The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Daca n-au existat teroristi in decembrie 1989…cum se explica actiunile lui Colonelul Nicolae Ghircoias “de la Interne” la spitalele bucurestene?

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on August 26, 2009

[thanks to V & J for turning me on to this…

shanepdonnelly is the one who put this great video together with it]

(English) Cited in The Romanian Revolution for Dum-Dums

Dr. Nicolae Constantinescu, surgeon at Coltea Hospital: “I remember that on 1 or 2 January ’90 there appeared at the [Coltea] hospital a colonel from the Interior Ministry, who presented himself as Chircoias. He maintained in violent enough language that he was the chief of a department from the Directorate of State Security [ie. Securitate]. He asked that all of the extracted bullets be turned over to him. Thus were turned over to him 40 bullets of diverse forms and dimensions, as well as munition fragments. I didn’t hear anything back from Chircoias or any expert. Those who made the evidence disappear neglected the fact that there still exist x-rays and other military documents that I put at the disposition of the [Military] Prosecutor.”

( http://www.romanialibera.ro/a113826/revolutia-5-000-de-victime-nici-un-vinovat.html)

Professor Andrei Firica at the Bucharest “Emergency Hospital” apparently also was paid a visit by Colonel Chircoias (aka Ghircoias), see fn. 4. He claims that he “made a small file of the medical situations of the 15-20 suspected terrorists from [i.e. interned at] the Emergency Hospital,” but as he adds “of course, all these files disappeared.” Firica reports that a Militia colonel, whom he later saw on TV in stripes as a defendant in the Timisoara trial [i.e. Ghircoias], came to the hospital and advised him “not to bring reporters to the beds of the terrorists, because these were just terrorist suspects and I didn’t want to wake up one day on trial for having defamed someone” (!) The colonel later came and loaded the wounded terrorist suspects into a bus and off they went. (Professor Andrei Firica, interview by Florin Condurateanu, “Teroristii din Spitalul de Urgenta,” Jurnalul National, 9 March 2004, online edition.) Cited in Hall, “Orwellian…Positively Orwellian” http://homepage.mac.com/khallbobo/RichardHall/pubs/Voineaswar091706.html.

—————————————————

Bucuresti, Spitalul Coltea:  “Pe data de 1 sau 2 ianuarie 1990 a aparut la spital un colonel Chircoias, de la Interne cred”

Prof. univ. dr. Nicolae (Nae) Constantinescu, membru al Academiei de Medicina si al Academiei Oamenilor de Stiinta. Medic chirug la Spitalul Coltea.

Dosarele revolutiei - "Nici acum nu-mi dau seama cum am putut sa operez nonstop timp de trei zile"

– Ce s-a intamplat cu cartusele extrase chirurgical din ranile pacientilor? Erau niste probe care ar fi putut lamuri anumite aspecte…
Pe data de 1 sau 2 ianuarie 1990 a aparut la spital un colonel Chircoias, de la Interne cred. Acest Chircoias a fost judecat si condamnat mai tarziu intr-un proces la Timisoara in legatura cu revolutia.

Chircoias, care sustinea sus si tare ca ar conduce nu stiu ce sectie criminalistica din Directia Securitatii Statului, a cerut gloantele extrase. Acestea, vreo 40 la numar, i-au fost date de un medic care era secretar de partid la IMF. Tin minte ca erau gloante de diverse forme, de diferite dimensiuni.

Procurori timorati

– Ati sesizat Parchetul Militar? Ati cerut sa se faca o ancheta in legatura cu cei impuscati la revolutie?
– Bineinteles, am anuntat Parchetul, am cerut o ancheta. De exemplu, cand le-am aratat apartamentul de unde s-a tras la revolutie, de la etajul 4, de la cinematograful “Luceafarul”, procurorii mi-au zis ca au facut verificarile si au depistat ca acolo era o locuinta conspirativa a Securitatii si atat. In anul 1992 am semnat alaturi de alti medici, profesori universitari, chirurgi de renume, un memoriu pe care l-am adresat Parchetului General si prin care am solicitat sa se faca o ancheta cu privire la ranitii si mortii prin impuscare. Neprimind nici un raspuns, dupa sase luni m-am dus la Parchet sa intreb ce se intampla. Mi s-a raspuns ca se lucreaza, mi-au aratat doua-trei avize puse pe colturile cererii si atat. Unul dintre procurori m-a luat cu el pe un coridor si mi-a spus ca “are copil, are nevasta, e foarte complicat…”. Ma intreba pe mine ce sa mai faca… Am izbucnit, le-am spus ca nu sunt un om care sa fie, asa, aburit cu una, cu doua. Le-am aratat radiografiile celor impuscati, le-am aratat gloante in ficat. Radiografiile existau, nu erau inventiile mele, nu mi se nazarise asa, dintr-o data sa cer ancheta! Le-am spus ca niste oameni doresc sa afle adevarul si ca cei care au semnat memoriul catre Parchet nu sunt niste persoane oarecare, ci medici cu experienta, somitati in materie. Degeaba am solicitat expertize balistice sau alte cercetari, degeaba am prezentat acte, documente, radiografii, lucrari. Nu se dorea sa se faca o ancheta serioasa.

extras din articolul lui Romulus Cristea
Miercuri, 20 Decembrie 2006 Romania Libera
————————————————————————————-
Ce fel de gloante le-ar fi cautat Colonel Ghircoias de la Interne?  Gloante obisnuite, folosite de catre Armata?  Nu prea credem.  In schimb, se poate ca el le a cautat pe gloante de genul acesta (intervalul 1:57 – 3:20)?  Mai probabil…

un film realizat de catre Maria Petrascu, Brasov 2005
——————————————————————-
Sa continuam:
Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca: “a venit din nou colonelul acela de militie care ma indemnase sa nu mai duc ziaristii la patul teroristilor si i-a incarcat pe teroristi intr-un autobuz, plecand cu ei.”

Profesorul Andrei Firica, directorul Spitalului de Urgenta Floreasca in 1989, povesteste cum la camera de garda a spitalului au fost aduse, in zilele Revolutiei, mai multe persoane suspectate ca ar fi teroristi. Acestea au disparut apoi fara urma, luate de un colonel de la militie.
Dar, legat de teroristi, lucrurile s-au desfasurat astfel: a venit din nou colonelul acela de militie care ma indemnase sa nu mai duc ziaristii la patul teroristilor si i-a incarcat pe teroristi intr-un autobuz, plecand cu ei. Este exact ce eu doream, facand tot felul de demersuri pentru a fi preluati de Spitalul Jilava, fiindca ei nu aveau rani grave. Peste doua-trei zile am primit un telefon de la genelarul Chitac, deja ministru, care m-a intrebat ce e cu teroristii. I-am relatat cum ei au fost luati de acel colonel de militie si generalul Chitac n-a parut surprins. Chiar parea multumit ca au fost luati de acel colonel de militie. Marea mea surpirza a fost cand pe acel colonel de militie l-am revazut in zeghe, la televizor, in boxa acuzatilor, la procesul de la Timisoara. De altfel, l-am rugat pe fiul meu, care a facut Facultatea de Teatru si Film, sa-i filmeze pe acei teroristi prinsi cu catuse de paturile spitalului si am dat copii dupa aceasta caseta la Procuratura. Fiul meu filmase si desfasurarea Revolutiei pe strazi.

“Teroristii din Spitalul de Urgenta,” Jurnalul National
FLORIN CONDURATEANU
————————————————————————————–

Si inapoi la Spitalul Coltea:  “Colonelul Ghircoias, fost sef al directiei cercetari penale a Securitatii i-a adunat pe toti individzii care erau acuzati ca sint teroristi facandu-i disparuti.”

“In perioada 21-26 decembrie 1989 la spitalul Coltea au fost internati o serie de indivizi prinsi ca teroristi, printre care un anume plutonier de militie Tripon Cornel.

Confirm afirmatiilor medicului chirurg Nicolae Constantinescu, sus numitul Tripon Cornel a fost ranit prin impuscare in zona hotel ‘Negoiu’ din Bucuresti. Medicii de la spitalul Coltea au solicitat Procuraturii instrumentarea acestor cazuri. Colonelul Ghircoias, fost sef al directiei cercetari penale a Securitatii i-a adunat pe toti individzii care erau acuzati ca sint teroristi facandu-i disparuti. Astfel Procuratura n-a mai avut obiect de cercetara pe linga disparitia banuitilor invocind ii decretul de amnistie dat de presedintele (pe atunci al C.P.U.N.) Ion Iliescu, in luna ianuarie 1990.

Florin Mircea Corcoz si Mircea Aries, “Terorist ascuns in Apuseni?” Romania Libera, 21 August 1992, p. 1

—————————————————————————

despre “ispravile” Colonelului Nicolae Ghircoias in intregul timp al revolutiei, vedeti

Cine a organizat furtul cadavrelor din morga spitalului judetean?

Nicolae Ghircoias, wikipedia

—————————————–

in legatura cu declaratia lui doctorului Constantinescu:  “In anul 1992 am semnat alaturi de alti medici, profesori universitari, chirurgi de renume, un memoriu pe care l-am adresat Parchetului General si prin care am solicitat sa se faca o ancheta cu privire la ranitii si mortii prin impuscare.”


AMFITEATRUL FACULTATII DE MEDICINA

“Decembrie 1989, in spitalele din Bucuresti”

Mihail Lechkun, Romania Libera, 10 februarie 1994, p. 2

“In decembrie 1989 a fost o disponsibilitate pentru bestialitate, pe care nu am crezut-o capabila la poporul care fac parte, ” a declarat dl. conf. dr. Nicolae Constantinescu (Spitalul Coltea), in cadrul conferintei care s-a desfasurat marti seara in Amfiteatrul Mare al Facultatii de Medicina din Bucurest, avand ca subiect “Decembrie 1989, in spitalele din Bucuresti”.  Printre invitatii Ligii Studentilor in Medicina, organizatorul acestei conferinte, s-au numarat:  dl. prof. dr. Petre Andronescu, prorector, dl. dr. Constantin Antofie, dl. prof. dr. Marian Ciurel, dl. prof. conf. dr. Dan Niculescu, dl. conf. dr. Nicolae Constantinescu, dl. prof. conf. dr. Ilie Pavelescu, dl. dr. Eduard Geambasu, toti medici chirurgi din Capitala care au fost confruntate cu fluxul de raniti din decembrie 1989.  “Documentia pe care am avut-o, nu o mai avem,” a spus dl. prof. dr. Marian Ciurel (Spitalul de Urgenta) amintind totusi faptul ca au fost inregistrate date intr-o lucrare de doctorat.  “Putini dintre cei raniti au fost socati psihic,” isi aminteste prof. dr. Petre Andronescu (Spitalul Colentina).  Revolutionari si raniti au primit acelasi tratament, “stim doar ca la o parte din bolnavi s-au schimbat catusi” isi aminteste dl. prof. dr. Marian Ciurel.  Peste 60 la suta din ranitii adusi la Spitalul Coltea erau impuscati lateral sau din spate.  S-a tras si asupra oamenilor care au stat ghemuiti, acestia suferind astfel leziuni complexe.  Pe langa datele statistice prezentate, medicii prezenti au atras atentia asupra naturii leziunilor care, in numar mare, au fost cazate de munitie al carie efect a fost mai mult distrugerea, mutilarea decat scoaterea din lupta.  In acest sens, deosebit de interesante au fost datele prezentate din lucrarea de diploma, a medicului M. Briciu:  “S-a tras cu gloante explozive”. Concluziile ce se pot trage din faptul ca cei adusi in spitale, in intervale de timp distincte, prezentau leziuni corespunzatoare anumitor portiuni din corp, demonstreaza existenta unor ordine asupra locului unde trebuia ochit.  “Cred ca Romania va fi capabila sa constituie acel ecran care sa protejeze de acum inainte natia de asemenea manifestari,” a spus dl. conf. dr. Nicolae Constantinescu, remarcand aspectul benefic al unor astfel de conferinte.


6 Responses to “Daca n-au existat teroristi in decembrie 1989…cum se explica actiunile lui Colonelul Nicolae Ghircoias “de la Interne” la spitalele bucurestene?”

 1. mariusmioc said

  Păi se explică prin dorinţa de ştergere a urmelor. Dar asta nu contrazice deloc “the stage war theory”, iar faptul că ministrul Chiţac părea mulţumit de preluarea teroriştilor de la spital ar putea fi considerat chiar un indiciu în favoarea acestei teorii. Nu reiese din declaraţii că Ghircoiaş a căutat un anume tip de muniţie, ci că a ridicat toată muniţia pe care a putut-o găsi, indiferent de tip şi calibru, fiindcă orice glonţ este o probă care poate ajuta identificarea armei, ceea ce se pare că nu s-a dorit din partea unor persoane sus-puse ale României de după 1989.

 2. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Iti multumesc pentru comentariul tau, Marius.

  1) Sintem de acord ca “se explica prin dorinta de stergere a urmelor.” Da, exact, asa a fost.

  2) E destul de interesant ca aici, tacit si implicit, acceptezi ca teroristii (chiar daca nu cum au fost prezentati atunci) au existat. Se pare cind doctorul Constantinescu sau doctorul Firica spune ca au fost teroristi raniti cazati la spital si ca acest oarecare Ghircoias a venit si i-au dus cu el in autobuze, ca intr-adevar, au existat teroristi.

  Cum stim bine, dl. Voinea spune sus si tare ca n-au existat nici un fel de terorist, nu? El nu spune ca dl. Ungureanu ca au existat teroristi, dar au fost diversionisti-cercetasi din DIA, si deci ca totul a fost un razboi simulat.

  Intr-adevar, cel mai neplauzabil scenariu este celul ca toti civili si soldati au tras intre ei ca niste prosti, ca n-au existat nici un fel de terorist sau diversionist autentic. Dar totusi asa argumenteaza dl. Voinea.

  3)De ce s-a interesat tocmai dl. Nicolae Ghircoias de la Interne? Daca acesti oameni internati in spital ar fi fost din armata (din DIA) sau civili ordinoare, crezi ca s-ar fi interesat dl. Ghircoias de Interne? Cred ca nu. E destul de clar ca acesti suspecti de terorism aveau ceva cu fostul regim ceausist, si probabil vreo legatura cu fosta militie si securitate. Daca au fost niste bieti oameni de rind inocenti si numai banuiti pe nedrept ca teroristi, crezi ca s-ar interesa seful diviziunii criminalistice din IGM? Cred ca nu…sau poate ca Ghircoias a devenit un mare umanist peste noapte dupa Operatiunea Trandafir…

  4) Eu nu indoiesc deloc ca Chitac s-a rasuflat usor cind el a auzit ca Ghircoias “a facut ordine” si a sters urmele teroristilor din spitale. In ianuarie 1990, multi faptori de raspundere au vrut sa scape si repede de povara teroristilor…A fost mult mai usor sa lase totul la o balta si sa permite sa fie scapati si uitati teroristilor. Pastrarea teroristilor atunci a fost o durere de cap cu foarte putin de cistigat, si chiar periculoasa. (Nu sint sigur, dar banuiesc ca in cazul lui gnlui Tudor si gnlui Florea, ei s-au hotarat calea cea mai usoara si nu s-au interesat prea mult in soarta teroristilor…mai bine pentru suspecti sa dispare si repede). Pe de alta parte, noi stim din dezvaluirii lui Gheorghe Ratiu Directia 1 DSS ca nu toti din armata au fost de gind sa-i dea o mina libera in privinta teroristilor…din nenorocire am citatul acuma numai in engleza…

  Gheorghe Ratiu, head of the Securitate’s First Directorate, maintains that, on Director Vlad’s orders, between 25 and 27 December 1989 he was tasked with finding out the “truth” concerning the “foreign terrorists” reported to be in the hospitals and morgues; he had to resort to subterfuge to verify the situation, since Army personnel were denying him entrance.[87] Gheorghe Ratiu, interview by Ilie Neacsu (episode 17), Europa, 7-22 March 1995, cited in Hall 1997, p. 366.

  5) Ai dreptate ca nu putem spune ca Ghircoias a cautat tocmai pe gloante atipice. Dar daca numai soldati si civili au tras, de ce s-ar interesa seful criminalistic al IGMului (si nu in primul rind, procuratura militara, ce crezi, ca aceste gloante au sosit la procuratura militara?!)? De ce ar racola aceste gloante de diferite calibre si dimensiuni (deci tacit, o recunoastere ca n-au fost folosite numai gloante obisnuite de 7,62 mm ale armatei). Cam interesant nu, tocmai cine a racolat gloantele ratacite in decembrie 1989. Sunt multe exemple dar unul din zona CCului:

  Ing. Dan Iliescu, Muzeul de Arta

  “S-a tras din Muzeu permanent. Aveam impresia ca se trage de la parter, de la arta feudala….Armele lor sunau altfel. Aveau o cadenta sanatoasa. A doua zi si in zilele urmatoare am gasit gloante in Muzeu. Nu erau gloante obisnuite. Aveau un virf tesit. Pareau imbracate intr-o camasa de plumb. Era un calibru intre cinci, cinci si ceva. N-au vrut uslasii [ USLA] sa ne lasa nici un glont. I-am rugat sa ne lasa macar de amintire. N-au vrut! Au zis ca au nevoie pentru identificare. Au notat de unde le-au ridicat.”

  Ion Zubascu, “Misterioasa revolutie romana,” Flacara, 19 decembrie 1990, p. 11.

  Cam interesant nu? Gloante atipice, cautate si racolate de catre uslasii (ca si in cazul, dl. Ghircoias…de la Interne)

 3. romanianrevolutionofdecember1989 said

  p. 366 Chapter 9 from my dissertation

  Gheorghe Ratiu:

  In order to overcome this barrier–raised by occult forces [the Army at the hospitals would not allow them entrance]–I appealed and received the support of the Prosecutor General Popovici, the deputy of the Ministry of Health, Dr. Iacob, and General Vasile, then still the head of [Securitate] Directorate of Military Counterintelligence [Dir. IV]. I thus formed four teams, each led by a prosecutor, and each of which included a counterintelligence officer with the uniform and identity card of the Defense Ministry [!], an officer from my directorate, and an inspector from the Health Directorate of Municipal Bucharest. These teams succeeded to penetrate everywhere, at least at the Central Military Hospital, where the investigations were done by the Directorate of Military Counterintelligence in an information gathering capacity. Similarly, we consulted hundreds of death certificates found at the Prosecutor General’s office. The verifications were extended to all the counties of the country. I attempted to verify the situation of foreign students in our country at the time.

  [my comment: Yes, that’s right according to Gheorghe Ratiu of the 1st directorate of the Securitate, the political police, all of these searches resulted in the finding of not a single terrorist…all were innocent victims, in the wrong place at the wrong time, unfairly suspected of being terrorists when they were nothing of the sort. How believable is that??? And once again, why was it the Securitate and the Militia (IGM) who were so interested in the fate of those arrested–falsely of course–upon suspicion of being involved in terrorist acts…]

 4. mariusmioc said

  Ghircoiaş a adunat toate gloanţele pe care le-a găsit, indiferent că sînt de dinainte sau de după 22 decembrie. Probabil aşa a primit ordin, poate chiar de la Chiţac (care era general M.Ap.N., dar după 22 decembrie a devenit ministru de interne).
  Dacă au ajuns gloanţele alea la procuratură ar trebui s-o spună, oficial, chiar procuratura.
  Problema principală în legătură cu teroriştii este tocmai pe cine au slujit ei. Dacă l-ar fi slujit pe Ceauşescu, normal ar fi fost ca noua putere a lui Iliescu să-i trimită în puşcărie. Astfel Iliescu ar fi scăpat de multe suspiciuni la adresa sa. În loc de asta, Iliescu a căutat să ocolească subiectul şi a propus chiar amnistie în numele “reconcilierii naţionale”. Tocmai lipsa teroriştilor condamnaţi este principalul argument în favoarea “the staged war theory”. Scăparea – nu a 1, 2 sau 3 terorişti – ci a celor vinovaţi de sute de morţi, deci probabil sute de persoane (aşa părea după intensitatea luptelor din acele zile) nu se putea face fără complicitate la nivel înalt.

 5. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Inca o data, interesant, Marius. Ca multi care nu cred in ideea ca teroristii ar fi fost securistii si mercenarii lui Ceausescu–mai ales cadre USLAC–o data spui ca crezi in ceea ce sustine dl. Voinea–care spune clar si raspicat ca n-au existat teroristi deloc–si o alta data spui ca teroristii au existat dar au actionat la indemna noi puterii. Exista o mare deosebire intre cele doua ipoteze: iti trebuie sa alegi una sau alta. Ai citit ceea ce a spus Gheorghe Ratiu? Armata n-au vrut sa-i dea intrare in spitale! Dar prietenii securistilor au fost pretutindeni (de exemplu, banuiesc Belis, Teodor Ungureanu), si a fost o confuzie mare, suspiciune, si frica. Eu cred ca ei n-au asteptat o ordine a emanantilor. Daca lucrurile stau asa pentru ultimele zile ale decembrii, nu e valabil pentru mijlocul ianuarii dupa ce s-a consolidat noua putere. Nu cred ca avionul TAROM cu libieni pe 24 ianuarie 1990 (citeste discutia in articolul meu Orwellian Positively Orwellian), sau anuntarea rupterei tratatelor cu state araba (mai ales Libia) pe aceleas zi s-a putut intimpla fara avizul noi puterii. Si e clar ca din momentul sosirii lui Stanculescu la cirma armatei in februarie 1990 (primul act al lui, a mers la uslasilor si el i-au spus ca nu mai vor fi porecliti teroristi, si revizionismul despre ceea ce au facut nu numai dupa 22 dar si inainte 22 a declansat in presa), posibilitatea de a gasi adevarul a fost pierduta. Asta este pacatul noi puterii, nu ca ei au condus teroristii, ci ca au lasat fosti securisti si ceausisti sa stearga urmele lor. Teroristii au insemnat gloante interzise de conventii internationale si o amestecare (chiar daca mica) straina (dar nu sovietica, in schimb din Orientul Mijloc). A fost mult mai usor sa faca fata cu acuzarii de incredere decit sa puna in boxa arabi (cetateni straini) si securistii care au folosit gloante explozive (dum-dum) si gloante “vidia.”

 6. zamolxis said

  excelenta prezentare – habar n-am avut de acest ghircoias. citind despre “aventurile” lui, gandul mi-a fugit la cei cativa “securisti” care au ridicat trupul lui jfk din primul spital, in pofida protestelor medicului sef..

  in alta ordine de idei, ti-am trimis o “leapsa” clasica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: