The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

“Few survived attacks by Romanian Securitate,” says Canadian Doctor (The Ottawa Citizen, 3 January 1990)

Opthamologist Michael Priest, 63, of Burnaby, B.C., arrived Christmas Day in Timisoara…

The Canadian doctor traveled to Resita the next day as part of an ambulance convoy with Paris-based relief workers.

In Resita, Priest operated on a patient who had been hit by a dumdum bullet, which splinters upon impact.  The bullets are outlawed internationally.

Found at newspapers.com

Scan-001

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2008/12/27/un-caz-nou-24-decembrie-1989-resita-si-un-glont-dum-dum/

https://www.agerpres.ro/social/2017/12/22/eroii-revolutiei-din-89-comemorati-in-mai-multe-orase-din-tara-grupaj–27243

* CARAŞ-SEVERIN

Foto:(c) PAULA NEAMŢU/AGERPRES FOTO

Eroii Regimentului 17 Rachete Antiaeriene Semenic din Reşiţa, căzuţi La Revoluţia din decembrie 1989, au fost comemoraţi vineri, chiar dacă unitatea este desfiinţată.

Fostul comandant al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene Semenic, generalul Vasile Cocoşilă, a afirmat că încă nu e cunosc adevăraţii vinovaţi ai evenimentelor din decembrie ’89.

“Trist este că de câte ori se schimbă preşedintele, se redeschid şi dosarele Revoluţiei şi, de fiecare dată, se găseşte cineva care să mai condamne pe cineva. Cu toate acestea, încă nu se ştie cine sunt adevăraţii vinovaţi. Şi eu, după Revoluţie, ani de zile am adunat zeci de probe. Ca să dau un simplu exemplu, am să vă spun că unul dintre soldaţii noştri, după ce a fost împuşcat, i s-a făcut autopsia, iar îl el a fost găsit un glonţ – DUM-DUM – care, o dată ajuns în organism, explodează. Ori armata română nu avea în dotare astfel de gloanţe. Am găsit zeci de tuburi şi de cartuşe ca nu existau în dotarea noastră. Sunt lucruri greu de explicat şi nu cred că îşi vor găsi prea curând răspunsul”, a declarat gen. (r.) Vasile Cocoşilă, fost comandant al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene Semenic.

Acesta a recomandat celor prezenţi o carte, ‘Dosarul Revoluţiei – Adevărul despre minciuni’, scrisă de generalul Ioan Dan.

“Din păcate, după 28 de ani, singurii care au plătit cu viaţa şi au fost condamnaţi au fost generalii, militarii, comandanţii Armatei Române”, a precizat fostul comandant al unităţii.

http://www.infocs.ro/video-militarii-cazuti-in-timpul-evenimentelor-din-1989-au-fost-comemorati-la-resita-acolo-unde-au-fost-ucisi/

VIDEO Militarii căzuţi în timpul evenimentelor din 1989, au fost comemoraţi la Reşiţa acolo unde au fost ucisi

Home » Administratie » VIDEO Militarii căzuţi în timpul evenimentelor din 1989, au fost comemoraţi la Reşiţa acolo unde au fost ucisi

23 Viewed 0 respond

7 militari din fosta Unitate Militara de Rachete din Cartierul Moroasa şi-au pierdut viaţa în evenimentele din decembrie 1989. Pentru a-i omagia, la fosta unitate militară – locul în care au fost ucisi – a fost organizat un ceremonial religios şi au avut loc depuneri de coroane.

Comemorarea eroilor căzuţi în evenimentele din 1989, a continuat vineri la fosta unitate a Regimentului 17 Rachete Anti-aeriene. Manifestarea a început cu intonarea Imnului României, urmat de o slujbă de pomenire a celor 7 militari – cadre și militari în termen – care şi-au pierdut viaţa în apărarea unităţii militare. Atunci, în decembrie 1989, tinerii au fost uciși și nici în ziua de azi nu se stie de catre cine.

La ceremonie au participat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, viceprimarul Reşiţei, Adrian Dacica precum şi reprezentanţi ai structurilor MAI.

Despre ce s-a întâmplat atunci acolo, a vorbit fostul comandant al Unitatii Militare, acum general in rezerva, Vasile Cocoșilă: ,, În acea seară, când manifestanţii erau deja adunaţi în faţa Comitetului Judeţean de partid din municipiu, s-a petrecut un lucru care a influenţat derularea evenimentelor. „Atunci, Regimentul 17 Rachete Antiaeriene Semenic a primit primit ordin să apere Comitetul Judeţean de partid. A fost, pentru prima oară, în calitatea mea de ofiţer al Armatei Române, cu o vechime de 25 de ani, în domeniu, când nu am spus: Am înţeles! Am adunat oamenii, le-am spus despre ce e vorba, care e misiunea regimentului. Atunci am luat decizia pe care mi-am asumat-o, de a nu scoate oamenii în stradă. Mi-am asumat decizia de a nu confrunta armata cu poporul, iar consecinţele nu s-au lăsat aşteptate. Dovadă, că în noaptea de 21 spre 22 decembrie, am fost atacaţi de profesionişti, care aveau în dotare arme care nu existau în Armata Română”. Urmariti declaratiile generalului Cocosila in materialul video din articol.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane la momentul ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în decembrie 1989.
Despre așa zisa ,,revolutie” de la Resita, cititi un material mai amplu aici: https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/08/17/la-resita-s-a-jucat-o-mare-carte-a-revolutiei-dovada-de-adevar-ce-spun-fosti-securisti-revista-vitralii/

După ce joi au fost comemoraţi eroii reşiţeni în centrul municipiului, vineri a venit şi rândul soldaţilor de la Unitatea de Rachete antiaeriene care au căzut la datorie în decembrie 1989. După intonarea imnului, a avut loc slujba de pomenire a eroilor, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale şi a rudelor celor decedaţi la Revoluţie.

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/12/28/25-for-the-25th-anniversary-of-the-romanian-revolution-22-fighting-after-the-22nd-arad-timisoara-resita-hateg-caras-severin-caransebes/

 
%d bloggers like this: