The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

“Secretele Revolutiei de la Timisoara”: col. Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘Filaj si investigatie’ de la Securitatea Timis

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on March 6, 2013

Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘Filaj si investigatie’ de la Securitatea Timis, declaratia din 13 ianuarie 1990:  …la ordinul col. Sima Traian, am primit…misiuni de a observa si sesiza aspecte din masa manifestantilor, din diferite zone ale orasului in sensul de a raporta daca sint straini (ceea ce nu prea au fost) care incita la dezordine, acte de violenta sau altfel de acte…

0331

25 iunie 1991

“Desi ne-am straduit nu am putut raporta col. Sima implicarea completa a vreunui cetatean strain in evolutia demonstratiilor cit si fenomenlor care au avut loc la Timisoara,..”

0173

“Sarcina primordiala pe care am primit-o de la col. Sima a fost daca in evenimentele declansate la Timisoara erau implicate elemente straine din afara tarii.  Cu toate eforturile facute nu a rezultat lucru pe linia mea de munca.”

0174

si mai tarziu, dupa potopul de “memorie recuperata”

(“recovered memory,” dupa spusele lui Ken Jowitt)

al fostilor securisti si militieni…

http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/decembrie-89/secretele-revolutiei-de-la-timisoara-72088.html

Secretele Revolutiei de la Timisoara

02 Mar 2004 – 00:00

Nicolae Mavru, fostul sef al filajului de la Securitatea Timis, dezvaluie episoade incredibile din timpul evenimentelor de la Timisoara. In prima noapte a Revolutiei, 20% din cei arestati erau informatori. Interviu cu col. (r) Nicolae Mavru, fostul sef al sectiei “Filaj si investigatie” de la Timisoara.

 • Jurnalul National: Va propun sa incepem cu problema coloanelor de turisti.Nicolae Mavru: Au existat. Legenda lor era bisnita. Ei au intrat in tara cu legenda ca se duc in excursie in Bulgaria sau Iugoslavia, dar cand au ajuns in zona Arad-Timisoara, au schimbat legenda ca sa poata sa stationeze. La un moment dat s-au retras sarbii, bisnitarii obisnuiti, si au fost inlocuiti de polonezi in octombrie 1989. La inceputul lui decembrie au disparut brusc polonezii si au venit rusii, cam 2.000 de oameni, majoritatea barbati tineri, atletici. Particularitatea acestor grupuri de bisnitari rusi era ca nu aveau marfa.
 • Va intrerup aici o clipa. Exista in documentele oficiale, fie depozitii din procese, fie audieri la Comisiile senatoriale, o contradictie. In timp ce unii conducatori ai DSS insista pe existenta si implicarea acestor “turisti” in evenimentele din Timisoara ( Vlad, Ratiu), altii neaga importanta acestor grupuri (col. Pele, Nicolicioiu).Coloanele si grupurile sovietice au existat. Eu fac aceasta distinctie, pentru ca ele au avut calitatea de coloane pana au ajuns la noi in judet; aici au stationat. Noi iiobservam, mi se raporta verbal despre ei si despre ceea ce fac, pentru ca la un moment dat umplusera soseaua Arad-Timisoara. Vindeau tigari, cafea, imbracaminte, dar foarte slab, cantitati foarte mici de produse, scule… Ei treceau foarte des in Ungaria si Iugoslavia, ca sa aduca marfa, dar se intorceau cu marfa foarte putina.
 • Spuneati ca erau barbati tineri, atletici… Banuiesc ca de la dvs. a pornit descrierea aceasta, folosita apoi in toata literatura despre revolutie.Majoritatea acestor indivizi era basarabeana, vorbind stricat romaneste, dar printre ei erau si cate 4-5 care vorbeau numai ruseste sau nu vorbeau deloc, pentru ca mi-am pus oamenii sa se infiltreze, sa faca pe cumparatorii; iiintrebau ceva, dadeau din cap si faceau semn unuia care vorbea romaneste.
 • Au fost la vreun moment dat inclusi in categoria suspecti?Au fost observati, mi s-a raportat verbal cazul lor, comportamentul lor, iar eu l-am informat verbal pe colonelul Sima. Acesta mi-a raspuns: “N-avem timp sa ne ocupam de ei”. Eram sufocati de celelalte activitati, inclusiv de cazul Tokes.
 • Va pun o intrebare mai… delicata. Este posibil ca acei din conducerea Securitatii sa fi ignorat rolul acestor grupuri sovietice, amplasandu-le in categoria bisnitarilor care bantuiau oricum zona, fara sa intuiasca potentialul lor interventionist, iar apoi, dupa revolutie sa exagereze informatiile despre ele, pentru a ascunde lipsa de prevedere si, in ultima instanta, de profesionalism?N-am cum sa stiu asta. Asta se intampla sus, eu stiam ce se intampla jos. Dar, va repet, am informat si Sima mi-a spus ca nu avem timp de ei.
 • Bun, atunci va intreb altceva: jos, acolo, in strada, cand s-au declansat evenimentele, grupurile acestea de basarabeni si-au parasit locurile de bisnita si s-au implicat in violente?Este posibil, da. Au aparut acesti indivizi puternici, atletici, cam blonzi asa, care incitau copiii strazii: “Haideti, ma, spargeti, nu va fie frica!”. Scenele astea le-am surprins. Insa, neocupandu-ne de ei inainte, nedocumentandu-i, nu am avut cum sa stim precis ca provin din grupurile de bisnitari de pe soseaua Arad-Timisoara.
 • Adica n-ati putut spune: individul cutare care incita in dreptul magazinului x este acelasi cu individul care ieri vindea tigari la kilometrul y.Nu, dar din experienta mea de cunoastere a oamenilor, a suspectilor, pentru ca serviciul meu era de “filaj si investigatie”, acesti indivizi care incitau copiii strazii la spargeri si devastari proveneau de acolo, aveau o anumita tipologie pe care specialistul in filaj o recunoaste foarte bine. Eu va pot spune imediat dintr-un grup de oameni care este basarabean, fara ca acela sa deschida gura. Dar cand o deschide!
 • Domnule colonel, nu credeti ca este posibil ca Securitatea sa fi ratat operatiunea de identificare din timp a acestor diversionisti, astfel ca ei au reusit ceea ce in termeni militari se numeste “surprinderea”?Toate informatiile despre acesti diversionisti se gasesc in notele de filaj pe care le-am inaintat conducerii.
 • Este vorba de notele de filaj care au fost prezentate in instante cu ocazia proceselor de la Timisoara, apoi au disparut?Nu stiam de disparitia lor, dar ele au existat sigur.

Pentru cine, in realitate, a provocat si a facut distrugerea magazinelor la Timisoara, vedeti aici:  https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/02/22/dosarele-revolutiei-de-la-timisoara-tudor-postelnicu-unii-militari-de-la-trupele-de-securitate-ale-brigazii-timisoara-au-facut-unele-provocari-la-unele-magazine-si-vitrine-spargind-geamurile-sa-im/

7 Responses to ““Secretele Revolutiei de la Timisoara”: col. Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘Filaj si investigatie’ de la Securitatea Timis”

 1. […] “Secretele Revolutiei de la Timisoara”: col. Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘F… […]

 2. […] “Secretele Revolutiei de la Timisoara”: col. Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘F… […]

 3. […] “Secretele Revolutiei de la Timisoara”: col. Niculae Mavru, fost sef al sectiei ‘F… […]

 4. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/06/secretele-revolutiei-de-la-timisoara-col-nicu… […]

 5. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/06/secretele-revolutiei-de-la-timisoara-col-nicu… […]

 6. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/06/secretele-revolutiei-de-la-timisoara-col-nicu… […]

 7. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/06/secretele-revolutiei-de-la-timisoara-col-nicu… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: