Fostul sef al Securitatii din perioada comunista, generalul Iulian Vlad, a fost audiat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de procurorii militari in dosarul Revolutiei Romane.
“Revolutia a fost un capitol mare din istoria noastra si a-l rezuma in cateva cuvinte ar insemna sa comit o impietate. Cred ca adevarul se va afla in cele din urma, trebuie sa avem rabdare. Lucrurile nu sunt simple, iar imprejurarile istorice au fost de natura sa nu poata pune in evidenta de la inceput, cu toata claritatea, acest adevar”, a afirmat Iulian Vlad.
Referindu-se la activitatea sa din perioada Revolutiei din decembrie 1989, el a spus ca intre ordinele date cel mai important a fost acela ca Securitatea sa nu se implice in evenimente, iar ofiterii sa depuna armele si sa ramana in unitatile din care faceau parte.
Intrebat daca a primit vreun ordin de la Ion Iliescu, Iulian Vlad a negat, dar a admis ca acesta in calitatea pe care o avea in acea perioada a fost in masura sa dea ordine.
Iulian Vlad considera ca exista persoane care ar putea sa fie trimise in judecata in dosarul Revolutiei Romane, dar a lasat insa pe seama procurorilor sa demonstreze vinovatia acestora.
In ceea ce-l priveste, Iulian Vlad a dorit sa sublinieze ca ramane un om devotat poporului si tarii. “Aceasta m-a determinat sa fac ceea ce am facut in acele momente tragice si dramatice”, a conchis Vlad. Alaturi de fostul sef al Securitatii, in fata procurorilor militari s-a aflat, intr-o confruntare, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries.
Aceasta procedura a fost folosita de magistrati in conditiile in care, intr-o serie de declaratii separate, aflate la dosar, Iulian Vlad si Teodor Maries s-au mentionat reciproc.
“In seara de 22 decembrie 1989, Iulian Vlad mi-a spus «Mai copile, ati dat jos un dictator si puneti un comunist», dar nu a precizat despre cine este vorba. Astazi, in fata procurorilor, a precizat ca este vorba despre Ion Iliescu”, a afirmat Maries, intr-o declaratie de presa.
In opinia sa, audierea generalului Iulian Vlad reprezinta un pas important al cercetarilor in dosarul Revolutiei Romane.
“Indiferent ceea ce se spune despre Iulian Vlad, faptul ca el nu a dorit un comunist, in calitatea pe care o avea atunci, este relevant”, a conchis Maries.