The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Gloantele lui Maries pentru Iliescu

(purely personal views as always, based on over two decades of prior research and publications)

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/10/07/richard-andrew-hall-decembrie-1989-dupa-7-ani-sfera-politicii-nr-441996/

„Asta este conştiinţa lui! Lui îi este foarte frică să dezgroape aceşti morţi, căci în morţii din cimitir, în eroii noştri sunt încă gloanţe. Şi aceste gloanţe sunt ale armatei, securităţii, miliţiei şi gărzilor patriotice coordonate începând cu 22 decembrie seara sub comanda lui Ion Iliescu şi a camarilei”, a declarat Mărieş

http://epochtimes-romania.com/news/revolutionarii-ii-ureaza-la-multi-ani-lui-iliescu-la-jilava-dupa-visinescu-video—244417

Reporter: “Cum comentati declaratia domnului Iliescu?”
Teodor Maries: “In conformitate cu constiinta domnului Iliescu. Lui ii este foarte frica sa dezgroape acesti morti pentru ca in mortii din cimitir, in eroii nostri inca sunt gloante. Si gloantele alea sunt ale armatei, ale securitatii, ale militiei si ale garzilor patriotice coordonate de Ion Iliescu.”

Teodor Maries crede ca lui Ion Iliescu “ii este foarte frica sa dezgroape acesti morti pentru ca in mortii din cimitir, in eroii nostri inca sunt gloante si gloantele alea sunt ale armatei, ale securitatii, ale militiei si garzilor patriotice, coordonate dupa seara de 22 decembrie 1989 sub comanda noului presedinte al romaniei, Ion Iliescu”

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cum-i-au-raspuns-revolutionarii-lui-ion-iliescu-dupa-ce-acesta-a-declarat-ca-nu-are-niciun-rost-sa-ne-mai-plangem-mortii.html

image0

Numai ca Maries nu spune nimic, si niciodata n-a spus nimic despre gloantele explozive dum-dum folosite in decembrie 1989…iata de ce:

Chiar pe pagina asociatiei 21 decembrie a fost mentionat o data gloante dum-dum…intre timp, s-a disparut, probabil din cauzele tehnice…oricum iata postarea orginala (Carmen a postat mult pentru asociatia):

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/12/21/9-cazuri-dintr-o-tragedie-soldati-si-civili-impuscati-cu-gloante-dum-dum-aka-gloante-explozive-dupa-22-decembrie-1989-in-bucuresti-dovezi-disponsibile-pe-internetul/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/10/doctors-and-dum-dum-bullets-in-romania-in-december-1989-ii-trimisi-in-strainatate-italia-franta-austria-anglia-si-germania-pentru-tratament/

Povestea sotului meu este lunga si trista. Aceasta a inceput in seara zilei de 23 decembrie 1989 cand a participat impreuna cu mai multi colegi la asa zisa Revolutie Romana din Bucuresti sa salveze raniti si sa adune cadavre de pe strazile capitalei. In seara de 24 decembrie 1989 in fata hotelului Bucuresti a fost impuscat cu o arma automata de la etajul al II-lea al hotelului. Cele 8 gloante speciale de tip dum-dum, au fost trase de catre asa zisii teroristi transformandu-l intr-o masa de carne sangeranda. Cristi Onofrei a fost transportat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu unde a suportat prima interventie chirurgicala. In certificatul de expertiza medicala, doctorita Rodica Botezatu consemna: ,,Plagi prin impuscare gamba dreapta, cu sectionarea arterei tibiale posterioare, plaga fesiera dreapta cu retentie de gloante de tip ,,dum–dum”, ramanand cu infirmitate fizica permanenta prin lipsa de masa musculara. Dar aceasta nu a fost prima operatie suportata. Din decembrie 1989 si pana in februarie 1990, a fost spitalizat si operat de 11 ori in Spitalul Grigore Alexandrescu, pe o perioada indelungata de 4 ani de zile, a necesitat 9 operatii in Germania apoi dupa anul 1990 si pina in ziua care a murit in 2005, a fost internat de nenumarate ori in spitalele din Bucuresti, cat si in Galati.)

9) Asociatia 21 decembrie Cristi Onofrei dum-dum

carmen
maestru
Joined: 27 Nov 2008
Posts: 515
Location: Bucuresti
Posted: Sun Mar 22, 2009 8:30 pm    Post subject:

Memoriul soţiei
Subsemnata Onofrei Mihaela vaduva lui Onofrei Savel Cristi, aduc in fata dumneavoastra acest memoriu de cauza foarte grava, pe care a suferit-o sotul meu din 23 decembrie 1989 si pana a murit in data de 17 septembrie 2005.
Povestea sotului meu este lunga si trista. Aceasta a inceput in seara zilei de 23 decembrie 1989 cand a participat impreuna cu mai multi colegi la asa zisa Revolutie Romana din Bucuresti sa salveze raniti si sa adune cadavre de pe strazile capitalei. In seara de 24 decembrie 1989 in fata hotelului Bucuresti a fost impuscat cu o arma automata de la etajul al II-lea al hotelului. Cele 8 gloante speciale de tip dum-dum, au fost trase de catre asa zisii teroristi transformandu-l intr-o masa de carne sangeranda. Cristi Onofrei a fost transportat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu unde a suportat prima interventie chirurgicala. In certificatul de expertiza medicala, doctorita Rodica Botezatu consemna: ,,Plagi prin impuscare gamba dreapta, cu sectionarea arterei tibiale posterioare, plaga fesiera dreapta cu retentie de gloante de tip ,,dum–dum”, ramanand cu infirmitate fizica permanenta prin lipsa de masa musculara. Dar aceasta nu a fost prima operatie suportata. Din decembrie 1989 si pana in februarie 1990, a fost spitalizat si operat de 11 ori in Spitalul Grigore Alexandrescu, pe o perioada indelungata de 4 ani de zile, a necesitat 9 operatii in Germania apoi dupa anul 1990 si pina in ziua care a murit in 2005, a fost internat de nenumarate ori in spitalele din Bucuresti, cat si in Galati.
Fiind internat in spital, Cristi a incercat sa-si i-a viata de 3 ori pentru ca nu mai suporta durerile si boala. In total 3 tentative de sinucidere, la care se adauga si cele doua morti clinice. In 1990 a fost externat din Germania in Romania la cererea Ministerului Sanatatii, sa revina in tara, promitandu-i plecarea in Anglia pentru un nou transplant de muschi si dezintoxificare de morfina. Intoarcerea acasa nu i-a adus nimic nou in ceea ce priveste starea sanatatii, dimpotriva, se agravase si mai serios. Drumurile la Ministerul Sanatatii, l-au obosit si mai mult, iar neputinta medicilor de ai efectua un transplant de muschi i-a retezat toate sperantele de supravietuire. Devenise un obiect purtat din usa in usa. Oasele i-au intrat in putrefactie si, in luna septembrie 1990 a fost nevoit sa mearga din nou in Germania, pentru amputarea degetelor de la piciorul drept, in spitalul Medichine Hosculle din Hanover.
In Galati orasul in care a locuit, a avut inaintea plecarii un apartament in cartierul I.C Frim, bloc S, ap.41. et 1 si o casa, care dupa plecarea lui in strainatate i s-au luat aceste drepturi abuziv, de catre stat. Revenind in 1994 in tara, nu a benificiat de nici o casa si nici un drept al legii 42/1990.
In anul 1995 ca semn de recunostinta si cu mare fast primaria orasului Galati i-au eliberat o diploma de cetatean de onoare al orasului,si i s-a dat o hala de 800 mp in care sa stea cu familia. Acolo era o mizerie de neinchipuit, nu exista curent electric, caldura, apa curenta si platea lunar 120.000 lei vechi chirie, din pensia de invaliditate, care era in acel moment de numai 159.000 de lei vechi. Aproape un an si sase luni, am dormit pe cateva cauciucuri (anvelope) de tractor si masina acoperite cu placaje din lemn, improvizand un pat, noaptea stateam cu randul sa bagam lemne in foc, sa nu se stinga, iar injectiile cu morfina pe care i le faceam eu, pentru ca nu a beneficiat de ingrijire medicala, le faceam la lumina lumanarii. In frig, bolnav mereu flamand, Cristi a ajuns la 60 kg fata de 120 kg, cat avea la intoarcerea din Germania.

The use and wounding and killing of people in December 1989 by exploding DUM-DUM bullets is by now so clear and well-established that only those in denial can fail to acknowledge it.  Local medical personnel as well as foreign doctors who came to Romania or who treated people who were transported for care from Romania–as well as many participants, military and civilian–have attested to this fact, see for example article above and a few of the many examples below):

Five Romanians wounded in pro-democracy demonstrations in Bucharest and Timisoara arrived in Marseille, France, Wednesday for treatment of wounds received from dum-dum bullets, a particularly lethal bullet that explodes on impact and which is outlawed under international rules of war.  The five arrived aboard a French Air Force plane and were hospitalized.  Dr. Richard Domergue, a health service official, said the four men and a woman ages 20 to 35 were “hit by dum-dum bullets provoking large wounds and are suffering from serious functional problems but nothing life-threatening.”  Dum-dum bullets were outlawed at a laws of war convention at The Hague, Netherlands.  Domergue said they apparently were shot by Securitate secret police. (Joby Warrick, United Press International, 11 January 1990, The Indianapolis Star, p. 3)

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/ceausescus-forces-fired-lethal-dum-dum-bullets-11-january-1990-joby-warrick-upi/

2) Dr. Richard Domergue (Marseille)

Below Dr. Richard Domergue from a hospital in Marseille discusses that the woman and her five compatriots who have been flown for medical treatment to France had been wounded by Dum-Dum bullets during the December 1989 violence in Romania.

Roumanie medecine, lead Cinq jeunes Roumains, blesses durant les evenements, hospitalises a Marseille

MARSEILLE 10 jan – Les premiers Roumains rapatries en France depuis les recents evenements, quatre hommes et une femme grievement blesses par balles a Bucarest et a Timisoara, sont arrives dans la nuit de mardi a mercredi, a Marseille, ou ils ont ete hospitalises.

Ces personnes, rapatriees par un Transall de l armee francaise qui avait ete specialement affrete, ont ete admises dans cinq des onze etablissements de l Assistance publique de Marseille. Aucune indication n a ete fournie sur ces hopitaux, ni sur la nature precise des blessures.

Selon le docteur Richard Domergue, responsable adjoint du SAMU de Marseille, qui a dirige ce rapatriement, la femme et ses quatre compatriotes, ” atteints par des projectiles de guerre dum-dum (NDLR: balles entaillees en croix, de maniere a provoquer de larges dechirures), souffrent de graves problemes fonctionnels mais nullement vitaux ” , a-t-il declare a l AFP.

Le docteur avait ete avise de cette evacuation sanitaire, dans la nuit de lundi a mardi, par un telex de la cellule interministerielle de crise, mise en place par le gouvernement francais depuis des evenements en Roumanie.

L equipe du SAMU, constituee de deux medecins et de deux infirmieres, a ete acheminee jusqu a Bucarest ou l attendait le Dr Lamare, de la cellule logistique en place a l ambassade de France.

Quelques heures plus tard l avion, transportant les cinq blesses, places sous perfusion, se posait sur la base aerienne d Istres (Bouches-du-Rhone) ou attendaient des ambulances.

Arrives a l hopital de la Timone, vers minuit, les Roumains, ages de 20 a 35 ans et parlant seulement leur langue natale, ont ete repartis dans divers etablissements, ” en fonction des places disponibles et des besoins medicaux : traumatologie, micro-chirurgie, orthopedie ” .

” Ces personnes ont ete atteintes lors de manifestations de rue pacifiques, par un ou deux projectiles, selon les cas, a explique le Dr Domergue. Elles presentent de grosses lesions pouvant entrainer la paralysie de membres ” . Elles vont subir un bilan de sante complet qui permettra notamment d etablir les risques eventuels de sequelles.

Ambiance soixante-huitarde a Bucarest, selon le medecin marseillais.

Il a precise que la femme a ete blessee lors de la manifestation de rue du 17 decembre a Timisoara. ” Elle a raconte avoir ete admise dans un hopital d ou elle a du etre evacuee apres que des tirs eurent ete entendus dans l etablissement ou des hommes de la Securitate achevaient des blesses ” , a rapporte le Dr Domergue.

Il regne a Bucarest, selon le medecin marseillais, ” une ambiance soixante-huitarde, un peu revolutionnaire. On sent une certaine exhaltation et il y a beaucoup de mouvements dans les rues ” , a-t-il temoigne. Il a souligne ” la chaleur touchante ” manifestee par les Roumains a l equipe medicale francaise. ” Ils ont une confiance totale en nous. Nous ne pouvons pas les decevoir. Nous allons les dorloter, ca parait le minimun ” , a-t-il assure.
JLL/dv.

http://elpais.com/diario/1990/01/05/internacional/631494020_850215.html

1) Dr. Manuel Burzaco (Medecins sans frontieres, “Doctors without Borders)

La carencia de material médico mínimamente actual y la desnutrición que padece buena parte de la población infantil conforman el panorama sanitario de la Rumanía que ha dejado Nicolae Ceausescu, según manifestó ayer el médico vasco de la organización internacional Médicos sin Fronteras (MSF) Manuel Burzaco, a su regreso de aquel país. Burzaco formó parte de la primera expedición enviada por MSF a Rumanía el pasado 23 de diciembre.”Llegamos a Bucarest la víspera de Navidad, después de haber desembarcado con dificultades en el aeropuerto de Varna, un equipo de 10 personas, entre médicos, enfermeras y personal logístico, con una tonelada y media de material sanitario. Numerosos edificios estaban incendiados y se oían claramente los disparos de las ametralladoras pesadas”, explicó el doctor Burzaco, que durante la semana que permaneció en Rumanía recorrió las ciudades de Ploiesti, Brasov, Buzan y Braila. En su opinión, el aspecto más destacado de la ayuda prestada por MSF es la distribución directa del material a los hospitales y otros centros anitarios. “No se dejaba nada en manos de las autoridades. Es la manera más eficaz de que la ayuda llegue realmente a su destino sin dilaciones. En una ocasión, cuando llegamos a Ploiesti, nos recibió un comité de milicianos mandado por un capitán, del Ejército, que, quería hacerse cargo del convoy que transportaba los medicamentos. Nos negamos terminantemente”.

Burzaco se encontró en un país cuya población todavía no ha podido sacudirse la angustia creada por el terror. “Es el factor más esterilizante de la mente”. Mujeres y niños muertos o gravemente heridos por los disparos efectuados por la Securitate con balas dum-dum, que explosionan al hacer impacto en el cuerpo, eran el testimonio mudo de la época del dictador.

The text of the article in its original French can be found below the following xerox, with accompanying Google Translator English and Romanian translations.  For the English, I have attempted to edit the Google Translator version, but my French is not strong and I would appreciate any clarifications or corrections from readers where appropriate (thank you, in advance).

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/09/20/romania-december-1989-but-surely-someone-must-have-previously-investigated-the-ballistics-evidence/

(I first drew attention to the ballistics evidence in 1996 and returned to it periodically since then, but only in force from 2008 on.)

De nombreux blesses du 21 et 22 decembre ont ete touches dans le dos ou a bout portant

Many of those injured on 21 and 22 December were shot from behind or at close range

BUCAREST 6 mars – De tres nombreux blesses lors des affrontements des 21 et 22 decembre a Bucarest ont ete touches par des balles qui ont ete tirees de dos, parfois a bout portant, ainsi que par des balles dum-dum, a constate la Societe de Chirurgie de la capitale roumaine.

Many of those injured during the clashes of 21 and 22 December in Bucharest were shot by bullets that were fired from behind, sometimes at close range, and by dum-dum bullets, according to the Surgeon’s Society of the Romanian capital.

La societe s est reunie a deux reprises, les 15 fevrier et le 1er mars dernier, sous la presidence du lieutenant-general Traian Oancea, chef de la 2e section de chirurgie de l Hopital militaire central de Bucarest.

The association met in two sessions, on 15 February and on 1 March, under the direction of Lieutenant General Traian Oancea, head of the second surgery ward at the central Military Hospital in Bucharest.  [for background on Dr. Traian Oancea, who performed 25,000 surgeries during his career, see here http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Oancea]

Au cours de ces travaux, menes ” scientifiquement ” , a precise mardi a l AFP le chef du service de chirurgie de l hopital de Colcea (centre de la ville) le dr Nicolae Constantinescu, les experts en balistique ont pu determiner qu un pourcentage important de blessures par balles avaient ete causees non par des balles de guerre mais par des balles coupees ou trafiquees.

At the heart of their “scientifically”-conducted work, the chief surgeon of the Coltea Hospital (in the center of the city) Dr. Nicolae Constantinescu declared to AFP on Tuesday [6 March 1990], ballistic experts could determine that a significant percentage of those injured by bullets were caused not by normal [wartime] munitions but by bullets that had been cut or imported. [for additional information from Dr. Nicolae “Nae” Constantinescu see here  https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/05/18/surgeons-from-bucharests-main-hospitals-discuss-their-experiences-in-december-1989-lt-gnl-traian-oancea-dr-nicolae-nae-constantinescu-dr-dan-gavriliu-dr-nicolae-angelescu/]

Les blessures observees etaient en effet non pas des trajectoires rectilignes, comme c est le cas en general pour les balles de guerre normales, mais des cavites creusees dans les tissus par l eclatement du projectile a son impact, resultant d une balle aplatie ou cisaillee s ecrasant sur le corps au lieu de le penetrer.  ”Nous avons effectue 930 interventions dans la capitale sur des blessures par balle ” , a precise le docteur Constantinescu.

The observed wounds were not from rectilinear trajectories, as is the usual case with normal wartime munitions, but cavities hewn into the tissue by the explosion of a projectile upon impact, the result of a flattened bullet or sheared by crashing into the body instead of the penetration.  “We conduction 930 surgeries in the capital involving bullet wounds,” specified Doctor Constantinescu.

” Apres discussion entre nous, nous sommes en mesure de dire qu il ne s agit pas d affrontements mais d un crime organise contre le peuple. D autant, ajoute-t-il en parlant des cas qu il a traites lui-meme a l hopital Colcea, que 60% des plaies etaient dans le dos ou sur le flanc, et non de face, et que 10 a 15% des coups avaient ete tires a bout portant, avec des calibres 9 et 6,35mm ” .

“After talking amongst ourselves, we were able to determine that these weren’t clashes but a crime organized against the people. However, he added , speaking of cases that he treated himself al Coltea hospital, 60 % of the wounds were in the back or from the side, not from the front, and 10 to 15 % of the hits had been from close range, with bullet sizes ranging from 9 ​​and 6.35mm.”  [i.e. not the standard 7.62 mm munition issued to Army forces]

Le premier jour des affrontements, le 21, la majorite des blesses etaient des jeunes. ” Ils avaient tellement peur qu ils ne demandaient meme pas des calmants apres l anesthesie ” , ajoute le docteur qui cite le cas du danseur roumain de l Opera de Paris Vlad Stoinescu, blesse devant l hotel intercontinental : ” une balle l a touche au flanc, lui traversant l abdomen. La peur lui a fait parcourir tout seul les 300 metres le separant de notre hopital, ou il a donne son nom avant de s evanouir ” .
Par ailleurs, les analyses de sang effectuees sur ces jeunes blesses ont fait decouvrir un taux anormalement bas de proteines dans le sang : 5 a 6 grammes pour cent au lieu de 7,3. ” C est la preuve de leur malnutrition, ils n avaient pas du manger de viande et de fromage depuis six mois pour la plupart ” , a ajoute le medecin.
BAY/ave.

GOOGLE TRANSLATOR VERSIONS (UNMODIFIED)

BUCHAREST March 6 – In very many injured in clashes on 21 and 22 December in Bucharest were affected by bullets that were drawn back, sometimes close range, and by dumdum bullets, was found in the Company Surgery of the Romanian capital.
The company s has met twice, on 15 February and 1 March, under the chairmanship of Lieutenant General Traian Oancea, chief of the second surgery section of the Central Military Hospital in Bucharest.
In this work, menes “scientifically”, has precise al AFP Tuesday the head of the surgery department of hospital Colcea (city center) Dr. Nicolae Constantinescu, the ballistics experts were able to determine that a significant percentage of gunshot wounds were caused not by war but by bullets cut or tampered balls.
The observed injuries were indeed not rectilinear trajectories as c is the general case in normal war bullets, but cavities hewn into the tissues by the bursting of the projectile impact, resulting from a flattened ball or sheared s crashing on the body instead of the penetration. “We have carried out 930 interventions in the capital of gunshot wounds,” said Dr. Constantinescu precise.

BUCUREȘTI 06 martie – În foarte mulți răniți în confruntările din 21 și 22 decembrie, la București au fost afectate de gloanțe care au fost trase înapoi, gama uneori aproape, și de gloanțe dum-dum, a fost găsit în Societate Chirurgie din capitalul românesc.
Compania S-a întâlnit de două ori, la 15 februarie și 1 martie, sub președinția generalul-locotenent Traian Oancea, șeful celei de a doua secțiune chirurgie a Spitalului Militar Central din București.
În această lucrare, Menes “științific”, are exact al AFP marți șeful departamentului chirurgie a spitalului Colcea (centru) Dr. Nicolae Constantinescu, experții balistic au fost in masura sa stabileasca faptul ca un procent semnificativ de rani prin impuscare au fost cauzate nu de război, ci de gloanțe tăiate sau bile falsificate.
Leziunile observate nu au fost într-adevăr traiectorii rectilinii ca c este cazul general în gloante normale de război, dar cavități tăiat în țesuturile de spargerea impactului proiectil, rezultate dintr-o pasă aplatizată sau s forfecate crashing pe corp în loc de penetrare. “Am realizat 930 de intervenții în capitala răni prin împușcare”, a declarat dr Constantinescu precis.

 

Deci de ce nu spune nimic despre gloante DUM-DUM Doru Teodor Maries?  Iate de ce:  Doru Teodor Maries nu vrea sa recunoasca existenta teroristilor din decembrie 1989…

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/teodor-doru-maries-securitatea-80-la-suta-cu-noi-si-generalul-iulian-vlad/

https://romanianrevolutionofdecember1989.files.wordpress.com/2011/06/top-4.jpg?w=1139&h=829

Elsewhere, among the many other interesting and signficant things Maries said in this interview, he specified the following (13 June 1991, issue #31, far right column):

Doru Maries:  “Eu sustin ca martor ocular ca [securistii] nu au tras.  Ba, mai mult, si-au lasat armele si munitia.  Acum inteleg de ce.  Probabil ca aveau informatii ca gogorita cu “teroristii” o sa fie pusa in spinarea lor.  Au fost bine informati.  Nu s-au implicat in conflict, nu au tras.  Altfel ar fi fost razboi civil, se omora frate cu frate.”

[Doru Maries:  I maintain as an eyewitness that the Securitate did not fire.  What is more, they left their weapons and munition.  Now I understand why.  Probably because they had information that this huge lie with the “terrorists” was going to be blamed on them.  They were well-informed.  They didn’t get invovled in the conflict, they didn’t shoot.  Otherwise there would have been a civil war, with brother killing brother.]

Along with Nicolae Popovici (Nicolae Ceausescu’s last Prosecutor General), Ion Itu (a journalist with an interesting history…for some relevant discussion here, https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/09/29/romania-december-1989-doublespeak-the-all-too-familiar-tales-of-nicolae-ceausescus-double-by-richard-andrew-hall/), the revolutionary Tudor [sic.] Maries, testified in defense of Securitate General Iulian Vlad (from Romania Libera, 13 June 1991, xerox from Library of Congress, July 1995)

https://romanianrevolutionofdecember1989.files.wordpress.com/2011/06/top-6.jpg?w=1139&h=829

Angela Bacescu (ziarista revistei Europa):  Erai manipulat de cineva, de ce ai facut in nenumarate rinduri afrimatia la microfonul din piata [Universitatii, intre aprilie si iunie 1990] ca securitatea este 80 la suta cu voi?  La ce te refereai?

[Angela Bacescu:  Were you manipulated by someone, why did you on numerous occasions affirm at the microphone in University Square (April-June 1990) that 80 percent of the Securitate was with you?  To what were you referring?]

Doru Maries:  Ma bucur pentru aceasta intrebare.  Este afirmatia pentru care am fost mult controversat si boicotat, dar va explic acum.  Eu nu consider intreaga securitate romana niste criminali cum au fost etichetati in evenimentele din decembrie 1989.  Numarul celor vinovati este foarte restrins.

[Doru Maries:  I am happy you asked me this question.  This statement for which I became very controversial and was boycotted (by other protesters), I will explain for you now.  I do not consider the whole Romanian Securitate criminals as they were tarred in the events of December 1989.  The number of guilty was very small.]

Angela Bacescu:  Dorule, mai sus mi-ai precizat ca tu ai fost dezinformat.  De unde aceasta informatie?

[Angela Bacecsu:  My dear Doru, earlier you to told me that you had been a victim of disinformation.  From where do you have this information?]

Doru Maries:  Aceasta informatie si imagine mi-am format-o inca din data de 22 decembrie 1989 dupa discutia cu generalul Iulian Vlad in sediul fostului Comitet Central.  Timpul a dovedit ca generalul Iulian Vlad nu si-a tinut in brate degeaba majoritate subalternilor.

[Doru Maries:  I have this information and formed this view from 22 December 1989 after a discussion with General Iulian Vlad in the headquarters of the former Central Committee building.  Time has demonstrated that General Iulian Vlad did not hold on to the majority of his subordinates in vain.]

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/teodor-doru-maries-securitatea-80-la-suta-cu-noi-si-generalul-iulian-vlad/

 
%d bloggers like this: