The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

“Noi relatari privind actiunile desfasurate de armata in zilele revolutiei”–Din partea Statului Major al Armatei, Col. Dorin Gheorghiu, Col. Constantin Degeratu (Clujul Liber, 20 ianuarie 1990, p. 3)

Unfortunately, I don’t have or can’t find the xerox for this. So my incomplete notes from March 9, 1994 at Babes Bolyai University Library in Cluj, Romania will have to do…

–Reference to Miliea’s supposed statement at CPEx meeting on 17th…

–“Asa se explica si fapul ca in multe din garnizoanele din sfera de responsabilitate a statului nostru major unde elementele teroriste ale clanului ceausist nu au actionat cu foc de arma (Oradea, Zalau, Baia Mare, Satu Mare, samd) nu au fost nici vicitme.”

–“Punem si acum intrebarea: oare daca armata nu ar fi fost prezentata in diferite puncte ale orasului, alaturi de populatie, daca incidentele provocate constient sau inconstient de oameni straini de cauza Revolutiei nu ar fi fost curmate hotarit, inca din seara zilei de 21 decembrie, cind s-au inteles strategia terorista, nu s-ar fi produs un adevarat masacru de catre fortele speciale de securitate si cele infiltrate in coloanele de demonstranti? Fara indoiala ca da.”

–“Este o certitudine faptul ca elementele teroriste au actionat pe grupuri–si chiar izolat–cu intentia de a provoca armata sa traga, pentru a produce cit mai multe victime, pentru a compromite si obliga armata sa lupte pina la sfirsit alaturi de dictatura. Iar daca armata s-ar fi lasat antrenata in acest ‘foc,’ tragediile erau de proportii nebanuite.”

–References to (terrorists) shooting “from distance, from buildings, from within the crowd”

–“disimularea teroristilor in uniforme militare, executarea focului pe fondul tragerilor de avertisment ale subunitatilor (?) asaltate”

–using arms not in the army’s possession.

 
%d bloggers like this: