The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Trimis pentru tratament in strainatate…din cauza gloantelor DUM-DUM. Cazul Radu Sofran, 26 decembrie 1989

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on September 4, 2009

Radu Sofran, 34, "sapte gloante au explodat in mine, gloante din acelea periculoase, dum-dum"

Trimis pentru tratament in strainatate...din cauza gloantelor DUM-DUM. Cazul Radu Sofran, 34, "sapte gloante au explodat in mine, gloante din acelea periculoase, dum-dum..." Tineretul Liber, 3 martie 1990

One Response to “Trimis pentru tratament in strainatate…din cauza gloantelor DUM-DUM. Cazul Radu Sofran, 26 decembrie 1989”

  1. romanianrevolutionofdecember1989 said

    Se pare ca e vorba de acelasi Radu Sofran, impuscat la Radio pe 26 decembrie 1989…

    http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2009_949.html

    Adevarul.jpg

    Joi, 29 ianuarie 2009

    Ing Geamana – foto Marian Iliescu.jpg

    „Eroul de la Revoluţie care mi-a distrus viaţa”

    Autor: Florel Manu

    După 20 de ani de tăcere, un rănit din decembrie 1989 povesteşte cum un plutonier de miliţie a ucis trei oameni şi l-a schilodit. Petre Geamănă a fost împuşcat în data de 26 decembrie 1989 de un angajat al Ministerului de Interne. Agresorul a fost împuşcat la rândul său şi îngropat ca erou al Revoluţiei.

    Familii destrămate, oameni schilodiţi pe viaţă şi eterna întrebare: „Cine a tras în noi după 22?”. Autorităţile tac şi dau vina pe terorişti.

    La 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, răniţi ai Revoluţiei rup tăcerea şi dezvăluie identitatea „teroriştilor”. Unii dintre aceştia sunt oameni pe care i-au privit în ochi înainte să îşi golească încărcătoarele în ei.

    Gărzile patriotice

    Petre Geamănă avea 53 de ani la Revoluţie şi era inginer în Ministerul Industriei şi Construcţiilor de Maşini (MICM). Acum este un pensionar de 73 de ani. Evenimentele din urmă cu două decenii i-au marcat întreaga viaţă. Era 26 decembrie 1989. Puţin după ora 10.30, ziua.

    „Mă aflam în sediul ministerului. Am văzut pe fereastră, în curtea unui fost sediu al Securităţii (actualul Consiliu Judeţean Ilfov), nişte oameni aliniaţi şi puşi la zid cu mâinile ridicate. Am crezut că sunt de la gărzile noastre patriotice”, povesteşte Geamănă momentul în care a început totul.

    Nici nu se gândea ce se va întâmpla o oră mai târziu. „În curtea actualului sediu al Consiliului Judeţean erau vreo 20 de civili. Se spunea că în clădire sunt arme şi se intenţionează atacarea Radioului. Civilii veniseră să apere Radioul”, a adăugat Geamănă.

    Ing Geamana – foto Elena Craescu.jpg
    În curte ajunsese un grup de soldaţi însoţiţi de un angajat al postului naţional de radio, Radu Şofran. Aceştia îi percheziţionau pe civili. „Nouă ni s-a spus că sunt oameni care se înarmează pentru ca noaptea să atace Radioul. Am ajuns cu gărzile patriotice şi cu soldaţii.

    I-am luat pe cei 20 de civili despre care credeam că sunt terorişti şi i-am dus la sediul Comandamentului Infanteriei şi Tancurilor (CIT)”, explică Şofran. În tot acest timp, sediul securităţii era păzit de miliţieni. Unul dintre ei, plutonierul-major Stan Traian, ieşise în strada Lemnea. „Era agitat. Dădea semne de nervozitate”, îşi aduce aminte Geamănă. Între timp, camionul de armată a plecat cu civilii.

    Trei morţi şi trei răniţi în 30 de secunde

    Fostul sediu al Securităţii era plin de armament şi muniţie. În curte a ajuns în acea dimineaţă şi un civil, muncitor la Vulcan, Ion Stancu. Acesta li s-a părut suspect celor care păzeau imobilul.

    „Stancu era cu prietena sa. El a rămas afară şi ea a intrat în ghereta de la poartă. Lângă mine, pe stradă se afla şi maiorul Virgil Popa de la Armată. Stan Traian devenise din ce în ce mai agitat, iar cu câteva momente înainte să tragă ne-a spus: «Plecaţi de aici că este groasă»”, a explicat inginerul Geamănă.

    Tot el crede că starea de nervozitate a miliţianului era indusă de alcool. „În subsolul clădirii au fost găsite două damigene de 20 de litri goale care miroseau a vin. Asta scrie în toate rapoartele întocmite de anchetatori. Stan Traian intrase în serviciu în data de 25 decembrie, iar în dimineaţa de 26 mi s-a părut extrem de agitat”, îşi aduce aminte Geamănă.

    În jurul orei 11.30, camionul care dusese civilii la CIT s-a întors şi a intrat de pe Calea Victoriei pe Lemnea. Nu a făcut decât câţiva zeci de metri.

    „Am auzit din stradă nişte rafale. Stan Traian trăgea spre capătul străzii în camion. M-am apropiat la doi metri de el, încercând să-l opresc. A tras şi în noi. L-am vazut pe maiorul Virgil Popa căzut pe spate şi l-am auzit cum horcăia. L-am văzut pe Stancu în genunchi, iar prietena lui, care se afla în gheretă, a ieşit şi l-a luat în braţe, implorându-l să nu moară. Un băiat de la gărzile patriotice din Radio, Emilian Manolescu, l-a împuşcat pe Stan Traian ca să nu mai tragă şi în alţi militari care se aflau în curte”, a povestit Geamănă cele 30 de secunde de groază.

    „Eu nu am simţit nimic. Am văzut pete de sânge pe pantaloni. Două gloanţe au intrat prin pulpă şi au ieşit pe partea cealaltă”, îşi mai aminteşte omul.

    Iadul de pe Lemnea

    Petre Geamana in spital.jpg
    Rafalele auzite de Geamănă în strada Lemnea erau îndreptate spre camionul în care se aflau Radu Şofran, şoferul Nicu Bălălău şi colonelul Marian Sebe.

    Ei au fost prima ţintă a plutonierului-major Stan Traian. „Am intrat 20-30 de metri pe strada Lemnea de pe Calea Victoriei. S-a tras în noi şi maşina s-a oprit brusc. Am sărit şi m-am ascuns după un stâlp. M-a nimerit în mână, în umăr şi în picior. Ştiam că ne-a împuşcat un miliţian. Ulterior am auzit că era Stan Traian. Mai ştiu că a fost împuşcat de un băiat de la gărzile patriotice din Radio”, îşi aminteşte Radu Şofran clipele de groază din stradă.

    Recunoaşte că a avut noroc. „Dacă nu săream din maşină, ne făcea ciur. Primul am sărit eu, colonelul după mine. Şoferul Bălălău nu a mai apucat”, mai spune Şofran. „Şoferul avea capul ciur. Era sânge peste tot”, a adăugat Geamănă, care a ieşit în stardă după ce a fost rănit în picior.

    http://www.adevarul.ro/design/quotes/quote_small_down.gifM-am apropiat la doi metri de el. A tras şi în noi. L-am văzut pe maiorul Virgil Popa căzut pe spate şi horcăia, pe Stancu, în genunchi, iar prietena lui, care se afla în gheretă, a ieşit şi l-a luat în braţe rugându-l să nu moarăhttp://www.adevarul.ro/design/quotes/quote_small_up.gif

    Petre Geamănă

    rănit în Revoluţie

    Rafale în plină stradă

    Pe 26 decembrie 1989, în jurul orei 11.30, camionul care preluase un grup de civili veniţi să apere sediul Radioului se întorcea de la Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor. În camion se aflau şoferul Nicu Bălălău, Radu Şofran de la gărzile patriotice din Radio şi colonelul Marian Sebe.

    Plutonierul-major Stan Traian a deschis focul asupra lor imediat ce au intrat pe strada Lemnea. Sebe şi Şofran au sărit din maşină şi au fost răniţi. Bălălău a rămas în cabină şi a murit. Apoi, Stan Traian a îndreptat arma şi către cei care se aflau în curte.

    Geamănă, aflat în mijloc, a fost rănit, iar Stancu şi maiorul Popa au murit. Un civil de la gărzile patriotice, Emilian Manolescu, aflat în apropiere, l-a împuşcat pe agresor.

    A căutat să-şi facă dreptate 20 de ani

    După ce a petrecut o lună şi jumătate în spitalul Colţea, Geamănă a căutat să-şi facă dreptate. Răspunsurile primite de la tribunale şi procuraturi l-au descurajat.

    I s-a spus în repetate rânduri că autorităţile nu mai au pe cine trage la răspundere, pentru că cel care l-a împuşcat a murit. Ironia sorţii face ca la câţiva ani de la masacrul de pe strada Lemnea, din 26 decembrie 1989, inginerul Geamănă să găsească mormântul celui care l-a împuşcat în Cimitirul Eroilor Revoluţiei.

    În 20 de ani nu a rezolvat nimic

    A avut puterea să meargă acolo şi să facă o poză lângă crucea celui care l-a nenorocit pe viaţă. „El este erou al Revoluţiei. Poate familia lui beneficiază de toate drepturile. Eu mă chinuiesc de 20 de ani şi nimeni nu m-a despăgubit”, a mai spus Geamănă, cu vocea tremurândă.

    Tot el crede că starea de nervozitate a miliţianului, reclamată de martori şi consemnată în rapoartele făcute de anchetatori, era din cauza alcoolului consumat în noaptea de 25 spre 26 decembrie.

    „În subsolul clădirii au fost găsite două damigene de 20 de litri goale care miroseau a vin. Asta scrie în toate rapoartele întocmite de anchetatori. Stan Traian intrase în serviciu pe 25 decembrie şi în dimineaţa de 26 nu părea în apele lui”, îşi aduce aminte Geamănă.

    Bărbatul mai spune că în momentul în care a avut loc schimbul de focuri, forţele Ministerului de Interne ar fi trebuit să fie dezarmate şi nu îşi explică de ce Stan Traian avea pistolul mitralieră şi încărcătoarele pline.

    Reconstituirea momentului schimbului de focuri.jpg

    COMENTARII

    * 29 Ian 2009, 16:28

    Cornelia

    Vom afla adevarul?

    Dl. general magistrat Dan Voinea are dosarul Lemnea 18 corelat cu dosarul Radio. Din declaratiile lui Nastase, Dindelegan, Mototolea, Rusu, Alexiu, Vasilescu, Sever s.a. reiese ca in perioada 23-25 decembrie 1989 nu a murit nimeni si nu s-a actionat in niciun fel impotriva Revolutiei. Ancheta in dosarul Lemnea 18 a fost inceputa in februarie-aprilie 1990.

    * 29 Ian 2009, 16:02

    Lorelei

    Cine nu vrea sa stie adevarul?…

    In perioada 23-25 decembrie 1989 in str. lt. Dumitru Lemnea nr. 18 (UM 0544) – actuala str. Gheorghe Manu nu a murit nimeni desi s-a tras asupra cladirii. Obiectivul se afla in subordinea generalului Stamatoiu Aristotel si a generalului Vlad Iulian. Din partea CFSN obiectivul era controlat de Sima Stefan, Moraru, Ionescu Silvian.

    Urmare evenimentelor din acea locatie la Parchetul Militar Bucuresti sub coordonarea dl. general magistrat Dan Voinea s-a constituit un dosar care este corelat cu ancheta privind Radio avand in vedere ce s-a petrecut în data de 26 decembrie 1989 a fost urmare interventiei celor de la Radio, in urma careia au murit: Popa Virgil, Ion Stancu, Stan Traian. Obiectivul a fost preluat de armata ofiţerul MApN Vasilescu prezent in acea locatie din data de 26 dec. 1989 dupa-amiaza preluand coordonarea obiectivului.

    * 29 Ian 2009, 15:27

    Nichifor

    Ordinele
    Veneau de sus. Seful lui tabla era colonelul Rodoncea, acum pensionar respectabil. Era nevoie de morti, altfel ce Revolutie prenta Ilici la TVR? Iosca a casapit 32 de nevinovati si a devenit consilier prezidential.

    * 29 Ian 2009, 12:45

    mara

    Domnule, dar bine arati la 73 de ani…altii sunt bolnavi si vai de mama lor, nu-i mai intereseaza decat ziua de maine…Vii dupa 20 de ani ca stii dumneata cine a tras si cina n-a tras…Vezi-ti de batranetile matale…

    · 29 Ian 2009, 13:06

    Ion

    pai care e treaba ?

    Dar ce nu-ti convine ? Oi fi fost si tu o pramatie de securista…

    · 29 Ian 2009, 14:43

    Petre Stancu

    Esti o jigodie

    Daca te-as intilni ti-as trage un glont in cap

    · 29 Ian 2009, 15:01

    G. Dan

    Nu, omul are dreptate, bravo lui ca a reusit sa gaseasca dupa 20 de ani un ziar interesat de povestea lui. De fapt problema esti tu. Comentariul tau e ca nuca in perete. Ce daca arata “bine” cum zici tu? Ar fi trebuit sa fie o epava de om la 73 de ani? Dar Ion Ilici Iliescu, comunistul de onoare a tarii are voie sa arate ca de 60 de ani la cei aproape 80 pe care ii are?

    De fapt articolul e super, ne prinde bine sa mai aflam din cand in cand mici crampeie din adevarul acelei puneri in scena odioase care s-a chemat revolutie. Pacat de unii care au murit crezand ca timpurile se vor schimba in bine.

    * 29 Ian 2009, 08:57

    NIKE (website)

    daca urmariti videoul o sa vedeti cum procedeaza CIA

    in video se explica cum a procedat CIA in irak, ecuador, venezuela si alte tari unde au avut interes, se va intelege cam ce s-a intamplat si la noi

    · 29 Ian 2009, 08:32

    Tipograful

    De ce ai tacut 20 deani?

    Prin tacere esti complice cu faptuitorul.

    De ce vorbesti abia acum,cand faptuitorul nu mai exista,ca sa poti spune ce iti convine?

    · 29 Ian 2009, 09:13

    ionescu

    esti prost??

    NU citesti CE SCRIE IN ARTICOL? Vinovatul a fost impuscat pe loc! Atunci in 1989!Omu nu a asteptat nimic, de atunci se tot chinuie cu voi!

    · 29 Ian 2009, 09:19

    ion

    pt ionescu

    Sa chinuie sa ce ?

    · 29 Ian 2009, 09:32

    Doru

    Huh?
    Cine spune ca vorbeste abia acum?

    Abia acum a fost publicat in Adevarul, asta e altceva. Tu n-ai citit ca de 20 ani umbla prin tribunale dupa dreptate?

    Faptul ca pana acum nici un ziar n-a considerat ca poate vinde povestea lui, e cu totul alta treaba.

    · 29 Ian 2009, 10:16

    alban-USA

    Tipograf beat ca faptuitorul criminal ucis chiar atunci…..

    Daca esti BEAT[ turmentat] ca si militianul CRIMINAL devenit EROU FSN , condus de ION ILICI-t, inseamna ca……. esti si CREAZY ca nu ai inteles NICI CA NEBUNUL de militian a fost ucis chiar atunci. ca mai facea si alte victime.INTREBAREA unui TIPOGRAF, zetsar,ce constituiau o balta de unde PCR pescuiau activisti , ce vrea sa ARATE CITITORULUI ? ca ing GEAMANU a fost LAS ca a tacut, dar FSN i-a spus ca faptasul e mort .Ma mir ca un ziar serios va lasa orice mesaj nerusinat sa apara

    · 29 Ian 2009, 17:52

    aura

    dupa 20 de ani de chin… pentru toti…

    parca a-ti fi o haita de lupi…. care l’ati gasit pe unul ranit…

    SA VA FIE RUSINE DE CONPORTARE SI DE INTOLERANTA DE CARE FACETI ACT AICI IN FATA UNUI NEVINOVAT SI UNUI OM CARE A SUFERIT SI SUFERA….

    el a fost atins la picioare dar VOI A-TI FOST ATINSI LA CAP SI IN MORALITATEA SI ETHICA VOASTRA DE UMANI….

    * 29 Ian 2009, 08:27

    marian

    cine a tras…

    au tres cei care au avut armament din ordinul noii puteri instalate.era nevoie de 60000 de victime.armata,garzi patriotice,de acum se cunoasste.poate dosarul revolutiei ajunge in instanta si ne lamurim.

    * 29 Ian 2009, 03:48

    pippolino

    De ce era Stan Traian nervos?

    Pai va spun eu de ce. S-au dat ordine sa traga in orice fraier ca sa creeze victime, chipurile sa dea impreia ca are loc o revolutie, vrajeala. Problema era ca nu stiau in cine sa traga asa din senin fara un motiv, de aia erau nervosi baietii.

    · 29 Ian 2009, 08:13

    Mos Teaca

    DIN ORDINUL LUI BRUCAN

    Korect! Ordin de la Moscova. Trebuia creat haos. la sfirsit erau salvati de Iliescu si Brucan.Asta le-a dat legitimitate. NIMENI nu a contestat ca I.I. sa fie seful statului.A fost un drept “cistigat” pe deplin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: