The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

(Romania decembrie 1989) “Asta nu este pentru urechile publicului…”: despre teroristii, Planul Z-Z, si arme Stecikin

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on March 6, 2010

Tudor Artenie, “STETIKIN–ARMA DIN DOTAREA SECURITATII?” Romania Libera, 13 februarie 1991, p. 3a.

Iata din declaratia lui Ion Talpeanu (lt. col. in cadrul Directiei a V-a – Serviciul 1) pe data de 2 februarie 1990, cu ce s-a interesat anchetatorii de atunci…gloante dum-dum, gloante cu proprietatii speciale (ca de exemplu gloante de tip vidia), de provenienta straina…si Planul Z-Z

http://www.romanialibera.ro/a5040/o-zi-din-viata-dictatorului.html

Vineri, 02 Decembrie 2005
Ion Talpeanu, aghiotantul sotilor Ceausescu, a facut ample dezvaluiri despre activitatea cuplului dictatorial in declaratiile date comisiei de ancheta a evenimentelor din decembrie 1989. Talpeanu dezvaluie strategii de asigurare a securitatii sotilor Ceausescu, modul cum erau pazite resedintele acestora si ofera detalii despre armamentul din dotarea trupelor de garda. Totodata, Talpeanu ofera, in declaratia data anchetatorilor, un tablou sugestiv al stilului de viata al cuplului Ceausescu, pigmentat cu amanunte necunoscute nici pana astazi de “simplii cetateni” ai Romaniei.

<!– –>

Declaratie
Subsemnatul TALPEANU ION, fiul lui Marin si Elena, nascut la 27 mai 1947 in comuna Baneasa, judetul Giurgiu, fost aghiotant prezidential cu grad de lt. col. in cadrul Directiei a V-a – Serviciul 1, casatorit, avand un copil minor, declar urmatoarele:

“Nu aveam gloante dum-dum ori cu proprietati speciale”

Asa cum am aratat si in declaratiile anterioare, din anul 1985 am fost numit aghiotantul lui Ceausescu N., lucrand in ture de 24 ore cu 24, impreuna cu celalalt aghiotant, mr. BALASA VASILE.
Fiecare dintre noi avea in subordine un sef de grupa si sapte ofiteri din aceeasi unitate cu noi.
Sediul nostru, al Serviciului garda resedinta Primaverii, se afla intr-o cladire din strada Moliere, la circa 300 metri de resedinta propriu-zisa. Camera aghiotantilor se afla pe bdul Kalinin, peste drum de resedinta Primaverii, iar la poarta resedintei era o cabina unde statea un ofiter de serviciu (din serviciul garzi) care asigura accesul in resedinta.
Cu privire la armamentul din dotare arat ca, noi, aghiotantii aveam pistol “Makarov” cu 12 cartuse, iar sefii de grupa si ofiterii din grupa aveau pistolet “Makarov”, pistolet “Stecikin” si pistol-mitraliera AKM, cu munitie aferenta, care era cea obisnuita, in sensul ca nu aveam gloante dum-dum sau cu proprietati speciale, de provenienta straina. In dotare mai aveam cateva stilete de fabricatie indigena, aparate de radioemisie-receptie Motorola si Storno.

…..
Precizez ca nu am cunostinta despre existenta vreunei intelegeri intre fostul dictator si unii sefi de state arabe sau din alte zone ale lumii, in sensul de a trimite in caz de nevoie trupe specializate sau grupe de teroristi pentru a-i sprijini dictatura. De asemenea, nu cunosc despre existenta unor efective specializate autohtone care sa fi fost pregatite pentru acest scop in secret.
Aceasta este declaratia pe care o dau, sustin si semnez.

02 februarie 1990
Stim de ce n-a spus nimic despre Planul Z-Z…era vorba de SECRET DE STAT…in continuare…
“Asta nu este pentru urechile publicului…” Romania Libera, 4 octombrie 1990, p. 8a.

One Response to “(Romania decembrie 1989) “Asta nu este pentru urechile publicului…”: despre teroristii, Planul Z-Z, si arme Stecikin”

  1. centrale focsani…

    […](Romania decembrie 1989) “Asta nu este pentru urechile publicului…”: despre teroristii, Planul Z-Z, si arme Stecikin « The Romanian Revolution of December 1989[…]…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: