cu ochii noștri în momentul când l-am găsit la Spitalul Militar Brașov și când l-am adus acasă pe Cătălin. În raportul Parchetului Militar totul este o minciună. Parchetul spune că «împușcat pe o direcție dinapoi înainte și de la stânga la dreapta». În realitate, Cătălin a fost împușcat în tâmpla dreaptă față, glonțul ieșind în spatele craniului, făcând o spărtură pe o porțiune foarte mare, și nu de 3-4 centimetri așa cum se spune în raport. Cătălin a fost împușcat din față în spate. Nu se amintește de faptul că avea piciorul drept retezat din genunche, ținându-se doar într-o pieliță“.

http://gorjexclusiv.ro/ce-veste-teribila-a-primit-tatal-eroului-martir-catalin-haidau/

Many accounts about the investigations of December 1989 treat prosecutors and their findings as impartial and objective.  There are both teleological and partisan components to this–i.e. as time goes by, the truth triumphs, especially when the prosecutors come from the right part of the political spectrum. (For an account that demonstrates such an approach to prosecutors and the justice system with regard to December 1989, see, for a textbook example,  Raluca Grosescu and Raluca Ursachi, https://www.academia.edu/10786052/Transitional_Trials_as_History_Writing._The_Case_of_the_Romanian_December_1989_Events) As analysis, this approach bears many similarities to the prevailing approach to the Romanian media:  media and the justice system are viewed as potential are real “fourth estates,” generally independent, or trending towards greater independence, and apart from politics.

But as Grigore Haidau, whose son was killed in the violence in Romania following 22 December 1989, makes apparent this view of the Military Procuracy is not shared by many touched directly by the Romanian Revolution of December 1989.  Such accounts plainly ignore or are ignorant of the devastating criticism of the alleged impartiality and objectivity of these military prosecutors, as can be seen by several examples below.

 

Former Military Prosecutor General Dan Voinea has unambiguously denied the use of exploding DUM-DUM bullets in the violence of December 1989:

– Munitia speciala, gloantele cu cap vidia sau dum-dum, a provocat victime? Presa de la acea vreme a fost plina cu astfel de relatari…

Nu exista victime (persoane impuscate) nici de la gloantele cu cap vidia, nici de la dum-dum. Pe durata evenimentelor s-a folosit munitie de razboi, munitie normala care se gasea la vremea respectiva in dotarea Ministerului de Interne si a Ministerului Apararii Nationale. Confuzia si informatiile false au aparut de la faptul ca se foloseau calibre diferite si, deci, zgomotul produs era altfel perceput.

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/-toti-alergau-dupa-un-inamic-invizibil—58783

 

and yet, the official findings authored by Voinea and his associates on December 1989, appears to admit the use of an explosive bullet in the case of the killing of one of the demonstrators in University Square on the night of 21-22 December 1989:

https://mariusmioc.wordpress.com/2013/07/03/cercetarile-parchetului-in-dosarul-revolutiei-13-bucuresti-ucisi-prin-impuscare-in-21-decembrie-si-noaptea-de-2122-decembrie-1989/

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

În această parte sînt prezentate victimele ucise prin împuşcare în 21 decembrie 1989 şi noaptea de 21/22 decembrie, în Bucureşti.

723. Achim Ştefan (Jilava-vol. 61) – decedat
Numitul Achim Ştefan, fiul lui Dumitru şi Frusina, născut la 20.06.1946 în Făurei, cu ultimul domiciliu în Bucureşti (…) a participat la manifestaţia care a avut loc în ziua de 21.12.1989 în centrul Capitalei. În noaptea de 21/22.12.1989, a fost împuşcat de forţele de ordine, fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi internat cu diagnosticul „plagă împuşcată subscapulară stânga toracico-abdominală cu leziune pulmonară, frenică şi explozia splinei, distinctie parieto-abdominală şi costală (orificiu delabrant), glonţ exploziv-toxic, şoc traumatic şi hemoragic. În pofida intervenţiei chirurgicale la care a fost supus şi a terapiei urmate, a decedat în ziua de 25.12.1989, urmare unui şoc toxico-septic ireversibil.

(personally, I think it is significant that this is the single example admitted thus far, in that it has an unusual formulation “glont exploziv-toxic” rather than “glont exploziv,” suggesting it might not have been caught by running a text search on glont exploziv…)

The findings of Dan Voinea and co. would lead the observer to believe that Stefan Achim was the sole person–despite Dan Voinea’s bombastic public claims to the contrary that only normal munitions were used throughout the bloodshed of December 1989–who was hit by an exploding bullet in this square on the night of 21-22 December 1989…even though there is much evidence elsewhere which suggests what might have been most likely expected:  where one person was hit by such a bullet, others too would be shot with such a bullet.

Doctor Nicolae Angelescu, Chief of Surgergy at the Coltea Hospital in Bucharest explained the use of exploding dum-dum bullets in December 1989, and identified several cases of demonstrators shot on the night of 21-22 in Bucharest (see text of article below).

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/12/21/cine-a-tras-gloante-explozive-dum-dum-spitalul-coltea-in-decembrie-1989-flacara-13-februarie-1991/

image-46image-45image-46

“Cine a tras gloante explozive?”

Revolutia din decembrie 1989 a lasat in urma ei foarte multe intrebari fara raspuns dintre care una destul de dureroasa este aceasta: cine a tras si mai ales cine a dat ordin sa se traga cu gloante explozive? Daca in rindurile care urmeaza nu putem raspunde acestor intrebari, cei putin vom reduce in actualitate o problema care este ignorata si trecuta sub tacere de cei care ar trebui s-o rezolve.

Inainte de toate, ce este un glont exploziv? Ca aspect si dimensiuni, nu se deosebeste de un glont obisnuit de calibrul 7,62 mm, deci poate fi folosit ca munitie pentru pistolul automat AKM. Ce il deosebeste de un glont obisnuit este faptul ca odata patruns in tinta, glontul “dum-dum” explodeaza, raspindind o puzderie de schije si producind distrugeri infioratoare in regiunea in care a intrat. Deci, daca cu un glont obisnuit se scoate adversarul din lupta, prin folosirea unui exploziv este sigur ca i se provoaca acestuia o rana care il va chinui toata viata, in cazul in care va supravietui leziunilor provocate de schije si puternicei hemoragii care insoteste de obicei o astfel de rana. Iata de ce acest tip de munitie a fost interzis de multi ani, prin tratate internationale.

Domnul profesor Nicolae Angelescu, seful Sectiei Chirurgie a Spitalului Coltea a avut amabilitatea sa ne explice citeva din aspectele tratamentului chirurgical al ranilor produse de gloante explozive:

–Sint mai multi factori, care contribuie la a face ca o plaga provocata de un astfel de glont sa fie greu de tratat si greu de vindecat. In primul rind prin explozia glontului se produc distrugeri masive de tesuturi in zona in care aceasta a patruns si uneori aceste tesuturi nu se mai pot reface. In al doilea rind, fragmentele metalice rezultate (?) in urma exploziei se raspindesc pe o intindere mare si de aceea nu pot fi extrase in totalitate, pentru ca extragerea lor ar provoca pacientului o rana mult mai mare decit cea produsa de glontul in sine. Deci, dupa operatie mai ramin in corpul pacientului destule fragmente metalice si acestea constituie surse de infectie care il agraveaza starea.

Pentru a va ajuta sa va dati seama cum arata si ce inseamna o rana produsa de un glont exploziv, va prezentam in continuarea diagnosticele de internare ale celor adusi in Spitalul Coltea, impuscati cu astfel de gloante:

1. Nicolae Lucian, adus pe data de 21 (?) decembrie 1989. Diagnostic: fractura cominutiva femur sting in treimea inferioara, cu leziune de artera si vena femurala si pierdere de substanta prin plaga impuscata.

2. Necunoscut, adus pe 22 decembrie, ora 1, decedat la ora 1.30. Diagnostic: hemoragie peritoneala cataclismica cu plage de vena porta, case splinice, zdrobire de pancreas prin plaga impuscata hipocondru sting. Plaga zdrobita de colon travers.

3. Radu Traian, adus pe data de 23 decembrie 1989. Diagnostic: plaga transfixianta glezna stinga cu fractura cominutiva tuberozitatea calcaneana. Sectinue artera si vena tibiala. Fractura deschisa cominutiva maleola interna dreapta.

4. Gherman Dumitru, adus pe 25 decembrie 1989. Diagnostic: plaga impuscata antrebat sting bipolara, cu explozie de ulna, in treimea distala si lipsa de substanta osoasa, sectiune de tendoane muschi flexori ai carpului si degetelor si sectiune de pachet vasculo-nervos ulnar.

5. Astafei Petre, adus pe 22 decembrie 1989, decedat. Diagnostic: plaga impuscata toraco-abdominala cu ruptura de ficat si rinichi drept. Hemopneu-motorax drept, hematom intraperitoneal, stare de soc hemoragic, fractura cominutiva coastele 7,8, si 9 drepte.

6. Soldat Constantinoiu Vasile, adus la data de 24 decembrie 1989, decedat. Diagnostic: hemotorax sting masiv cu soc hemoragic prin plaga impuscata cervico-toracala cu ruptura vertebrelor toracale T2, T6, ruptura vaselor vertebrale si a vaselor de la baza gitului….

Cristian Calugar, Flacara, 13-19 februarie 1991 (nr. 6) , pp. 8-9.

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/07/28/spitalele-doctorii-gloante-explozive-si-colonelul-nicolae-ghircoias-in-decembrie-1989-ianuarie-1990/

Gloante explozive (deci dum-dum) au fost folosite si in Piata Universitatii in noaptea de 21-22 decembrie…unde USLA si oameni lor alaturati au fost dislocati…
Cazul trist al lui Mioara Luiza Mircea
“Tinara din fotografie–Mioara Luiza Mireca, 27 de ani–a fost impuscata in 21 decembrie 1989, ora 17,30, in fata Salii Dales.  Glontul exploziv i-a iesit prin frunte.” Expres nr. 8 23-29 martie 1990, p. 8.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/ucis-in-ziua-in-care-a-implinit-22-de-ani-la-sala-dalles-598302.html

Ucis în ziua în care a împlinit 22 de ani, la Sala Dalles

Autor: Luminita Ciobanu 04 Dec 2011 – 21:00

Ucis în ziua în care a împlinit 22 de ani, la Sala Dalles

Baban Florin Corneliu s-a nascut la Galati, insa, impreuna cu sora lui, Maria, a fost crescut de bunica Melania. A invatat la Scoala generala nr. 84 din Bucuresti apoi s-a inscris la cursurile scolii profesionale de chimie. A dorit din toata inima sa urmeze liceul, asa ca, fara sa stea pe ganduri, a continuat treapta intai la Liceul “Nicolae Tonitza”, insciindu-se ulterior la cursurile serale. “Era un copil linistit, respectuos, modest si curajos. In timpul liceului a urmat scoala de ghizi montani. (…) Viata era grea, banii erau putini. Dimineata muncea la Combinatul de Cauciuc Jilava ca mecanizator, in praf si fum, iar seara mergea la scoala. In vara anului 1987, pe 13 august, hotaraste impreuna cu un prieten sa plece din tara. Este arestat si inculpat pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei. Multa vreme familia nu a stiut nimic despre el. A spus atunci ca nu poate trai decat liber si va face tot ce poate pentru a reusi. Pe 21 decembrie 1989 a implinit 22 de ani. Din economii si-a cumparat o pereche de pantaloni si un material pentru palton. Avea sa le ia cu el in pamant, fiind ucis in fata Salii Dalles, de ziua lui. Cei de acasa l-au asteptat, au sperat, dar el nu s-a mai intors. L-au cautat zile in sir prin toate spitalele. Au cercetat chipurile tuturor celor omorati, asezati in sali sau in gramezi umane incremenite in camerele frigorifice. Au cautat printre legaturile cu haine pentru a-l descoperi dupa imbracamintea purtata. Au atins sangele inchegat, scurs din ranile facute de baionete sau de gloante explozive. Aproape toti erau tineri. Pe 27 decembrie l-au inmormantat in Cimitirul Eroilor tineri, zi plumburie in care noroiul pamantului l-a inghitit in mare graba”, a povestit, cu sufletul cernit de durere, mama sa, in albumul “Miracol ’89 – eroi si martiri”.

Then there is the case of Petre Poptean, according to the findings of Dan Voinea and co. (nothing about exploding bullets), and according to Petre Poptean’s mother and others (discussing that he was killed by an explosive bullet):

https://mariusmioc.wordpress.com/2013/07/03/cercetarile-parchetului-in-dosarul-revolutiei-13-bucuresti-ucisi-prin-impuscare-in-21-decembrie-si-noaptea-de-2122-decembrie-1989/#more-15639

749. Poptean Petru (Jilava-vol. 62) – decedat
Numitul Poptean Petru, fiul lui Teodor şi Maria, născut la 27.01.1965 în Margîu, judeţul Cluj, a participat împreună cu sora sa, Dan Mariana, la mitingul care a avut loc în Piaţa Universităţii. A fost împuşcat în zona toraco-abdominală şi a decedat ca urmare a unei hemoragii interne şi externe.

http://www.libertatea.ro/stiri/o-mama-al-carei-baiat-a-murit-la-revolutie-aveti-grija-de-libertatea-cucerita-de-fiul-meu-533456

Maria Baramari (64 de ani) este o mamă care îşi plânge feciorul dispărut în decembrie 1989. În dimineaţa zilei de 21, acum 21 de ani, Petru a plecat de acasă împreună cu sora lui, hotărâţi să-l dea jos pe Ceauşescu. După două ore, Petru zăcea însă fără suflare la morga din oraş.

«Erau bucăţi de creier pe jos»

“Pentru voi, tine- rii care vă bucuraţi acum de libertate, a murit feciorul meu. Să aveţi grijă de acest drept pe care l-a cucerit Petru, împreună cu alţi eroi… A plecat de acasă cu gândul să-l dea jos pe Ceauşescu. A ajuns, împreună cu sora lui, la Sala Dalles, unde în scurt timp au venit tancurile. A fost ceva de coşmar acolo. Fiica mea, în braţele căreia a murit fratele ei, Petru, îmi povesteşte şi acum şi nu îşi poate scoate din minte imaginile masacrului, cu bucăţi de creier împrăştiate pe caldarâm, peste care călcau oamenii disperaţi.

Fiul meu a fost împuşcat de un securist, care ţinea pistolul în buzunar. Glonţul i-a explodat în interiorul organismului. Când am primit vestea, soţul meu a făcut un şoc. A înnebunit. Nu şi-a revenit niciodată. Acum 6 ani l-am pierdut şi pe el, s-a dus lângă Petru”, ne-a mai povestit femeia, plângând.

 
Poptean
Fiul meu a fost împuşcat de un securist, care ţinea pistolul în buzunar. Glonţul i-a explodat în interiorul organismului. Când am primit vestea, soţul meu a făcut un şoc. A înnebunit. Nu şi-a revenit niciodată. Acum 6 ani l-am pierdut şi pe el, s-a dus lângă Petru”, ne-a mai povestit femeia, plângând.
POPTEAN Petre, născut în 27.12.1965, la Margău lângă Huedin, domiciliat în Bucureşti str. Carpaţi 54, a lucrat ca şofer la ITB. In 21 Decembrie s-a dus în oraş să-şi protejeze sora care ieşea de la serviciu. Amândoi au plecat pe Calea Victoriei şi au ajuns la Dalles, unde cu groază au asistat la strivirea Mioarei Mirea de către tancheta ce intrase în mulţime făcând să sară în sus capete, mâini şi picioare într-un vacarm asurzitor. Prin sângele ce băltea pe jos, Petre i-a strigat sorei că se duce să ridice răniţii. Pe când era aplecat, a fost lovit în abdomen şi şoldul stâng de cartuşe dum-dum care i-au provocat răni mari. Sora lui, Monica, a reuşit să oprească o salvare cu număr de Târgovişte, dar până la Spitalul 9 nu a mai rezistat. Aproape de ora 18 s-a stins Petre.
749. Poptean Petru (Jilava-vol. 62) – decedat
Numitul Poptean Petru, fiul lui Teodor şi Maria, născut la 27.01.1965 în Margîu, judeţul Cluj, a participat împreună cu sora sa, Dan Mariana, la mitingul care a avut loc în Piaţa Universităţii. A fost împuşcat în zona toraco-abdominală şi a decedat ca urmare a unei hemoragii interne şi externe.
 
%d bloggers like this: