The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Just great…even the Cluj investigation is likely f-d up: military prosecutor Tit-Liviu Domsa (III)

(purely personal views, based on decades of prior research and publication)

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/just-great-even-the-cluj-investigation-is-likely-f-d-up-military-prosecutor-tit-liviu-domsa-i/

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/just-greateven-the-cluj-investigation-is-likely-f-d-up-military-prosecutor-tit-liviu-domsa-ii/

Significantly, both military officers of various ranks, but more importantly, unaffiliated civilians identified information that was clearly ignored by military prosecutor Liviu Tit Domsa. These included information on topics such as the following, as you will see detailed below. These details point precisely to the actions of the Securitate in the repression and terrorism of December 1989.

General TOPLICEANU declara,” interviu, NU, anul 1, nr. 4 (martie 1990), p. 1

4. Reporter:  Unde avea securitatea case conspirative in Cluj?

I. T.:  Exista in multe locuri, dar nu le cunoastem nici acum pe toate.  Am descoperit in Piata Libertatii o casa conspirativa care avea 9 camere luate de inspectoratul de securitate de la Parohia romano-catolica.  In aceste incaperi s-au gasit pe linga aparatura de ascultare, aparate de filmat, haine pentru deghizare, intre care un numar de uniforme militare cu grade diferite, tuburi de gloante trase si cartuse boante, fara virf.  Mai exista un numar de dosare ale unor cetateni din Cluj.  O alta casa pe Emil Racovita nr. 29 care era mobilata si servea probabil unor intilniri conspirative, avea trei camere.  Restul adreselor trebuie solicitate de la fostul general Serbanoiu Ion, inspectorul sef al M.I. si fostul col. Ionita Nicolae, seful securitatii.

Scan
Scan-001


https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/nu-a-fost-cu-putinta-sa-nu-moara-oament-pentru-ca-in-piata-marasti-s-a-tras-din-balcoane-si-de-pe-blocuri-de-catre-cadre-ale-securitatii-cand-am-auzit-primul-foc-de-arma-am-recunoscut-dupa/

–“…nu a fost cu putinta sa nu moara oameni, pentru ca [in Piata Marasti] s-a tras din balcoane si de pe blocuri de catre cadre ale Securitatii. Cand am auzit primul foc de arma, am recunoscut, dupa tiuit, ca nu era calibrul pe care-l aveam noi in dotare. Dupa aceea am vazut un om intins pe caldaram, care avea o gaura de glont in crestetul capului, semn ca s-a tras de sus, de pe cladiri, si nu de catre militari, asa cum s-a sustinut mereu.”

–(Gheorghe Timis, ing.-sef UM Someseni in decembrie 1989, despre 21 decembrie in Cluj)



https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/noi-relatari-privind-actiunile-desfasurate-de-armata-in-zilele-revolutiei-din-partea-statului-major-al-armatei-col-dorin-gheorghiu-col-constantin-degeratu-clujul-liber-20-ianuarie-1990-p/

–“Este o certitudine faptul ca elementele teroriste au actionat pe grupuri–si chiar izolat–cu intentia de a provoca armata sa traga, pentru a produce cit mai multe victime, pentru a compromite si obliga armata sa lupte pina la sfirsit alaturi de dictatura. Iar daca armata s-ar fi lasat antrenata in acest ‘foc,’ tragediile erau de proportii nebanuite.”

–References to (terrorists) shooting “from distance, from buildings, from within the crowd”

–“disimularea teroristilor in uniforme militare, executarea focului pe fondul tragerilor de avertisment ale subunitatilor (?) asaltate”

–using arms not in the army’s possession.



———————————————-


http://www.stiridecluj.ro/social/marturii-din-revolutia-de-la-cluj-au-tras-lunetistii-dupa-noi-si-militarii-parca-erau-drogati-

Nicolae Cristea Nemeti este unul dintre clujenii care a infruntat plutonul de militari, in Piata Libertatii (actuala Piata Unirii), in 21 Decembrie 1989.

Ajuns la 69 de ani, Nicolae Cristea Nemeti povesteste acum cu detasare ce s-a intamplat in urma cu 21 de ani in Cluj Napoca si de ce au iesit oamenii in strada pentru a striga “Libertate!”.

Nemeti isi aduce aminte ca si cum ar fi fost ieri cum, militarii condusi de capitanul Carp Dando, au deschis focul si revolutionarii au cazut secerati la pamant.

A venit banditul ala, ca e un bandit ordinar, capitanul Carp Dando, s-a asezat in mijlocul strazii, si-a asezat un rand de militar in zona asta (n. red. Piata Unirii). Aia de langa mine nu erau toti militari. Eu am vazut oameni mai in varsta, erau oarecum drogati, nu erau militari. Nu stiu cine erau. In momentul in care a venit Calin Nemes si l-a intrabat ce cauta aici, capitanul Carp Dando a zis ‘Foc‘. In momentul acela a pus mana pe pistol si a inceput sa traga. L-am vazut pe Matis cum s-a intors intr-un picior si a cazut jos si a cazut si Ladiu, dar nu a fost lovit“, a rememorat Nemeti scena.

Acesta sustine ca, dupa ce a fost deschis focul, lumea din piata s-a imprastiat. “Eu am ramas singur cuc in strada si mi-a zis: ‘Si pe mine ma impusca’. In momentul acela, am facut un pas sa ma trantesc si nu stiu de unde, din biserica sau de la geamurile acestea, pe mine m-a lovit cu cartusul ala nenorocit dum-dum. Mi-a facut o gaurica mica aici in picior sus si in momentul in care a explodat a fost ca si floarea soarelui. Era praf piciorul, dubla fractura de femur“, a mai spus barbatul.

Nemeti sustine ca un strain l-a tras de pe strada si l-a dus intr-o curte, de unde a fost luat de o salvare. “Am fost operat si in cele din urma am ajuns in Austria, unde am stat aproape un an si am avut 16 interventii chirurgicale si transplant de os. Am vrut sa il gasesc pe cel care m-a salvat, dar nu am putut“, a mai spus revolutionarul.



Îmi era frică să nu calc pe sânge. M-am dus pe stradă la un prieten Adam și l-am rugat să îmi dea o lumânare.Mi-a dat o lumânare groasă și am aprins-o pe marginea geamului la librăria Universității. Am aprins-o că acolo era sânge. Am văzut un stomac, dovadă că s-a tras cu gloanțe dum-dum. Acesta este un glonț care când ajunge un obiectiv nu trece prin el, ci explodează. Din acest motiv creierul era acolo. Ce să șterg? Am mai dat cu mâna pe geam că era plin de sânge și lumânarea a început să ardă. Am mers pe jos spre Teatru și când am venit înapoi erau zeci de lumânări. Am urcat sus la uniunea scriitorilor. Nu au vrut Vasile Buzura și ceilalți să ne deschidă. Am vrut să batem un protest și să publicăm un protest. Nu a vrut să ne dea nici mașină de scris. Augustin Buzura era redactorul șef la Tribuna. Am reușit să intrăm în două birouri, dar tot nu am reușit să obținem mașini de scris. Am coborât pe strada Napoca și venea o coloană mare de tineret, mănăștureni și atunci ne-am încolonat și am mers în Piața Avram Iancu. Aici nu mai erau zeci de lumânări, cred că erau sute. Tot spațiul acela era cu lumânări mici și mari. A mea a fost atât de puternică încât încă ardea”, a marturisit pentru Gazeta de Cluj Teodor Tanco.
http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj/pus-prima-lumanare-la-revolutia-din-cluj-si-nu-si-scos-certificat-de-revolutionar-creier-de-om-plina-strada/

http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-social/parintii-clujeanului-ranit-revolutie-de-vladau-au-o-ultima-dorinta-mircea-rusu-sa-fie-numit-erou/

În multe momente ale serii dezbaterea a fost una polemică, între reprezentanţii celor cinci asociaţii de revoluţionari clujeni. Una din afirmaţile profesorului Bogdan, actual consilier judeţean liberal,  că toţi cei împuşcaţi în Piaţa Libertăţii din Cluj au fost impuscati cu gloanţe dum dum a stârnit proteste în sală.

http://www.clujulcultural.ro/serile-clujul-cultural-despre-revolutia-din-1989/

The terrorists fired with dum-dums. If you know what that is, you can figure out for yourselves how the wounded looked.” (18 yr. old Romanian student Sebastian Sasu from Cluj, in a 13 January 1990 letter published in the Mattoon Journal Gazette (Mattoon, Illinois) under the title “Teen tells of terror, triumph,” on 2 February 1990, http://jg-tc.newspapers.com/newspage/83425518/)


——————————————————————————
(from the report of the first parliamentary commission investigating December 1989)

Totuşi, legat de acţiunile din Piaţa Libertăţii, este necesar a prezenta în sumar, declaraţia tatălui eroului Horea Pedestru, în baza căreiarezultăcă în zona respectivă, s-ar fi executat foc de către alte forţe din afara dispozitivului militar şi care a determinat lichidarea fizică a fiului său: „…Avem ferma convingere că fiul meu nu era scăpat din vedere… (fiind untemperament mai libertin, n.n. Dr. Moşoga mi-a declarat următoarele -D-le, fiul d-voastră a fost împuşcat aici în cap, cartuşul a ieşit prin ceafă…de undeva de sus, o tragere înfiptă… stătea pe trotuarul de la librărie, în dreptul vitrinei…cu faţa spre statuie…parteade trotuar de la librărie…este mai înaltă decât cea de dincoace. Deci, oricine ar fi tras de oriunde nu putea să-l împuşte aici… Numai de sus…de la biroul de voiaj…sus la etajul 2 de acolo s-a tras… Numai, de undeva de acolo de sus sau de pe undeva de alături…Vreo 2,3,5 case din acestea conspirative, sunt cunoscute, sunt identificate”(Declaraţie nr. 5, transcris pag. 5 8).Dl. Pedestru se declarănemulţumit de modul în care s-au efectuat cercetările de către organele de procuratură. La rândul nostru, considerăm necesară redeschiderea cercetărilor încazul Horea Pedestru, extinderea lor şi elucidarea cu certitudine a condiţiilor în care s-a produs împuşcarea acestuia. [p. 301]

În această zonă, respectiv intersecţia străzilor Napoca şi Universităţii s-au înregistrat şi 2 cazuri de rănire care nu pot fi explicate prin tirul dispozitivului militar. Este vorba de rănirea lui Lăpuşan Dorel si Falup Alexandrina Laurenţia.Iată ce declara Lăpuşan Dorel:„…eu nu am auzit nici o somaţie şi nici ordin de a setrage am auzit focuri de armă. În faţa mea erau 2 soldaţi la distanţă de circa 5-6 m şi amvăzut când au tras având armele îndreptate în plan vertical…. Eram în poziţia lungit lapământ cu capul spre direcţia statuii lui Matei Corvin -restaurantul Melody şi picioarelecătre dispozitivul de militari…am auzii nişte împuşcături care nu erau atât de puternice cacele auzite…când soldaţii au tras şi am simţit lovitura în abdomen; declar cu certitudinecă am fost împuşcat când eram întins la pământ… în poziţia în care mă aflam este certcă nu puteam fi împuşcat de soldaţii din dispozitiv…”(Dosar Direcţia ProcuraturilorMilitare nr. 61/P/1991).În legătură cu evenimentele derulate în Piaţa Libertăţii, iată ce declară FalupAlexandrina Laurenţia: „…L-am văzut pe Călin Nemeş îndreptându-se către căpitan şi amavut senzaţia că voia să-i ia arma sau să-l împingă…dupăcare am auzit un foc izolat dearmă. Aproape simultan am auzit o rafalăşi ne-am retras în faţa Agenţiei de Voiaj… A fosto scurtă pauză,câteva secunde şi s-a auzit o nouă rafală, în urma căreia am simţit ca suntlovită…cândam fost lovită eram în poziţia întinsă pe burtă cu axullongitudinal al corpuluiperpendicular pe strada pe care veniseră soldaţii…am fost lovită în glezna piciorului stâng.Orificiul de intrare este dinspre direcţia str. 30 Decembrie, deci dinspre exterior cătreinterior… Am certitudinea că militarii aflaţi în dispozitivul din faţa Continentalului nu aveaucum să mă rănească …în perioada 303când s-au petrecut evenimentele singurii militari pe care i-am văzut în zonă, erau cei din dispozitivul din faţă de la Continental şi care, după părerea mea, nu aveau cum să mă rănească…” (Dosar Direcţia Procuraturilor Militare nr. 61/P/1991). [301-302]

Referitor la activitatea unor persoane care au acţionat în piaţa Libertăţii sau în alte zoneale oraşului, asistentul medical la Salvare, Severin Gheorghe, declară: „…În 21 decembrie ieşind de la serviciu…mi s-a dat un caz, care îl terminasem pe la 1515…şi sunt anunţat să merg în Piaţa Libertăţii…cu greu am ajuns, era blocat spre piaţă de civili carehuiduiau… m-am apropiat de pasaj… acolo erau multe trupuri căzute pe jos, nu m-am apropiat mult pentru că un civil în „Alain Delon”, se repede la noi şi ne opreşte…pe str. Universităţii colţ cu Continental era un cordon ciudat, scurte bleumarin, căşti ca de motociclist, toţi erau în uniformă cu pistol mitralieră fără scuturi, erau civili dedesubt, era uniformă de camuflaj…câţiva erau descheiaţi…la nasturele de sus…cămăşi albe şi pantofi civili… majoritatea erau de 30-35 de ani, uniform, parcă erau gemeni,.. câteva trupuri căzute mai încolo 20-25 m în spatele lor…am vrut să-i văd şi pe ăştia..,nu m-au lăsat cordonul bleumarin…mă întorc spre str. Napoca, era blocată de soldaţi de armată… vine un tip albăstrui şi zice: domnule sunt răniţi…luaţi-ipe ăştia de aici pentru că din cauza morţilor face lumea scandal… în Piaţa Libertăţii… mi s-a părut că sunt 2 soldaţi care nu trebuie să fie soldaţi, că aveau tâmple argintii, mi s-a părut pentru că erau îmbrăcaţi soldaţi fără grade… în Clujn-a fost nici o demonstraţie, a fost Călin Nemeş, băut sau nebăut, se vehiculează ideea că ar fi fost băuţi, ducea o viaţă de boier…”(Declaraţie, Caseta nr. 13, transcris pag. 3-4).

De remarcat, că din declaraţii mai rezultă existenţa unor 304trăgători aflaţi în etajele superioare sau în podurile clădirilor înaltece încadrează Piaţa Libertăţii. Astfel de declaraţii au fost făcute de către martorii Orban Iulian, Boancă Alexandru, Basenyci Vilmas participanţi la acţiunile de protest pro-Timişoara. Considerămoportun ca Procuratura Generalăsă dispună reaudierea martorilor şi realizarea unor cercetări suplimentare. [pp. 303-304]

Rus Marius Vasilă: „…în ziua de 21decembrie 1989, în jurul orelor 1615, am plecat spre piaţa Mihai Viteazu, constatând că pe stradătreceau mulţi oameni agitaţi. Am întâlnit… tineri care strigau la ceilalţi trecători: „Veniţi cu noi!”… am sesizat că în intersecţia de peste podul Someş, se aflau militari (soldaţi)… aceştia însă trăgând focuri de armăîn sus şi strigând la cetăţeni: „Înapoi!”… am strigat: „Asasinilor!”, „Criminalilor!”, de ce trageţi în noi…împreunăcu alţi tineri am traversat în mai multe rânduri strada între hotelul Astoria şi Melropol…strigând cele de mai sus. Am sesizatcă sunt rănit în picior şi spre surprinderea mea, am constatat că nu s-a tras dinspre militarii care se aflau în faţa mea, ci de undeva din partea dreaptă….Revin şi arăt că mi s-a părut extrem de suspectă şi ciudată împrejurarea în care am fost împuşcat, respectiv din lateral, de cineva care a tras cu mare precizie întrucât militariidin dispozitiv se aflau cu arma îndreptatăîn sus şi executau focuri sporadice, cu scopul de a ne speria. Tocmai din acest motiv ne permiteam să traversam strada şi să strigăm cu atâta curaj… repet din nou căam siguranţa că nu am fost împuşcat de către vreunul din militarii din dispozitiv…” (Dosar nr. 61/P/1991, vol. 6, fila 85). [p. 313]

Din declaraţia martorului Horea Ionel, rezultă: „În ziua de 21decembrie 1989, în jurulorelor 1730. am plecat de acasă …Am circulat pe str. Moţilor pânăîn dreptul str. Mihai Eminescu şi apoi pe str. Pavlov. Pe tot acest parcurs, am constatat că la diferite intersecţii erau amplasate mai multe dispozitive militare, cetăţenii şi autovehiculele circulând normal…am mers la un prieten şi am băut o jumătate litru ţuică, iar în jurul orelor 1930, ne-am îndreptat din nou urmând traseul pe la Fabricade Bere. Începuse să se tragă şi deşi era întuneric, am remarcat că cineva deschisese focul dintr-o casă părăsităaflată în intersecţia str. Mărginaşa cu str. Moţilor.În apropierea mea…la magazinul Gospodina, am constatat că o tânără a fost împuşcatăîn abdomen…”(Dosar nr. 61/P/1991, vol. 7, fila 820). [p. 319]

După intervenţia forţelor existente în dispozitiv, coloana a fost împrăştiată. Iată opinia martorului Luca Viorica, susţinută si de alţi martori, muncitori în aceeaşi uzină, în legătură cu efectivele militare care au realizat împrăştierea grupului: „…Nouăni se păreau că erau cam în vârstă, nu erau de 18-20 de ani, erau îmbrăcaţi în salopetă, cu căşti în cap…”. Iar în alt episod, declară: „…Am ajuns în piaţa Mihai Viteazu…trebuia să mergem la hotelul Transilvania, Belvedere, se vedeau… urme de sânge, era pustiu la orele 9 (21decembrie, n. n.), dar am văzut oameni în vârstăde 30-40 de ani, îmbrăcaţi tot în salopeta…”(Declaraţie, Casetanr. 11, transcris pag. 5-6). [p. 323]



Col. MarincaşVictor, fost locţiitor şef Miliţie: „…în ziua de 17decembrie 1989, ni s-a dat ordinul de intrare în Situaţia a 2-a, ordin care în esenţă, este echivalent cu starea specifică intrării în luptăşi în mod special de ridicare a capacităţii de luptă…După comunicarea situaţiei de alarmă, ni s-a prelucrat…măsurile ce trebuiesc luate în vederea executării ordinului, respectiv intrarea în posesia muniţiei, purtarea armamentului şi trecerea executării Planului de măsuri ce se aplica în asemenea situaţii, măsuri prevăzute în Ordinul cu caracter general 02600 din iulie 1989, precum şi a celorlalte dispoziţiuni legale. În cursul activităţii de prelucrare a ordinului… a intrat gl.mr. Şerbănoiu Ion care a făcut o serie de precizări, privind evenimentele care au avut loc în Timişoara, respectiv apariţia unor tulburări generate de unele elemente huliganice, care desfăşoară activităţi de distrugere şi incendierea unor obiective, precizându-se şi împrejurarea căîn zonăerau foarte mulţi străini… ne-a transmis să luăm măsuri…pentru paza şi apărarea obiectivelor social-economice, politico-administrative, pentru păstrarea ordinii publice, pentru păstrarea în bune condiţiuni a circulaţiei atenţionându-ne asupra faptului că nu trebuie să ne lăsăm provocaţi…”(Dosar nr. 61/P/1991, vol. 2, fila 104, 105). [p. 329]

Gl. Şerbănoiu Ion declară: „…în dimineaţa zilei de 21decembrie 1989… Ioachim Moga m-a convocat urgent la o teleconferinţă… anterior începerii teleconferinţei am discutat cu gl. Topliceanu, .subliniind că există şi o mână străină… Mesajul lui Ceauşescu la teleconferinţă a fost incoerent, a arătat că deşi s-au luat măsuri nimeni nu şi-a făcut datoria la Timişoara… a ordonat expres primilor secretari săpreia comanda tuturor forţelor în calitatede preşedinţi ai Consiliului Judeţean de Apărare. Ceauşescu s-a referit la folosirea trupelor înarmate ordonând să se tragă unde se iveşte necesitatea şi la un moment dat a folosit o expresie de naturăsă mă şocheze afirmând că este „stare de război”…a dat ordin să se folosească armamentul la nevoie, cu cinism, Ceauşescu a spus „sigur însă să se respecte legea”…Ioachim Moga s-a adresat gl. Topliceanu şi a spus „ai auzit ordinul dat de sus, aşa încât eu preiau comanda, dar pentru că eu nu mă pricep d-voastrămergeţi că ştiţi mai bine ce aveţi de făcut”. Am plecat către sediul inspectoratului îngrijorat de ordinele aberante care le-a dat N. Ceauşescu, iar pe drum mă gândeam că eu nu voi scoate trupele în stradă… de la şefii mei de la Bucureşti nu primisem nici o informaţie,nici ordine. Din momentul în care Ceauşescu dăduse ordinul de instituire a „Stării de necesitate”pe întreg teritoriul ţării, potrivit Ordinului 02600 al M.I., eu ca inspector şef aveam comanda unică asupra tuturor obiectivelor judeţene ale M.I… mă aşteptam ca unele acţiuni să fie desfăşurate de străinii care se aflau în oraş (circa 850 autoturisme) nicidecum de demonstraţii de masă., În jurul orei 1300col. Ioniţă mi-a raportat că la C.U.G. sunt unele dezordini…Am sunat la primul secretar şi l-am informat întrebându-l ce ordine dă…Ioachim Moga mi-a spus să trimit plutonul de intervenţie al miliţiei şi să restabilim ordinea, să-i ţină acolo…1-a trimis şi pe Dăscălescu secretar cu probleme organizatorice…apoi a sunat pe col. Mihalache, şeful brigăzii trupelor de securitate şi 340pe mr. Branda comandantul trupelor de pompieri şi am cerut să fie pregătiţi… l-am chemat pe col. Rusu şi i-am spus că la C.U.G. sunt acte de dezordine, în sensul că pe de o parte au fost bătuţi vatmanii că nu vin tramvaiele la timp, iar pe de altă parte s-aublocat şinele tramvaielor cu pietroaie… am ordonat col. Rusu, să meargă la faţa locului cu plutonul de intervenţie al miliţiei… componenţii plutonului de miliţie erau echipaţicu scuturi, căşti şi bastoane şi aveau asupra lor pistolul şi muniţia din dotarea obişnuită.Ordinul dat col. Rusu a fost de a se deplasa împreună cu plutonul de intervenţie şi cu un echipaj de circulaţie la C.U.G…. să restabilească ordinea publică…să înlăture obstacolele de pe liniile de tramvai şi să asigure fluenţa transportului… am ordonat lui Blaga (şeful poliţiei municipiului n.n.), să nu se folosească armamentul cerându-i să ia măsuri pentru restabilirea ordinii şi să evite confruntările cu populaţia… în timp ce plutonul de intervenţie se pregătea de plecare dădusem ordin grupei antiteroriste să coboare în curte şi să se pregătească pentru misiune… le-am ordonat să se deplaseze în piaţa Mihai Viteazu cu armamentul şi muniţia pe care o aveau în dotare şi cu cele 2 A.B.I-uri…le-am ordonatsă execute numai ordinelemele personale…aveam informaţii că în piaţa Mihai Viteazu precum,şi în apropiere în spatele pieţii…sunt parcate foarte multe maşini străine… precizez că mişcarea străinilor în oraş era permanent supravegheată…ştiam unde sunt principalele concentrări…Ofiţerul mi-a raportat că s-au plasat în spatele dispozitivului format de trupele M.Ap.N.Col. Rusu care ajunsese în zona C.U.G.-ului mi-a raportat că rândurilenemulţumiţilor se îngroaşă şi că au apărut şi elemente care nu fac parte dintre muncitori… beţivi, ţigani… că au bătut vatmanii, au pus pietroaie pe liniile tramvaielorşi fost huiduiţi. Mi-a mai raportat că a restabilit transportul în comun şi că grupul din această zonă a depăşit barajul pe trotuare… am sunat pe primul secretar şi am raportat situaţia, mi-a repetat ordinul de a încerca să îndepărtăm afluirea către centru… l-am sunat pe col. Mihalache şi i-am ordonat cacele 2 plutoane de intervenţie de la batalionul de securitate-miliţie să se deplaseze pentru întărirea plutonului de intervenţie al 341miliţiei… Am sunat pe comandantul grupului de pompieri… şi am ordonat să trimită 2 maşini de pompieri în zonă, specificându-i să nu folosească jetul împotriva manifestanţilor ci în cazul în care vor fi incendii să intervină. Şi col. Mihalache, i-am ordonat expres să nu folosească armamentul împotriva populaţiei… Col. Ioniţă mi-a raportat că la marile întreprinderi industriale din zonă muncitorii au ieşit în curţile întreprinderilor…am realizat că nu aveam de-a face nici cu acte de vandalism nici cu încăierări mărunte de strada ci cu o manifestaţie a oamenilor muncii din municipiul Cluj,proTimişoara, antidictatorială, grefate pe nemulţumirile oamenilor. Am ordonat lui Rusu să se retragă din zonă…cu plutonul de intervenţie al miliţiei…iar celorlalte forţe, respectiv trupelor de securitate şi pompierilor le-am ordonat să afluiască spre centru,în paralel cu manifestanţii… În cursul după-amiezii… col. Ioniţă… m-a anunţat că fosttrasefocuri de armă dinspre piaţa Libertăţii… nu ştiam în acel moment unde se aflăforţele brigăzii de securitate ….Nu cunosc condiţiile în care în piaţa Libertăţii, în zona Anticariat, zona în care au acţionat şi forţele trupelor de securitate a fost ucisă o persoană şi rănite şase…din noile cercetări…rezultă că un număr de 6 militari care erau amplasaţi în partea dinspre Primăria Municipală au tras foc de avertisment împreuna cu efectivele M.Ap.N.”(Dosar nr. 61/P/1991, vol. 2, fila 40-43) [pp. 339-341]