The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Cornel Dinu despre decembrie 1989 (in 1990…si in 2010)

(purely personal views, based on over two decades of prior research and publications)

Cornel Dinu:  “Pe la 2,00 [23 decembrie 1989] a explodat un cartus la et. XI.  I s-a parut ca s-a tras asupra lui Iliescu.  Acesta a ramas calm, ca si Silviu Brucan, impasabil.  S-a tras asupre et. XI.  (presupune ca erau ascultate telefoanele).  Ei s-au culcat pe jos.  Propune sa schimbe locul in alta camera.  Pe la 6,00 a inceput atacul de dimineata.  S-a pus problem ca poate rusii sa vina sa ajute.  Ambasada rusa a raspuns ca trebuie sa lupte (ca ei nu pot interveni, insemnind imixtinue in treburile interne).  Telefoane scurte interceptate sigur, caci toate ordinele erau inimpinate cu actiuni contrare, bine puse la punct.  Ia legatura cu generalul Diaconescu seful serviciului tehnic la M.I.–iesit la pensie.  Diaconescu ii paseaza la noul sef, gen. Tencu.  Iliescu ii spune lui Diaconescu sa se puna la dispozitia lui Stanculescu.  Se vehiculeaza din nou ideea de a cere ajutorul citorva batalioane de lupta antiterorista rusesti.  Guse zie ca nu ar fi probleme, este stapin pe situatie dar controleaza doar 5% din ea (?!)  Iliescu ii da 10 minute de gindire lui Guse.  Stanculescu zice peste 5 minute ca nu e nevoie, se pot descurca si singuri, vor trimite trupe.”

image0-002

image0-001

image0

Televiziunea Romana, Revolutia Romana in direct (I), Bucuresti 1990, pp. 167-169.

20 de ani mai tarziu…Cornel Dinu “s-a razgandit“…

http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/investigatii/cornel-dinu-nina-iliescu-nu-i-a-dorit-pe-rusi-roman-da-3479.html/

Cornel Dinu: Nina Iliescu nu i-a dorit pe rusi. Roman, da

Scris de :     2010-03-10 11:52

Cornel Dinu: Nina Iliescu nu i a dorit pe rusi. Roman, da investigatii Cornel Dinu a declarat miercuri seara in cadrul emisiuni “Nasul” de la B1 TV ca Nina Iliescu a fost in noaptea de 22 spre 23 decembrie alaturi de sotul sau in cladirea Televiziunii Romane in momentul in care acesta alaturi de Petre Roman, Silviu Brucan si Mihai Bujor au purtat discutii pentru interventia trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei. Dinu si-a reamintit de interventia Ninei Iliescu, pe care a caracterizat-o drept “o femeie extraordinara”, care i-ar fi spus sotului sau: “Ionele, orice, sa nu care cumva sa vina rusii, ne descurcam singuri!”.

 

 

Oficialul clubului Dinamo a intervenit telefonic la emisiunea “Nasul”, de la B1 TV, in cadrul dezbaterii pe tema evenimentelor din decembrie 1989. Calificand evenimentele din decembrie ’89 drept o “lovitura de stat cu public”, Dinu a relatat momentele pe care le-a trait in noul centru de putere ce isi desfasura activitatea in cladirea televiziunii.

Referitor la posibilitatea interventiei armate a sovieticilor in Romania, Dinu a declarat ca are informatii ca, intr-un rastimp oferit de nefunctionalitatea sistemului de supraveghere aeriana a Romaniei (de circa o ora ), s-a produs undeva “in munti” un desant de trupe OMON – trupe speciale ale armatei sovietice. Dinu a declarat ca au existat discutii privind interventia acestor trupe in teatrul de lupta izbucnit in Romania in seara zilei de 22 decembrie 1989, cu unul din consilierii Ambasadei Uniunii Sovietice, in absenta din Romania a ambasadorului Evgheni Tiajelnikov. Dialogul telefonic s-a purtat in limba rusa. Diplomatul sovietic a informat noua conducere romana despre imposibilitatea acordarii unui ajutor militar, precizand faptul ca nu exista disponibilitatea utilizarii interventiei trupelor de elita OMON, care sunt debarcate si care puteau ajunge la Bucuresti intr-un interval de maxim doua ore, trasmite Jurnalul National.

Conform lui Cornel Dinu, in dialog, din partea romana au discutat Ion Iliescu si Petre Roman. Referitor la Petre Roman, Dinu a afirmat ca a remarcat exprimarea extrem de fluenta a acestuia in limba rusa, si ca a intervenit de mai multe ori in cadrul discutiei cu diplomatul rus, fiind cel care cerea cu insistenta ajutorul trupelor sovietice .

Dinu a povestit ca Ion Iliescu, care si-a pastrat tot timpul cumpatul, a luat legatura cu generalul Victor Stanculescu, aflat in acel moment in centrul de comanda al Marelui Stat Major al Armatei Romane, si ca acesta ar fi dezavuat orice interventie militara straina, dar a cerut un scurt ragaz pentru a confirma ferm acest lucru. Dupa zece minute, Victor Stanculescu a declarat ca situatia este sub control si ca nu se pune problema solicitarii vreunui ajutor militar din partea sovieticilor, si ca “ne descurcam prin forte proprii”.

Intrebat despre implicarea lui Silviu Brucan in negocierea cu sovieticii, Dinu a mai declarat ca acesta a iesit de mai multe ori din incapere, si ca, inainte de episodul relatat, a surprins un dialog telefonic al acestuia, purtat in limba engleza, si din cate si-a dat seama, la celalalt capat al firului era cineva din Ambasada SUA la Bucuresti.

In stilul sau malitios, Cornel Dinu a caracterizat persoanele prezente in biroul de la etajul 11 al televiziunii, drept “o adunare de sacouri si pulovere”, afirmand: “eu eram in sacou, ca Brucan”.
El a spus ca niciunul din cei prezenti nu vedea ca un potential pericol in subminarea autoritatii venind din partea celuilalt grup, constituit in cladirea CC-ului, exprimand parerea ca “jocurile erau deja facute”. El a mentionat ca a fost prezent in televiziune din dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, pana la ora 7,30 a zilei urmatoare.

Dinu si-a mai exprimat parerea ca in cadrul intalnirii de la Malta dintre Bush si Gorbaciov au fost delimitate noile sfere de influenta are marilor puteri, si ca acolo a fost stabilit si scenariul pentru Romania. “La Malta, Bush si Gorbaciov au stabilit ca trebuie schimbata toata figuratia, in momentul acela s-a stabilit in ce sfere de influenta va ramane Romania si cine va organiza lovitura de stat cu public. Americanii s-au ferit, au venit cu niste sarbi, cu niste unguri la Timisoara sa sparga vitrine. Si-au mai ramas rusii”, a declarat Cornel Dinu.

Dinu a mai spus ca autor al Comunicatului FSN, si al celor zece puncte ale programului de restructurare a societatii romanesti, a fost juristul Ion Traian Stefanescu, prim-secretar in judetul Dolj, care l-ar fi dictat prin telefon, din arestul garnizoanei Craiova lui Mihai Montanu, pe acest tipar fiind efectuate modificari minore de catre Dumitru Mazilu. Referitor la strategiile implicate in derularea evenimentelor din decembrie ’89, Dinu a declarat ca daca in acea perioada estima o prezenta a 1100 de agenti KGB in Romania, numarul acestora crescut la 10.000 in 2002, si ca principalul scop a fost acela de acaparare al proprietatii asupra partii mai interesante a industriei romanesti.
“Acum au pus mana pe o mare parte din industria interesanta a economiei, rusii nu se duc de la gurile Dunarii, nu poti sa te bati cu ursu’, findca iti da cu laba de nu te vezi, acesta e testamentul lui Petru cel Mare.
Nu mai este valabil dictonul dezbina si stapaneste, este dezbina si distruge, nu o sa scapam niciodata din zona asta de confluenta a trei imperii, Imperiul austriac a revenit in istorie, dar sub capital rus”, a concluzionat Cornel Dinu.

Intrebat de catre cei prezenti in emisiune de ce a facut aceste dezvaluiri, Dinu a replicat: “ei n-au voie sa vorbeasca, ca erau in pulovar, eu am voie fiindca eram in sacou”.

http://adevarul.ro/news/societate/tismaneanu-despre-petre-roman-s-a-facut-mineriada-1990-fost-facut-factorul-executie-era-prim-ministru-1_50ad50767c42d5a66392d111/index.html

Vladimir Tismăneanu, politolog

În cadrul unei emisiuni privind stadiul cercetărilor asupra memoriei regimului comunist din România, politologul Vladimir Tismăneanu a declarat, despre Ion Iliescu şi Petre Roman, că “au ajuns să se autoconvingă de anumite lucruri”, referindu-se la minciunile vândute românilor timp de 20 de ani, despre Revoluţie.

“Cred că au ajuns să se autoconvingă de anumite lucruri. E ca un om care vrea să uite un moment traumatic, cine ştie ce păcat din trecut şi preferi să-l uiţi. Sunt refulări”, a precizat Tismăneanu, în emisiunea “Naşul” de la B1 TV.

Deşi Petre Roman a negat dezvăluirile lui Cornel Dinu, potrivit cărora Roman a cerut, într-o rusă perfectă, ajutorul sovieticilor, Tismăneanu a declarat că acesta a mers la o şcoală cu limbă de predare rusă, timp de şase ani.

După ce Petre Roman a povestit că a găsit nişte hărţi şi nişte fotografii cu baraje gonflabile militare franceze, pe care le-a pozat şi le-a trimis în ţară, pe vremea când era student, Tismăneanu  se întreabă unde găsea el hărţile astea, fără ca nimeni să-i ceară. “E ca şi povestea când au intrat ei în Comitetul Central şi au ştiut să folosească telefonul. Eu dacă intram în sediul Comitetului Central, habar n-aveam cum să dau un telefon la Moscova. Aveau numărul de la Ambasada Sovietică?”, se întreabă Tismăneanu.

Decembrie ’89: Dezvăluiri de senzaţie ale lui Cornel Dinu
Petre Roman a cerut trupe sovietice, acum ruşii au 20.000 de spioni la noi

În noaptea de marţi spre miercuri, fostul mare fotbalist Cornel Dinu a făcut dezvăluiri de senzaţie la un post tv unde se dezbăteau probleme legate de evenimentele din decembrie 1989. Dacă tot ceea ce a afirmat Dinu este adevărat, atunci unele din “legendele” de atunci trebuie reconsiderate.“Nu Ion Iliescu a apelat la ajutorul sovieticilor. Petre Roman este cel care a discutat într-o rusă perfectă, eu o înţeleg, cu consulul sovietic şi a solicitat ajutor trupelor sovietice. Petre Roman era tare speriat de ce se întâmpla.”

Aceasta a fost prima declaraţie-şoc a lui Cornel Dinu. “Eu am stat în aceeaşi încăpere cu Ion Iliescu în noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Televiziunea Română, de la 9 seara până dimineaţa la 7.20”, a menţionat Dinu, el explicând astfel de unde ştie aceste lucruri. El a mai arătat că interlocutorul lui Petre Roman ar fi spus că nu poate fi vorba decât de sprijin cu logistică antiteroristă. “Domnul consul a explicat clar: «Nu ne amestecăm. Trupele sunt debarcate, în două ore sunt în centru, dar nu ne putem amesteca în treburile interne»”, a mai arătat Dinu.

În legătură cu afirmaţia consulului sovietic privind faptul că ar exista ceva trupe în România, Dinu a precizat că din ce a aflat (menţionăm că, în decembrie 1989, Cornel Dinu a fost într-o prima fază un fel de gardă de corp a lui Ion Iliescu şi ulterior, pentru o scurtă perioadă, a deţinut unele funcţii în stat – n.a.), “încă din septembrie, trupele sovietice erau debarcate în munţi”.

Cornel Dinu a mai declarat că în decembrie 1989 a fost vorba de “o lovitură de stat cu public”, în care au fost implicate armata, Securitatea şi mai multe servicii secrete străine (“Pe 22 dimineaţa, la ora 8.30, generalul Iulian Vlad a dat ordin securiştilor care asigurau inelul de pază al Comitetului Central să ridice dispozitivul. Dacă nu se întâmpla asta, nimeni nu intra în veci în Comitetul Central. Ăsta nu este un semn că a fost ceva organizat, o lovitură de stat” – Cornel Dinu). Fostul dinamovist a mai menţionat că omul-cheie al loviturii de stat a fost generalul Atanasie Stănculescu.

Puloverul, semn de recunoaştere pentru pucişti

Cornel Dinu a lăsat să înţeleagă că Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan ş.a. nu purtau întâmplător pulovere în acele zile fierbinţi. El nu a dat explicaţii clare, dar a reieşit din afirmaţiile lui că puloverele constituiau un fel de semn de recunoaştere (probabil de către oganizatorii din punct de vedere tehnic ai loviturii de stat – n.a.) a persoanelor care trebuiau să preia puterea politică în stat. Dinu a mai afirmat că Silviu Brucan era agent al mai multor servicii secrete străine, că Mircea Dinescu era agent GRU, iar Dumitru Mazilu, al serviciilor secrete sovietice.

Tot în cadrul emisiunii de marţi noapte, istoricul Alex Stoenescu – el a confirmat în mare parte informaţiile lui Dinu – a afirmat dezinformările şi diversiunile care au apărut pe postul naţional de televiziune şi care ar fi contribuit la escaladarea focului în seara zilei de 22 decembrie i-ar fi avut drept autori pe contraamiralul Cico Dumitrescu şi un general pe nume Tudor.

22.000 de spioni ruşi sunt acum în România

Cornel Dinu a mai afirmat că, în urma înţelegerilor dintre marile puteri, s-a decis ca după 1989 România să rămână în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice. “În decembrie 1989 în România erau 1.100 de spioni ruşi. În 2002 erau 10.000, iar acum sunt 22.000”, a reprezentat o altă declaraţie şocantă a lui Dinu. El a explicat că spionii la care se referă sunt de fapt ruşii care deţin sau controlează direct şi indirect firme şi companii în România. “Practic, acum s-a pus în aplicare planul lui Petru cel Mare de lărgire la maxim a sferelor de influenţă, iar capitalul rusesc este prezent peste tot”, a conchis Dinu.