The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

The Tragic Death of Photojournalist Ian Parry: Romanian Media on the Shootdown of TAROM AN-24 Bucharest-Belgrade

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on September 3, 2014

image0-001

image0-003

Horia Tabau, Criminalii din ‘Triunghiul Bermudelor,’ Expres, octombrie 1991.

image0-005

image0-007

see no. 17

[91] See Liviu Valenas, “Lovitura de palat din Romania:  Capii complotului dezvaluie,” Baricada, no. 32 (21 August 1990), p.3.  The speculation by Ratesh that the “anonymous plotters” were “surely Brucan and Militaru” seems correct; in fact, their photos appear in the center of the article, see Nestor Ratesh, Romania:  The Entangled Revolution (New York:  Praeger, 1991), p. 65. Ion Cristoiu maintained in 1993 that, Gelu Voican Voiculescu, a key figure in the early Front, had then recently told him, that the British photo journalist (Ian Parry) who perished in the still murky incident surrounding the shooting down of an AN-24 on 28 December 1989, “had stayed at the ‘Hotel National’ and discovered, it appears, on a list many Libyans.” See Constantin Iftime, Cu ION CRISTOIU prin infernul contemporan (Bucharest:  Edtirua Contraria, 1993), pp. 31-32.

see https://romanianrevolutionofdecember1989.com/foreign-intervention/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/01/10/nicolae-ceausescu-securitatea-libieni-cincufagarasbrasov-si-revolutia-romana/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/23/asta-nu-este-pentru-urechile-publicului-muammar-gaddafi-teroristi-libieni-plan-z-z-si-decembrie-1989-in-romania/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/08/09/misterele-revolutiei-la-brasov-au-ars-dosarele-procuraturii-despre-evenimentele-din-decembrie-romulus-nicolae-cuvintul-nr-32-august-1991/

from Richard Andrew Hall (2006)

“ORWELLIAN…POSITIVELY ORWELLIAN:” PROSECUTOR VOINEA’S CAMPAIGN TO SANITIZE THE ROMANIAN REVOLUTION OF DECEMBER 1989 (Part Seven, Foreign Involvement)

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/10/03/%E2%80%9Corwellian%E2%80%A6positively-orwellian%E2%80%9D-prosecutor-voinea%E2%80%99s-campaign-to-sanitize-the-romanian-revolution-of-december-1989-part-seven-foreign-involvement/

——————————————————————————————————

Related:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Parry

http://lens.blogs.nytimes.com/2014/09/03/a-legacy-helps-young-photographers/?_php=true&_type=blogs&_r=0

http://www.ianparry.org/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_aviatic_din_28_decembrie_1989

5 Responses to “The Tragic Death of Photojournalist Ian Parry: Romanian Media on the Shootdown of TAROM AN-24 Bucharest-Belgrade”

 1. mariusmioc said

  Regimul Gaddafi a fost răsturnat de multişor. Zero documente despre implicare libiană în revoluţia română au ieşit la iveală, în ciuda optimismului afişat la un moment dat de Mircea Dinescu.

 2. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Marius, regimul Ceausescu a fost rasturnat de multisor. Si in ciuda optimismului afisat la un moment dat de multi, sunt multe documente despre actiunile securistilor care n-au iesit la iveala. Este un argument slab. Continuitate intre institutii de stat de la un regim la un alt regim–chiar in conditii de haos si anarchie–este notoriu. Ignorati cu desavarsire o multime de marturii, si dezvaluirile unui fost uslas Marian Romanescu si unui alt fost securist Roland Vasilevici. Si exista oameni ca de exemplu Viorel Ringhilescu si Rebeca Doina Cercel care spun ca ei au vazut documentele ale unitatii USLA in limba araba si (in cazul lui Cercel, o sa postez interviul cu datele aceste in viitorul apropriat) cu tabele cu libieni antrenati de securisti, in cladirea CC-ului in zilele de 22-25 decembrie. Trebuie spus e o tampenie sa mai negati existenta libienilor antrenati de catre fosta securitate si imixtiune lor in evenimentele din decembrie 1989. https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/01/10/nicolae-ceausescu-securitatea-libieni-cincufagarasbrasov-si-revolutia-romana/

 3. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Mai mult, si mai recent postat aici:

  In perioada 23-25 decembrie 1989, Brasovul a fost un oras in stare de razboi. Nu vom incerca sa dam raspunsuri definitive in privinta evenimentelor din acele zile, ci vom prezenta doar o serie de aspecte ciudate. Pe 16 decembrie 1989 este vazut in oras Ion Dinca. Il insoseste comandantul trupelor terestre din China. Era vorba de a se perfecta o tranzactie cu masini de lupta blindate. Evenimentele din Timisoara anuntau schimbari exceptionale. Brasovul era pregatit pentru ceva asemanator. Doua personaje cheie se ocupau de aceste planuri. Primul, generalul Zagoneanu, sef al Inspectoratului judetean al M.I., venit pe 19 noiembrie 1987 la Brasov. Daogaru Gheorghe, in fapt eminenta cenusie a judetului, secretar cu problemele economice, a venit pe 19 noiembrie 1987. Cei doi erau numiti de Ceausescu pentru a face in asa fel ca revolta din noiembrie 1987 sa nu se mai repete. Pentru demonstratia de la 23 august 1989 a fost pregatit planul “Victoria”. Pe cladirile din jurul tribunei oficiale au fost plasati lunetisti. Alte echipe care filmau cu camere video erau amplasate in balcoane. Echipe USLA erau in alarma de lupta. O varianta imbunatatita si mult mai ampla a fost gata pe 21 decembrie 1989. Pe 18 decembrie 1989 la ora 9 dimineata s-a intrunit in sedinta Consilul Apararii. Zagoneanu a prezentat planul de interventie. Acest plan prevedea ca, daca vor fi mai mult de 400 de manifestanti, Securitatea va interveni numai la cooperare cu armata si garzile patriotice. In seara de 18 decembrie 1989 planul a fost materializat pina la ultimele amanunte la comandamentul Brigazii de vinatori de munte. Au participat generalul Florea, sef de stat major, lt. colonel Dumitru Popescu, maiorul Oprea, reprezentantul si Zagoneanu, un delegat al Scolii militare de ofiteri, un delegat de la apararea civila si un anume Dragnea de la garzile patriotice.

  Pe 19 si 20 decembrie 1989 acest plan a fost pus pe curat in cinci exemplare pe harta orasului Brasov. Pe 7 februarie 1990 aceste planuri i-au parvenit generalului Florea din partea lui Zagoneanu. Urmau sa fie distruse. Pe 18 decembrie avea loc o intilnire intre Gheorghe Pana, delegat al CC al PCR Petre Preoteasa, prim-secretar, si Zagoneanu, in care se discuta planul de interventie. In cladirea “Modaromului” s-au dispus tragatori de elita la mai multe niveluri. Pe 21 decembrie echicpele de interventie au ocupat posturile de lupta obligatorii. Au fost adusi in oras palestinieni. Au fost cazati in oras in trei hoteluri, “Aro”, “Postavarul” si “Capitol”, in urma interventiei Securitatii. Iata ce declara generalul Florea pe 27 decembrie 1989 in sedinta CFSN. “Sa dam dovada de vigilenta deosebita. La ora actuala la Procuratura sint retinuti libieni si palestinieni care sint interogati de procurorul militar sef Centiu Ioan, dar trebuie sa mai cautam si altii.” Exista si se poate verifica stenograma sedintei. Ce dorea sa spuna generalul Florea? Pe 25 decembrie 1989, noaptea, au fost expediati la Bucuresti cetateni straini (arabi) in doua vagoane speciale. Se vorbeste despre o tabara de antrenament pentru arabi la Dumbravita Birsei. O alta tabara de antrenament pentru arabi se afla intre Fagaras si Brasov, la poalele muntilor. Prin Brasov circula uneori un autobuz pe care erau niste incriptii in limba araba. Implicarea unor indivizi de origine araba in lupte este certa….

  https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/08/09/misterele-revolutiei-la-brasov-au-ars-dosarele-procuraturii-despre-evenimentele-din-decembrie-romulus-nicolae-cuvintul-nr-32-august-1991/

 4. mariusmioc said

  Nici Romanescu, nici Vasilevici nu vorbesc în calitate de martori oculari. Ei nu cunosc direct nişte fapte concrete ci răspîndesc nişte zvonuri.
  Erau arabi antrenaţi militar de regimul Ceauşescu? Poate, un număr mic. Mai mulţi erau studenţi arabi la medicină sau alte facultăţi civile. Dar existenţa unor asemenea arabi nu e dovadă şi pentru implicarea lor în timpul revoluţiei.

 5. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Marius, nu aveti incredere nici in Romanescu (un fost uslas, care ar fi avut acces la asemenea informatie) nici in Vasilevici. Este numai opinia ta ca ei raspandesc zvonuri, si nu fapte fiindca este convenabil. Despre Ringhilescu si Cercel, martori oculari in CC-ul, n-aveti nimic de spus. Si despre alti martori oculari, chiar la Timisoara n-aveti dreptate (vezi cazul ocular al lui Corneliu Vaida). Si sunt multe marturii. Sunteti pe o pista falsa, pista de negare fara rost.

  La sugestia ziariştilor, Corneliu Vaida a organizat în fiecare seară câte o conferinţă de presă, la braseria hotelului Continental. “Pentru că s-a tras după mine pe strada Mărăşti, i-am solicitat colonelului Zeca o armă şi să ma repartizeze pe lângă o grupă de militari cercetaşi, pentru a depista şi anihila trăgătorii care creau victime şi diversiune”, a afirmat revoluţionarul.

  Corneliu Vaida a devenit şi purtătorul de cuvânt al revoluţionarilor care şi-au făcut sediu în clădirea Operei, ştirile oficiale fiind trimise prin el către jurnaliştii străini. “Dacă îmi aduc bine aminte, printre primii ziarişti erau oameni din Germania, Serbia, Franţa şi Italia. Aveau reportofoane, aparate foto, echipaţi ca la carte. Aveau experienţă în zone de conflict. Ei mi-au sugerat să facem în fiecare zi o conferinţă de presă, eu habar nu aveam ce e aia”, a mai spus Corneliu Vaida.

  Conferinţa de presă încheiată pe burtă

  Prima conferinţă de presă a fost ţinută în seara zilei de 23 decembrie, dar întâlnirea a fost încheiată de ziarişti pe burtă, pentru că de afară s-a deschis focul asupra Continentalului.

  În zilele următoare, până în 31 decembrie, Vaida a însoţit reprezentanţii presei străine în punctele fierbinţi ale oraşului, iar noaptea participa la acţiuni de scotocire şi anihilare a trăgătorilor.

  A făcut parte din grupa de militari şi civili care l-au arestat pe directorul “gospodăriei locale” Septimiu Taşcău. De la geamul biroului acestuia s-au tras focuri de armă. “Asupra sa a fost găsită o armă cu lunetă, iar ţeava era caldă, cu urme de funingine şi miros specific tragerii. Am văzut arestat un cetăţean arab în combinezon negru care la intrebarea mea de ce trage în noi, m-a lovit cu piciorul chiar daca avea mâinile încătuşate”, a mai povestit Corneliu Vaida.

  http://adevarul.ro/locale/timisoara/foto-corneliu-vaida-purtator-cuvant-revolutiei-timisoara-s-au-luptat-grupari-securitate-armata-1_510985f54b62ed5875bbb81f/index.html#

  Marcus I.
  20 DECEMBRIE 2010 LA 21:29

  Revolutia ne-au furat-o altii. Noi generatia in blugi si adidasi am inceput aceasta revolutie impotriva tiranului am invins si am fost dati la o parte de altii. Unde sunt teroristii libieni? Eu personal am vazut doi prinsi dezarmati de arme necunoscute noua si arestati de militarii romani. Vorbeau stricat romaneste cu accent arab. Cui i-au fost predati?
  Am fost la televiziune… Cine a tras asupra noastra si cine vroia sa cucereasca postul national de televiziune? De ce se spune acum ca nu au existat ofiteri de securitate fanatici care au luptat si au fost loiali dictatorului?
  De ce se spune acum ca nu au existat teroristi? Nu contest ca au fost si situatii nefericite cand datorita dezinformarii militarii au tras unii in altii… Dar astea au fost cazuri izolate.
  Am avut noroc ca Armata Romana ni s-a alaturat la indemnul nostru “ARMATA E CU NOI”, altfel varsarea de sange ar fi fost mai mare.
  Si acum dupa 20 de ani se ascunde adevarul despre REVOLUTIA ROMANA…
  Am fost acolo… am vazut tot… pe mine nu ma poate prosti nimeni…
  DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE TOTI EROII NOSTRII DIN 89…

  http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/recunostinta-eroilor-revolutiei-din-%E2%80%9989-timisoara/

  —————————————————————————————-
  Au fost teroristi!!!!! 11:49:22, 22 Dec 2010

  Stefan : Cateva intrebari: 1. Care a fost primul diplomat strain care a aparut la TVR, nu cumva ambasadorul libian….dupa aceasta interventie au disparut din spitale, etc toate persoanele care trebuiau sa dispara (au fost transportati cu masini utilizate pentru transportul painii) si dusi la Otopeni. Dupa aceasta data au incetat si luptele….O parte din teroristi ( in special libieni, palestinieni, etc.)erau din taberele de antrenament de la Cincu unde erau coordonati si antrenati de ofiteri romani contra cost in special pentru lupte de comando si in schimbul unoor tratate speciale cu tarile arabe.

  http://www.cotidianul.ro/nu-au-existat-teroristi-in-decembrie-89-132724/

  —————————————————————————————–

  “AM DAT NAS IN NAS CU ARABII” “Si inainte de 1989 am fost un mare pasionat al muntelui. Asa i-am cunoscut pe cei de la statia meteo de pe Tarcu. Ei mi-au dat caseta cu inregistrarile acelea din zilele revolutiei. Am incercat o traducere cu studentii mei de la Facultatea de Medicina. In mare parte, am reusit sa dezleg misterul, dar, din pacate, mai exista pasaje pe care inca nu am reusit sa le deslusesc. Pot doar sa va spun, cu toata convingerea, ca teroristi arabi au existat, in Timisoara, in perioada decembrie 1989. I-am vazut cu ochii mei langa fosta Policlinica cu plata. In plus, imediat dupa evenimentele de atunci, in pasul Sercaia, in timp ce faceam fotografii, am dat nas in nas cu indivizi ce aveau alura de arabi, imbracati in haine militare romanesti. Cred ca acolo era o tabara de antrenament” dr. Adrian Siniteanu

  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/libienii-pe-frecventa-revolutiei-la-timisoara-53715.html

  ——————————————————————————————-

  02:23 Pompiliu Alămorean: …Teroriştii libieni. Teroriştii libieni au plecat cu 2 avioane de pe Otopeni, în 27 decembrie 1989, ă, ’90. Teroriştii sirieni şi alţi arabi erau printre noi şi majoritatea au rămas printre noi. Erau studenţi, cum spunem noi, cu acoperire. Conserva. Teroriştii interni. Teroriştii interni au fost în primul rînd trupele speciale ale lui Ceauşescu, care îl şi purtau pe Ceauşescu la gît. Unul dintre ei este celebrul mort în revoluţie, care acuma îmi scapă numele, care pe masa de operaţie, sub narcoză spunea: “Unde-i tătucul să-mi dea gloanţe să trag?” Da, mă rog, acuma…
  V.P. Spune:

  august 5, 2010 at 1:33 pm Interesant ca langa cadavrul lui Iosif Costinas au gasit ambalaj de la diazepam, asa cum s-au gasit si in cazul enoriasului lui Tokes, a carui cadavru a fost descoperit intr-o padure de langa Timisoara, cu cateva luni inainte de decembrie 1989. Oare cu adevarat s-au sinucis amandoi, sau mai degraba au fost ‘sinucisi’? Iar despre teroristii libieni sau arabi care au plecat de la Otopeni, mai multi martori sustin ca asa a fost….Normal ca ambasadorul Siriei sau Libiei, sau al nu stiu carei tara a avut pe-acolo teroristi ar da in judecata Romania daca s-ar spune ceva oficial in legatura cu asta…Ca doar n-o fi prost ca sa sustina ca oamenii lor au fost implicati atat de bine in ‘evenimentele’ din Romania… http://mariusmioc.wordpress.com/2010/07/07/culisele-revolutiei-6/

  ————————————————————————–

  26 – In decembrie 1989, la Revolutie, in Brasov, unii dintre acesti libieni s-au aflat printre cei care au tras de la ultimele doua etaje ale hotelului Capitol in brasovenii manifestanti;

  27 – Desi prinsi de catre Armata, acei tragatori libieni au fost uterior eliberati;

  28 – Cetatenii brasoveni cunosc aceste situatii;

  http://www.amosnews.ro/arhiva/ioan-ghise-contesta-decizia-lideralilor-ii-retrage-sprijinul-politic-29-08-2006
  —————————————————————————————-
  61. teroristi la Focani in arest 10:16 | 20 Iulie
  luul

  teroristi in combinezon negru au fost retinuti inclusiv in arestul unuitatilor militare din Focsani. ne cereau tigari de dupa gratii si erau calmi si nu stiau limba romana. noi, simpli soldati le aratam cartusele din incarcator in locul tigarilor. asta e adevarul. apoi s-au volatilizat la ordin “de sus”.

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/au-recunoscut-ca-au-tras-la-revolutie-142447.html

  —————————————————————————————-

  Chiar erau terorişti?

  M-am uitat la ei – da, erau… terorişti! Aveau tenul foarte măsliniu, nu vorbeau româneşte. Erau libieni – eu aşa cred. Şi îi legasem fedeleş şi îi păzeam cu coada de mătură. Le ziceam: „Dacă mişti, îţi dau cu asta în cap!” Ăia cu mătura… au dispărut a doua zi. I-a luat colonelul Oană pe toţi şi i-a dus, asta se ştie. Probabil că Gaddafi din Libia a zis că dacă mi-i împuşcaţi, vă împuşc şi eu vreo 300 de români în Libia, la mine! De-aia nici nu se putea spune nimic. Dar oamenii aceia au existat! Asta este teoria mea! Dacă lucrurile ar fi decurs altfel, dacă oamenii care aveau puterea ar fi decis să fie de partea lui Ceauşescu, eram oale şi ulcele, bătrâne! Păi, când a tras colonelul Oană salva de tun, am simţit că genunchii s-au tăiat şi am căzut la pământ imediat. Am ieşit în curte, era soare, frumos, şi deasupra – cu ochii mei, ţi-o spun, Andrei – am văzut, la o înălţime cam de o mie de metri, un elicopter şi unii cu o puşcă-mitralieră trăgeau în noi. Cum mă vezi şi cum te văd! Stupefiant! Cine era ăla? De ce trăgea în Televiziune? Incredibil! Erau atâtea evenimente că nu se poate spune, pe care să le ţii minte mai abitir?

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Dumitru_Graur_a_pazit_teroristi-_-Erau_libieni_0_607139601.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: