The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Cornelius Plavita (1990)

In jurul orei 2,00 [noaptea 22 spre 23], lumea a fost cuprinsa de panica, zvonindu-se ca cei de pe terasa au ramas fara munitie.  Pe la 2,30, s-a stins lumina.  In acest moment, colonel Tache Viorel (care pe data de 22 dec. declarase ca este colonel in garda lui Ceausescu, insa doreste sa treaca de partea revolutionarilor), indicind in directia liftului, a strigat:  ,Trageti in ei!’  S-a produs busculada, au fost trase focuri de arma.  A fost prins un terorist, iar colegul sau, baricadindu-se initial in W.C., a reusit sa fuga, semnalizind de pe parapet cu o lanterna patrata si disparind apoi, nu se stie unde.  Teroristul capturat a fost dus la etajul IV (V), unde se mai afla unul, prins anterior in fata Comandamentului cautind informatii.  Cei doi teroristi (dintre care ultimul in jur de 25-30 de ani si purtind asupra sa un carnet de notite) erau imbracati gen militieni civili.

Spre dimineata observa un terorist, impuscat printr-o salva, care se tiraste sub o masina.  Alti doi-trei teroristi, aflati in atelierul sculptori, incearca o diversiune spre a-si recupera tovarasul.  Cu totii sint imbracati in salopete negre-gri si impresioneaza prin agilitate si siguranta lor.

Revolutia Romana in direct, 1990, pp. 154-155.

image0

 

image0-001

 
%d bloggers like this: