The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Marea Diversiune: Securitatea a fost “Alba ca zapada”, iar criminalii s-au gasit exclusiv in randurile Armatei romane, KGB-ului, ale altor agenturi straine (III)

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on November 11, 2013

(strictly personal research and views, as always)

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/10/29/marea-diversiune-securitatea-a-fost-alba-ca-zapada-iar-criminalii-s-au-gasit-exclusiv-in-randurile-armatei-romane-kgb-ului-ale-altor-agenturi-straine-i/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/11/05/marea-diversiune-securitatea-a-fost-alba-ca-zapada-iar-criminalii-s-au-gasit-exclusiv-in-randurile-armatei-romane-kgb-ului-ale-altor-agenturi-straine-ii/

General Magistrat (r) Ioan Dan, Teroristii din ’89 (Lucman, 2012) despre Brasov…

image0

Lt. NEDELCU GHEORGHE (UM 01090 Predeal):

“In noaptea de 22/23.12.89 a sosit cu plutonul de la Predeal la Brasov, la Brigada.  In jurul orei 2,40 sub comanda lt.col. Burlan s-au deplasat spre Judeteana de partid.  La biserica de langa teatru s-au oprit deoarece se tragea din cladirea MODAROM.  Au ocupat pozitie in parcul de langa Posta.  Din parc am observat ca se executa foc asupra cladirii Judetenei din hotel Capitol de la ultimul etaj.  Au executat foc, dupa care s-au retras intr-o cladire.  Dupa aceasta, am intrat in cladirea Postei, unde am executat foc asupra Modarom-ului si hotelul Capitol.  Mentionez ca se executa foc asupra noastra, dar zgomotul produs de armament era mult mai ascutit, diferit de armamentul nostru din dotare.”

image0-008

Sold. KLABACS DAN (UM 01090)

“Noaptea de 22/23.12.89, orele 2,30.  S-a deschis foc asupra noastra din locuri din biserica si din magazinul universal Modarom.  Ma aflam la 12-20 pasi de domnul lt. Ciola, cand mi-a spus un coleg c-a fost ranit.  Mentionez ca din ambele locuri se tragea cu mitraliere.  Ne-a fost interzis sa deschidem foc asupra bisericii pentru a nu ne demasca.  Din ambele locuri se tragea secerand (…) Ne-am indreptat taras spre cladirea Postei.  Abia instalati la posturi, s-a pornit un atac asupra Postei.  Se tragea din Modarom si hotel Capitol.  In Capitol isi schimbau mereu pozitia de tragere.”

Sold. CRETU COSTEL (UM 01090)

“Asupra noastra s-a tras in noaptea de 22 spre 23, ora 2,30 si in cursul zilei de 23, ora 9.  Eu, in timpul tragerii, ma aflam in coltul gardului de la biserica si se tragea din Modarom si hotel Capitol.”

MODAROM SI HOTEL CAPITOL

Fișier:Modarom.jpg

Un caz foarte trist si bine-cunoscut:  Nicu(sor) Vlase

Adrian Socaciu, “Cronica unei morti inexplicabile,” Cuvintul, 1991, pp. 3-5.

preluat de arhiva la http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/1991_226.html

Geanina M. “Teroristii din ‘Capitol'”
Geanina a privit din nou pe fereastra; a vazut ca se trage din camera de la etajul superior, lateral (deci, camera 234) si din multe alte camere de la etajele superioare…La intrarea in hol, un barbat bine imbracat, in negru, statea in picioare, cit se poate de calm….Tot in acele lungi ore, Lili a observat, la un moment dat, un barbat inarmat in fata usii lor.  S-au ascuns in baie. Barbatul era solid, imbracat in negru, avea revolver cu o teava mai groasa la capat; probabil, amortizor.”

Alin Alexandru, “Brasov (III):  Teroristii au intrat in pamint,” Expres, nr. 27 iulie 1990, p. 6.
“Versiunea oficiala a generalului Florea impartasita si de Procuratura Militara a Brasovului  este cunoscuta:  nu au fost teroristi, oamenii s-au impuscat intre ei…”
Andrei N:  “...I-am luat arma si am plecat sa luam Modarom-ul prin spate.  La 7 dimineata din el a coborit o femeie came de 27 de ani imbracata intr-un fis negru si pantalonul vernil.  Am intrebat-o:  citi sinteti?  Patru.  Aveti raniti:  Trei.  A pus jos o pusca cu luneta.  Ceilalti au fost coboriti jos din cladire.  Unui nu mai avea coloana, altul era ranit la picior.  Toti trei erau imbracati in pantaloni negri.  In 23 dimineata de la Unirea se tragea ca si de la Postavaru.  Am urcat spre poligonul de sub Timpa.  Am vazut un individ care tragea.  A sarit gardul, eram mai multi si l-am prins.  Avea arma cu luneta.  Mai tirziu s-a tras de la Liceul Sanitar.  La spalatorie am vazut o talpa care nu era cizma militara.  Am doborit usa.  Individul era urcat pe o mobila.  L-am ranit.  Era imbracat in combinezon negru, pe dedesubt avea pulovar gri.  Poseda un automat Thomson calibru 5.65.  La el avea cam 2500-3000 de cartuse.”
Cornel B.:  “Cind am ajuns aproape de cele trei blocuri neterminatede pe Calea Bucurestilor la etajul unu erau trei indivizi.  La unul din ei am vazut un pistol scurt fara pat cu incarcatorul drept.  Toti trei erau imbracati civili cu canadiene si caciuli.  Se tragea si in intresectia Zizin cu strada Toamnei.  Stiam exact ca nu tragea armata si nici garzile, zgomotele fiind cu totul altele.

image-44

1)  Alin Alexandru, “Brasov (III):  Teroristii au intrat in pamint,” Expres, nr. 27 iulie 1990, p. 6.

2) Adrian Socaciu, “Dupa nopti de groaza si tortura, toti teroristi sint liberi,” Cuvintul, nr. 1-2 ianuarie 1991, pp. 3-5.

Pe pagina 3, ziaristul scrie despre gloante de calibru special, cap vidia sau exploziv.
Pe pagina 4, despre un individual la cantina partidului imbracat in negru, cu o pusca cu teava scurta, gloante 7,62 mm dar explozive, despre gloante de “grosimea unui creion, de culoarea aluminumului.”
Pe pagina 5, ca au fost arestati 5 indivizi suspectati ca teroristi, 3 arabi si 2 romani…

3) Romulus Nicolae, “Au ars dosarele procuratorii despre evenimente din decembrie,” Cuvintul, nr. 32 august 1991, pp. 4-5.

In iunie 1990, dupa o convorbire intre Generalul Spiroiu, citiva ofiteri, si ziaristi din publicatia locala Opinia, au fost dezhumati morti din decembrie 1989.

CE S-AU GASIT?

“S-AU GASIT IN SPECIAL GLOANTE DE CALIBRUL 5,6 MM CARE NU SINT IN DOTAREA ARMATEI.”

In cladirea “Modarom,” la etajul IV, se gasesc tuburi de cartuse calibru 9 mm raspandite prin incapere.

——————————————————————————————

Gloante Explozive (Dum-Dum) in zona Modaromului, Brasov

Cazul Cătălin Grigore Haidău

G.H.: Nu. Nici la această oră noi nu ştim unde a murit Cătălin. Ce ştim este doar că medicul a declarat că fiul nostru a fost împuşcat în cap cu glonţ dum-dum care la intrare a pătruns printr-un orificiu mic în tâmplă iar la ieşire a produs o gaură atât de mare că am fost nevoiţi să-l bandajăm cu tifon pentru a nu-i ieşi creierii prin ţeastă. În schimb asupra morţii lui Cătălin ni s-au servit mai multe variante. Că l-a împuşcat un coleg, atunci unde este colegul? Că a fost împuşcat pentru că nu a respectat un ordin, ce ordin? Că a fost împuşcat la consiliul popular pentru că plutonul lui a fost scos, din data de 20 până pe 23, pentru a păzi Consiliul Judeţean Braşov de elemente care ar fi vrut să destabilizeze ţara, alături de ei erau şi militarii de la vânătorii de munte. O variantă este că, pe data de 22, când a fugit Ceauşescu, Cătălin şi alţi doi colegi au ieşit să arboreze drapelul românesc, acela decupat, moment în care din Modarom s-a tras asupra lor şi au fost împuşcaţi mortal. Ultima variantă în ceea ce priveşte locul în care a fost împuşcat Cătălin a fost aceea că ar fi fost împuşcat în şcoală.

Adriana PERŞA
adriana.persa@graiu-gorjului.ro

http://www.graiu-gorjului.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=719%3Agrigore-haidu-nu-mai-am-ateptri-dar-vreau-s-cred-c-fiul-meu-i-cei-asemenea-lui-nu-au-murit-in-van&Itemid=37

Cazul Dorin Gheorghe Mitroi

În tot acest timp, la mormintele eroilor au vegheat rudele lor. „Am fost alături de el pe 22 decembrie. Eram amândoi la Modarom, când deodată a dispărut. S-a tras de sus, de pe clădire. Când l-am găsit era mort. A fost împuşcat cu gloanţe explozive, care I-au ciopârţit corpul. A lăsat în urmă o soţie îndurerată şi o fetiţă care avea numai opt luni. A murit în floarea vârstei, avea numai 25 de ani. Era un tânăr dornic de libertate, dornic de o viaţă mai bună. De atunci, la noi sărbătorile vin cu durere şi suspine, pentru că ne plângem morţii” a mărturisit Victor Zoica, un pensionar venit cu familia la mormântul eroului Dorin Gheorghe Mitroi, ginerele acestuia.

http://www.bzb.ro/html/print.php?id_stire=11051

Banciu Valentin Nicu (29)

  • Data nasterii: 12.01.1963
  • Locul nasterii: Brasov
  • Profesia: Instalator la Hidromecanica II Starea civila: Casatorit, un copil
  • Data mortii: 23 decembrie 1989
  • Cauza mortii: Impuscat in cap
  • Locul mortii: Brasov, Magazinul Modarom
  • Calitate: Erou Martir

De cealaltă parte, rămân semnele de întrebare ale revoluţionarilor, legate de muniţia folosită şi de numărul mare de victime împuşcate cu precizie în cap. „Civilii primeau arme de proastă calitate, însă în morga spitalului Judeţean au fost găsite persoane ucise cu gloanţe Dum-Dum, care nu au fost distribuite revoluţionarilor”, a povestit Vasile Mardare.De altfel, el a reamintit şi de episodul petrecut la sfârşitul lunii decembrie, când în spatele actualului Grup Şcolar Industrial „Astra”, se pare că ar fi fost rănit un terorist. „Acolo am găsit urme de sânge, dar persoana împuşcată de noi a dispărut”, a mai spus acesta.

Radu COLŢEA

La 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, braşovenii şi-au comemorat, marţi, eroii căzuţi începînd cu noaptea de 22/23 decembrie. Comemorarea a avut loc în Cimitirul Eroilor din faţa Prefecturii, oficialităţile, asociaţiile de revoluţionari şi partidele politice depunînd coroane de flori. Un sobor de preoţi militari a săvîrşit slujba de pomenire a eroilor. „Din păcate, nu avem o imagine clară a ceea ce s-a întîmplat în timpul Revoluţiei. Este de datoria noastră să rememorăm evenimentele din DEcembrie 1989, faptele eroilor căzuţi în acele zile nu trebuie să se piardă în ceaţa istoriei. În faţa Eroilor ne plecăm capetele şi pentru ei trebuie să dăm dovadă că sacrificiul lor nu a fost inutil“, a spus la coemmorare, prefectul Ioan Gonţea. Urmaşii eroilor căzuţi în decembrie ’89, îşi plîng şi azi morţii şi nu pot uita faptul că încă nu au aflat cine le-a ucis copiii, părinţii sau fraţii. „Dacă în 20 de ani nu am aflat ce s-a întîmplat, nici nu mai sper ca cineva să-mi spună cine mi-a ucis soţul în 23 decembrie, el fiind unul dintre cei împuşcaţi cu gloanţe explozive. Am avut şansa să-l mai prind în viaţă, dar după zece zile s-a stins, iar eu, împreună cu cei doi copiii ai noştri am rămas să-l plîngem. Sper din tot sufletul că sacrificiul lui nu a fost inutil“, a spus soţia unuia dintre eroii căzuţi pentru victoria Revoluţiei.

de: H.O.

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&p=ultora_local&a=citeste&s_id=84036

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=84062

———————————————————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: