The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Maries, Cartianu, si “Adevarul”

(purely personal views as always, based on over two decades of prior research and publications)

sunt multe de spus in legatura cu acest intreviu cu Doru Teodor Maries de catre Grigore Cartianu la Adevarul

http://adevarul.ro/cultura/istorie/grigore-cartianu-teodor-maries-despre-misterele-revolutiei-tras-22p-8_567ced5f37115986c6cc9694/index.html

http://adevarul.ro/cultura/istorie/doru-maries-despre-revolutie-diversiunea-teroristii-mentinut-putere-structurile-partidului-comunist-1_5683e29b37115986c6f86245/index.html

Cine sunt Grigore Cartianu si Doru Teodor Maries?

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/vuvuzela-securistului-patriot/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/teodor-doru-maries-securitatea-80-la-suta-cu-noi-si-generalul-iulian-vlad/

cateva momente de remarcat:

29:30 si 68:30 Maries:  securisti Directia V-a victimi nevinovati, arestati in Pantelimon; si-au abandonat armele imediat pe 22

31:30 Maries si Cartianu:  ofiteri Directia IV “patrioti”  (interesant, ce ar spune aliatul lor Vladimir Tismaneanu care a taxat Securitatea ca o institutie “ilegitima si criminala”)

66:50 Maries:  isi aminteste cum el a argumentat atunci ca “n-a fost nici un terorist in biblioteca [B.C.U.]”

Ing. Dan Iliescu, Muzeul de Arta

Pe la ora 21 [22 decembrie 1989] au aparut parasutistii din Boteni.  Incepusera sa traga si TAB-urile in Palat.  Sarisera in aer toate geamurile.  Aveam senzatia ca trag in noi trupele speciale.  Se tragea din Athenee, din B.C.U., de peste tot.

In pauzele de tir, mai ieseam si afara.  Pe la miezul noptii am vazut cum a luat foc B.C.U..”

S-a tras din Muzeu permanent. Aveam impresia ca se trage de la parter, de la arta feudala….Armele lor sunau altfel. Aveau o cadenta sanatoasa. A doua zi si in zilele urmatoare am gasit gloante in Muzeu. Nu erau gloante obisnuite. Aveau un virf tesit. Pareau imbricate intr-o camasa de plumb. Era un calibru intre cinci, cinci si ceva. N-au vrut uslasii [ USLA] sa ne lasa nici un glont. I-am rugat sa ne lasa macar de amintire. N-au vrut! Au zis ca au nevoie pentru identificare. Au notat de unde le-au ridicat.”

Ion Zubascu, “Misterioasa revolutie romana,” Flacara, 19 decembrie 1990, p. 11.

 


 

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/viorel-neagoe-c-c-ul-dupa-ora-1730-22-decembrie/

Nu am apucat insa sa le amplasam pentru transmisie pentru ca in jurul orei 17,30, dupa ce o rafala a spart un geam la etajul I al C.C.-ului, ca la un semnal, s-a deschis focul asupra Pietei de la toate geamurile cladirilor care marginesc piata, mai putin C.C.-ul. Timp de circa 5 minute s-a tras in sus probabil pentru ca, desi ma asteptam ca Piata sa se transforme intr-o baie de singe, oamenii au fost lasati sa se imprastie sau sa se ascunda pe sub camioane.  Dupa un timp insa gloantele au inceput sa coboare, lovind ici, colo, cite un civil, dar tirul era concentrat asupra TAB-urilor (5 la numar) care erau amplasate in dreptul Directiei a V-a.

In momentul cind am vazut ca focul nu se mai opreste, am rugat prin statie sa ni se trimita ajutor militar de urgenta.  Focul a fost continuu timp de 80 minute pina cinda, in sfirsit, in piata au aparut 6 tancuri care s-au raspindit in evantai in fata carului si au tras cu mitralierele asupra cladirilor din jur.  Din acel moment focul din partea opusa a incetat, ca dupa 20 de minute sa se reia cu aceeasi intensitate.  Dupa mai multe astfel de reprize, in ,Sala diplomatiilor’ din Consilul de Stat a avut loc o explozie, in urma cariea flacarile au izbucnit violent.  Au chemat pompierii, tot prin intermediul turnului si acestia au venit in circa 10 minute.

Dupa aceea flacarile au izbucnit la cupola B.C.U.-ului, dar se pare ca asta s-a intimplat dupa ce se mistuise tot ce era inauntru.  Schimbul de foc a continuat mult timp, pina cind cei din tancuri au inceput sa traga cu tunurile asupra cladirii Consilului de Stat.  In urmatorul interval de timp, cei care trageau din Consiliu au inceput sa se urce spre etajele superioare, in final iesind pe acoperis circa 10-12 insi imbracati in pantaloni negi si camasi cu mineca scurta.  Desi au fost somati de mai multe ori–circa 15 minute–sa se predea ca li se garanteaza viata, acestia continuau sa fluture drapele rosii.  La un moment dat unul din ei a luat o mitraliera unui tanc din fata noastra i-a secerat pe toti (se pare deci ca cei in cauza nu aveau voie sa se predea vii).  Pe doi dintre acesti tipi, prinsi de catre revolutionari in jurul orei 19,00, i-am vazut de la 2 metri distanta si aratau a mercenari arabi, dupa culoare si echipament (au fost dusi in C.C., dar nu stiu ce s-a intimplat cu ei)…

Revolutia Romana in direct vol. I, (Bucuresti, 1990), pp. 245-248.

image0

image0-001

image0-002

image0-003

 
%d bloggers like this: