The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Cluj si Bucuresti, gloante dum-dum, 21-22 decembrie

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on December 22, 2010

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2009/12/20/in-memoriam-cluj-decembrie-1989/

http://commons.wikimedia.org/wiki/Photos_of_the_Romanian_Revolution_of_1989_in_Cluj-Napoca_taken_by_R%C4%83zvan_Rotta

Acesta sustine ca, dupa ce a fost deschis focul, lumea din piata s-a imprastiat. “Eu am ramas singur cuc in strada si mi-a zis: ‘Si pe mine ma impusca’. In momentul acela, am facut un pas sa ma trantesc si nu stiu de unde, din biserica sau de la geamurile acestea, pe mine m-a lovit cu cartusul ala nenorocit dum-dum. Mi-a facut o gaurica mica aici in picior sus si in momentul in care a explodat a fost ca si floarea soarelui. Era praf piciorul, dubla fractura de femur“, a mai spus barbatul.  Nemeti sustine ca un strain l-a tras de pe strada si l-a dus intr-o curte, de unde a fost luat de o salvare. “Am fost operat si in cele din urma am ajuns in Austria, unde am stat aproape un an si am avut 16 interventii chirurgicale si transplant de os. Am vrut sa il gasesc pe cel care m-a salvat, dar nu am putut“, a mai spus revolutionarul.

Marturii din Revolutia de la Cluj: Au tras lunetistii dupa noi si militarii parca erau drogati

Nicolae Cristea Nemeti este unul dintre clujenii care a infruntat plutonul de militari, in Piata Libertatii (actuala Piata Unirii), in 21 Decembrie 1989

Ajuns la 69 de ani, Nicolae Cristea Nemeti povesteste acum cu detasare ce s-a intamplat in urma cu 21 de ani in Cluj Napoca si de ce au iesit oamenii in strada pentru a striga “Libertate!”.

Nemeti isi aduce aminte ca si cum ar fi fost ieri cum, militarii condusi de capitanul Carp Dando, au deschis focul si revolutionarii au cazut secerati la pamant.

A venit banditul ala, ca e un bandit ordinar, capitanul Carp Dando, s-a asezat in mijlocul strazii, si-a asezat un rand de militar in zona asta (n. red. Piata Unirii). Aia de langa mine nu erau toti militari. Eu am vazut oameni mai in varsta, erau oarecum drogati, nu erau militari. Nu stiu cine erau. In momentul in care a venit Calin Nemes si l-a intrabat ce cauta aici, capitanul Carp Dando a zis ‘Foc‘. In momentul acela a pus mana pe pistol si a inceput sa traga. L-am vazut pe Matis cum s-a intors intr-un picior si a cazut jos si a cazut si Ladiu, dar nu a fost lovit“, a rememorat Nemeti scena.

Acesta sustine ca, dupa ce a fost deschis focul, lumea din piata s-a imprastiat. “Eu am ramas singur cuc in strada si mi-a zis: ‘Si pe mine ma impusca’. In momentul acela, am facut un pas sa ma trantesc si nu stiu de unde, din biserica sau de la geamurile acestea, pe mine m-a lovit cu cartusul ala nenorocit dum-dum. Mi-a facut o gaurica mica aici in picior sus si in momentul in care a explodat a fost ca si floarea soarelui. Era praf piciorul, dubla fractura de femur“, a mai spus barbatul.

Nemeti sustine ca un strain l-a tras de pe strada si l-a dus intr-o curte, de unde a fost luat de o salvare. “Am fost operat si in cele din urma am ajuns in Austria, unde am stat aproape un an si am avut 16 interventii chirurgicale si transplant de os. Am vrut sa il gasesc pe cel care m-a salvat, dar nu am putut“, a mai spus revolutionarul.
In total, in Piata Libertatii si-au pierdut viata 14 persoane, dar capitanul Carp Dando, cel care a condus plutonul de reprimare, a scapat fara sa fie condamnat pentru aceste crime.

Revolutionarii din Cluj vor depune in luna ianuarie o plangere la CEDO si la Tribunalul de la Haga, pentru pedepsirea lui Carp Dando si a lui Florian Caba.

[Va rog, sa ascultati interviul cu dle Nemeti pe saitul acesta

http://www.stiridecluj.ro/social/marturii-din-revolutia-de-la-cluj-au-tras-lunetistii-dupa-noi-si-militarii-parca-erau-drogati- ]

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/aproximativ-50-de-persoane-la-manifestarile-de-comemorare-a-victimelor-revolutiei-la-cluj-napoca-210608.html

http://news.corect.com/politics/intern/revolutionarii-clujeni-si-au-comemorat-mortii-dar-nu-i-au-uitat-pe-ucigasi

si fara referirea aceasta… http://www.evz.ro/detalii/stiri/revolutionarul-si-securistul-ce-au-facut-in-1989-si-ce-fac-acum-916444.html

In 2001, the deputy Militia chief for Cluj county, Vasile Pintea, admitted at a trial concerning the killing of demonstrators on 21 December 1989 in Cluj, that “…amid the street clashes in Piata Libertatii a special antiterrorist brigade of the Securitate was dispatched, although he didn’t specify if the soldiers from this platoon used their weapons.”[150] This then led the former commander of “Brigade 60” of the Securitate, Vasile Mihalache, who had moments earlier affirmed that the only people to fire in demonstrators in Cluj in December 1989 had been soldiers of the Defense Ministry, to suddenly recall that “…indeed, among the soldiers there had been these Securitate men, who were dressed in uniforms similar to those of the Defense Ministry cadre, although he denied they shot demonstrators.”

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/10/05/%E2%80%9Corwellian%E2%80%A6positively-orwellian%E2%80%9D-prosecutor-voinea%E2%80%99s-campaign-to-sanitize-the-romanian-revolution-of-december-1989-part-9-orwellian-sanitywont-get-fooled-again/

[150] A.A., “Un fost ofiter de Securitate acuza Armata de crimele din decembrie ’89,” Ziua, 16 January 2001, online edition.  A soldier from the Someseni unit, Gheorghe Timis, spoke about what happened in a different square in Cluj, Piata Marasti, as follows:  “…it was not possible that no one would die, because there was shooting from the balconies and blocs by Securitate cadre.  When I heard the first use of a weapon, I recognized, from the whistle, that it wasn’t a caliber that we had in our arsenal.  After this I saw a man on the asphalt, who had a hole in the top of his head, a sign that he had been shot from above, from the buildings, and not by the soldiers, as is always maintained,” A.A., “In procesul Cluj ’89, militarii pun mortii pe seama Securitatii,” Ziua, 2001, online edition.

—————————————————————-

se stie, din nenorocire ca securistii le-au profanat biserici in decembrie 1989

Preotul Ioan Botau, administratorul Catedralei: “Sorin Leia, a scos un tricolor si l-agita si striga Desteapta te romane! La ora 17,15 a fost ochit in cap de un lunetist si ucis….Fusese lovit de glont in urma obrazului si nu murise pe loc. Parintele Mituga a iesit si a chemat salvarea….Securisti camuflati au tras, care azi fac si pe eroii! S-a tras si in ziua de Craciun, s-a tras pina in 29 decembrie” (Grid Modorcea, “Dumnezeu citat ca martor in procesul de la Timisoara,” Expres Magazin 1991)

si

Iosif Costinas (vara 1991): “Recent, un fost ofiter de Securitate, actualmente angajat in SRI, a chemat doi vecini sa-i repare o teava din baie. S-a imbata apoi si le-a spus: ‘In 17 decembrie am tras din turnul Catedralei. Am tras si mai tirziu. Si acum daca vreau, pot sa trag.’ Cei doi au povestit intimplarea dar nu i-au pomenit numele. ‘Omerta’ functioneaza perfect.” (Laura Ganea, “La Timisoara se mai trage inca,” Tinerama, nr. 77 (iulie 1991), p. 3.)

Uşa de la Biserica Kretzulescu

Şi tot aici se regăseşte şi un drapel tricolor, din 22 decembrie 1989, pe care mai multe personalităţi de atunci au semnat  şi şi-au scris gândurile: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Mihai Chiţac, Victor Athanasie Stănculescu, Petre Roman, Silviu Brucan. Muzeul deţine şi o copie după declaraţia scrisă şi citită de Ion Iliescu în seara zilei de 22 decembrie 1989. Nu lipseşte nici uşa de la Biserica Kretzulescu, care a fost ciuruită cu gloanţe pentru ca revoluţionarii să poată intra pentr a-i identiifica pe cei care trăgeau de aici. Într-o vitrină se află două arme „deosebite“. „Nici acest armament nu a fost în dotarea Armatei Române. Aici este o geantă cu o armă în interior. Mergând pe stradă tragi cu ea fără ca cineva să-şi dea seama că tragi din geantă. Şi tot aici se află o puşcă cu lunetă şi amortizor de zgomot Mosin-Nagant“.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:N5iy-TZThcoJ:www.curentul.ro/2009/index2.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D35940%26pop%3D1%26page%3D0%26Itemid%3D72+curentul+kretzulescu+2009+1989&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=us

———————————————————————

dintre cei care au fost raniti cu gloante dum-dum, unii au fost trimiti in strainatate pentru tratament–iata cazul lui Radu Sofran

Radu Sofran, 34, "sapte gloante au explodat in mine, gloante din acelea periculoase, dum-dum"
Trimis pentru tratament in strainatate…din cauza gloantelor DUM-DUM. Cazul Radu Sofran, 34, “sapte gloante au explodat in mine, gloante din acelea periculoase, dum-dum…” Tineretul Liber, 3 martie 1990
————————————————————
Gloante explozive (deci dum-dum) au fost folosite si in Piata Universitatii in noaptea de 21-22 decembrie…unde USLA si oameni lor alaturati au fost dislocati…
Cazul trist al lui Mioara Luiza Mircea

Bucuresti: noaptea 21/22 decembrie 1989

GLOANTE EXPLOZIVE (DUM-DUM)


POPTEAN Petre, născut în 27.12.1965, la Margău lângă Huedin, domiciliat în Bucureşti str. Carpaţi 54, a lucrat ca şofer la ITB. In 21 Decembrie s-a dus în oraş să-şi protejeze sora care ieşea de la serviciu. Amândoi au plecat pe Calea Victoriei şi au ajuns la Dalles, unde cu groază au asistat la strivirea Mioarei Mirea de către tancheta ce intrase în mulţime făcând să sară în sus capete, mâini şi picioare într-un vacarm asurzitor. Prin sângele ce băltea pe jos, Petre i-a strigat sorei că se duce să ridice răniţii. Pe când era aplecat, a fost lovit în abdomen şi şoldul stâng de cartuşe dumdum care i-au provocat răni mari. Sora lui, Monica, a reuşit să oprească o salvare cu număr de Târgovişte, dar până la Spitalul 9 nu a mai rezistat. Aproape de ora 18 s-a stins Petre.

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/aeroi/docs/album_7.htm

Spitalul Coltea (Cristian Calugar, “Cine a tras gloante explozive?” Flacara, 13 februarie 1991, p.9)

1. Nicolae Lucian, adus pe data de 21 decembrie 1989. Diagnostic: fractura cominutiva femur sting in treimea inferioara, cu leziune de artera si vena femurala si pierdere de substanta prin plaga impuscata.

2. Necunoscut, adus pe 22 decembrie, ora 1, decedat la ora 1.30. Diagnostic: hemoragie peritoneala cataclismica cu plage de vena porta, case splinice, zdrobire de pancreas prin plaga impuscata hipocondru sting. Plaga zdrobita de colon travers.

image-45

Bucuresti: noaptea 21/22 decembrie 1989

GLOANTE VIDIA (CRESTATE; calibru 5,45-5,65)

Ultima data a fost vazuta in viata la 21 decembrie, in jurul orei 23:00, in zona Intercontinental. Tot la Inter a murit si tanarul Lucretiu Mihai Gatlan, de 19 ani, impuscat probabil de la o distanta cuprinsa intre 20 si 100 de metri. Cristian Florea a fost impuscat in cap la 21 decembrie, in jurul orei 24:00, in zona restaurantului Dunarea. A fost lovit din spate, probabil de la o distanta de 10-30 de metri, cu un glont perforant, cu varful rotunjit.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/21-decembrie-48-de-morti-nici-un-vinovat-56485.html.

image-19

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2009/12/21/21-22-decembrie-1989-piata-universitatii-bucuresti-ziarul-romania-libera-28-decembrie-1993/

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2009/12/20/cugir-gloante-dum-dum-si-21-22-decembrie-1989/

One Response to “Cluj si Bucuresti, gloante dum-dum, 21-22 decembrie”

  1. […] Am trimis ajutoare la Sibiu cu camioanele, dar nici macar de la primar, nu am primit un …multumesc. La spitalul din Dolo Venezia am primit doi baieti prin Crucea Rosie, care aveau cartuse ; unul intr-un picior, altul in coloana vertebtala. Au fost operati ; cel care avea Dum-dum in apropierea vertebrei bazinului a fost operat la Padova. A plecat de acolo cu un treinig de-al meu. Numele lui era XX Marian. In acele zile,ziarele din Venezia duduiau de chemarea mea sa trimitem ajutoare in tara si sa ajutam niste marinari ramasi acolo , uitati….de situatie. Eu nu am un certificat de … bun patriot. In schimb am oferit si ofer ocazia multor romani sa studieze. O carte scrisa de mine, este ETICHETA SI PROTOCOL; as vrea sa fie difuzata gratuit pentru binele poporului in care m-am nascut si l-am lasat in 1974. As avea multe de spus,dar …toti romanii se plang; nimeni nu face nimic. Cu stima Prof. Mariana Mion Pop Venezia ————————————————————————– Dintre cei care au fost raniti cu gloante dum-dum in decembrie 1989, cum marturieste Prof. Mariana Mion Pop, unii au fost trimiti pentru tratament in strainatate cazul Radu Sofran (Bucuresti)… cazul Nicolae Nemeti (Cluj)…https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/22/cluj-si-bucuresti-gloante-dum-dum-2… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: