The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC)

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on August 25, 2011

“Asta nu este pentru urechile publicului…”: Muammar Gaddafi, teroristi libieni, Plan Z-Z, si decembrie 1989 in Romania

Nicolae Ceausescu, the Securitate, and Libyan mercenaries in December 1989 (Hungarian sources)

Radu Anton Roman, “Batalia pentru Bucuresti,” Romania Literara, anul 23, nr. 3, 18 ianuarie 1990, pp. 14-15.

Maior A.D. (Aurel David?) din fosta Directie a V-a a D.S.S., “Scenariile si Realitatea.  Marturie la dosarul ‘Teroristi’ (VI), Timpul , 1 martie 1991, p. 11.

“Nu pareau foarte convinsi, iar unul dintre ei a spus, parca dezamagit:  ‘Daca nu e garda lui Ceausescu, atunci sint camasile negre!’  ‘Care camasi negre?’ am intrebat eu, spunindu-le ca in toata perioada in care m-am aflat in serviciul de garda, nu am avut voie sa port decit camasa alba, cel mult bleu.  Unul din soldati mi-a spus ca a auzit de aceste ‘camasi negre’ care ar proveni din copiii orfani, crescuti la case speciale de copii, care ,rad tot,’ n-au mama, n-au tata.  Pina la urma dupa cite ne-au spus soldatii, ei auzisera doar ca cei care luptau impotriva armatei ar fi ‘garda lui Ceausescu’ sau ‘camasile negre.'”

In early 1990, Otto Oltvanyi and Tamas Oltvanyi discussed the terrorists as “A Fekete Ingesek” or the blackshirts, with details that roughly match the description of the USLAC below.

(I came into possession of this book thanks to fellow Indiana University Political Science graduate student Patrick H. O’Neil back in the early-mid 1990s)

Blaine Harden, “Doors Unlocked on Romania’s Secret Police,” The Washington Post, 30 December 1989, p. 1, 14A (sau cu alte cuvinte, despre USLAC in combinezoane negre)

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/11/19/les-souterrains-de-bucarest-ja2-20h-27121989-01min55s/

Sediul U.S.L.A , pe 25 decembrie 1989 in jurul orelor 18…

Pe 25 decembrie in jurul orelor 18, dupa executarea dictatorilor, col. Ardeleanu Gh. a adunat cadrele unitatii intr-o sala
improvizata si le-a spus: “Dictatura a cazut! Cadrele unitatii se afla in slujba
poporului. Partidul Comunist Roman nu se desfiinteaza! Trebuie sa ne regrupam in
rindul fortelor democratice din P.C.R.–continuatorul idealurilor nobile ale
poporului ai carui fii sintem ! (…) Au fost gasite cadavre, indivizi avind
asupra lor legitimatii de acoperire USLAC (Unitatea Speciala de Lupta
Antiterorista si Comando) si legitimatii cu antetul 0620–USLA, legitimatii care
nu se justifica in posesia celor asupra carora au fost gasite…” A ordonat apoi
sa fie predate in termen de 24 de ore legitmatiile de serviciu, urmind ca
tuturor sa le fie eliberate altele cu antetul M.Ap.N.

(capitanul Romanescu Marian, cu Dan Badea, “USLA, Bula Moise, teroristii si
‘Fratii Musulmani’,” Expres nr. 26 (75), 2-8 iulie 1991, 8-9)

image-15

(Capitanul Romanescu Marian (fost cadru USLA) si Dan Badea, “USLA, Bula Moise, teroristii, si ‘Fratii Musulmani’,” Expres nr. 26 (75), 2-8 iulie 1991, pp. 8-9)

COMANDOURILE USLAC

Cei care au avut si au cunostinta despre existenta si activitatea fortelor de soc subordonate direct lui Ceausescu, au tacut si tac in continuare de frica, sau din calcul.  S-au spus multe despre indivizii imbracati in combinezoane negre, tatuati pe mina stinga si pe piept, fanaticii mercenari care actionau noaptea ucigind cu precizie si retragindu-se cind erau incoltiti in canalele subterane ale Bucurestiului.  S-au spus multe, iar apoi au tacut ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat.

Suprapuse Directiei a V-a si USLA comandourile USLAC erau constituite din indivizi care “lucrau” acoperiti in diferite posturi. Erau studenti straini, doctoranzi si bastinasi devotati trup si suflet dictatorului.  Foarte multi erau arabi si cunosteau cu precizie cotloanele Bucurestiului, Brasovului si ale altor orase din Romania.  Pentru antrenament aveau la dispozitie citeva centre de instruire subterane:  unul era in zona Brasovului, iar altul–se pare–chiar sub sediul fostului CC-PCR, poligon care au dat–din intimplare citiva revolutionari in timpul evenimentelor din Decembrie.

image-13

Dezvaluiri despre implicarea USLA in evenimentele din Decembrie ‘89

Un tanar care si-a facut stagiul militar in trupele USLA a declarat
corespondentului A.M. PRESS din Dolj: “Am fost la Timisoara si la Bucuresti in
Decembrie ‘89. Odata cu noi, militarii in termen, au fost dislocati si
profesionistii reangajati, care purau costume negre de camuflaj. Dispozitivele
antitero de militari in termen si profesionisti au primit munitie de razboi. La
Timisoara s-a tras in manifestanti de la distanta mica. Am vazut
cum sareau creierii celor ciuruiti de gloante. Cred ca mascatii, folosind armamentul lor special, au tras cu
gloante explozive.
In ianuarie 1990, toti militarii in termen din trupele USLA
au fost internati pentru dezintoxicare. Fusesaram drogati. Am fost lasati la
vatra cu cinci luni inainte de termen pentru a ne pierde urma. Nu-mi publicati
numele. Ma tem pentru mine si parintii mei. La antranamente si aplicatii eram
impartiti in “amici” si “inamici.” Mascatii erau “inamicii” pe care trebuia sa-i
descoperim si sa-i neutralizam. Cred ca mascatii au
fost acei teroristi.”

(Romania Libera, 28 Decembrie 1994, p. 3)

Bullets, Lies, and Videotape: The Amazing, Disappearing Romanian Counter-Revolution of December 1989 (Part VII: Conclusion. Those Who Told Us the Truth) by Richard Andrew Hall (UPDATED with new xeroxes)

Advertisement

28 Responses to “Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC)”

 1. romanianrevolutionofdecember1989 said

  in legatura cu postarea aceasta:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Cazimir_Ionescu-revolutionar-_-In_CFSN_vorbeam_intre_noi_cu_-tovarasi_0_587941695.html

  Cine credeţi că erau aceşti 20-30, teroriştii?

  Dan Iosif şi cu băieţii lui s-au dus după locul de unde se trăgeau şi au reuşit să captureze doi tipi despre care eu voi crede mereu că nu puteau fi decât terorişti. Aruncaseră totul de pe ei, aveau doar un combinezon negru şi şosete negre. Au bătut la ei de mi s-a făcut milă şi parcă erau în transă, atât ziceau: „Am jurat să luptăm până la moarte”.

  Cine i-a luat pe oamenii ăştia?

  Aici a fost greşeala. Eram nişte nepricepuţi, nici n-am avut cu ce să-i legăm. Au venit de la Armată şi i-au ridicat. Fără o fişă individuală, fără nimic. I-a dus unde i-a dus şi când a venit procurorul să-i întrebe omul a zis că e strungar şi a fost arestat când ieşea din Cişmigiu. Şi i-au dat drumul acasă. Unii chiar erau strungari şi arestaţi de pomană, dar printre ei erau ăştia de care vă spun eu.

 2. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Unde a disparut teroristul? Decembrie 14, 2007
  Posted by Simona Ionescu in : Amintiri despre Revolutie , trackback

  E mijlocul noptii si afara ninge lenes. Ma rasfat intr-o bruma de concediu si dorm pana inspre pranz. In linistea noptii, cand toti ai casei s-au adunat in culcusurile calde, imi place sa navighez in lumea virtuala. Pe blogul lui Teo.Georgescu (Teodora, pentru mai multa precizie) am gasit povestea ei despre propria Revolutie. Am descoperit ca una din secvente am trait-o si eu. Un individ tragea dintr-o macara in Piata Victoriei. Era, cred 23 decembrie. Sau poate 24. Locuiam pe sos. Titulescu, iar din balconul meu se vedea limpede Piata. Acolo, pe o latura se construia un bloc. Sa fi fost 3-4 dupa-amiaza, oricum afara era inca lumina, cand au inceput sa se auda rafalele de mitraliera. In piata erau taburi, tancuri si soldati. Pazeau cladirea Guvernului. Barbatul tragea si tragea…Il vedeam ca o mogaldeata neagra, sus, sus, pe macara. Lumea de jos, iesita din gura metroului fugea. A durat destul de mult jocul acesta de-a Rambo pe macara! Ma rugam sa nu omoare multa lume, ma rugam sa nu se intoarca Ceausescu de-acolo de unde fugise, fiindca gandeam ca urmeaza prapadul. Intr-un final, rapaiala mitralierei a incetat. Am vazut soldati si civili alergand spre macara. Apoi, la cateva minute, prin fata blocului meu, pe Titulescu, a trecut o Dacie plina ochi cu barbati. In afara celor din interior, alti doi erau agatati pe exterior. Doar picioarele le stateau in masina, pe geamuri. ~L-ati prins, l-ati prins? Unde il duceti?~, a strigat unul din trecatori. ~La circa de militie~, i-a raspuns unul din cei atarnati de masina. I-am povestit in acea seara mamei ce vazusem, apoi de alte cateva ori sotului, unor vecini si prieteni. Peste cateva luni, apoi ani, cand devenisem reporter decis sa descopar lumea, am tot intrebat politistii de la sectia 4 (ei nu mai erau militieni, iar circa devenise sectie!) cine era tipul care tragea la Revolutie de pe macara si ce au facut cu el. ~Ce tip? Aici n-a fost adus nici un asa-zis terorist. N-am parasit sectia in acele zile si as fi stiut daca aduceau pe vreunul!~, a fost invariabilul raspuns pe care l-am obtinut de la cativa ofiteri din acea perioada. O data, unul mai hatru, m-a intrebat daca barbatul avea combinezon negru. DA, i-am raspuns, convinsa ca asta isi va da drumul la gura, fiind mai tanar. ~Atunci inseamna ca ati vazut o fantoma neagra~, mi-a soptit si mi-a facut cu ochiul.

  http://www.simonaionescu.ro/2007/amintiri-despre-revolutie/unde-a-disparut-teroristul/

 3. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Combinezon negru

  teroristi in combinezon negru au fost retinuti inclusiv in arestul unuitatilor militare din Focsani. ne cereau tigari de dupa gratii si erau calmi si nu stiau limba romana. noi, simpli soldati le aratam cartusele din incarcator in locul tigarilor. asta e adevarul. apoi s-au volatilizat la ordin “de sus”.
  Răspunde
  1. teroristi la Focani in arest 10:16 | 20 Iulie
  luul
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/au-recunoscut-ca-au-tras-la-revolutie-142447.html

  http://www.jurnalul.ro/special/papier-wird-blau-parola-teroristilor-55905.htm

  SPECIAL
  “PAPIER WIRD BLAU” – Hartia va fi albastra – a fost parola pe care au folosit-o “combinezoanele negre” care intretineau “conflictele” armate in Timisoara. Parola a fost aflata in timpul interceptarii unei convorbiri telefonice dintre un misterios “colonel Radu” si un “combinezon negru” care ii dadea raportul despre situatia din teren.””””””””
  GABRIEL BURLACU, EUGEN CIUFU

  Continuare

  Ceausescu n-a vrut arestarea lui Tokes

  .
  In plina desfasurare a Revolutiei romane de la Timisoara, cand evenimentele prinsesera bine contur in majoritatea oraselor tarii, George Ardeleanu, unul dintre revolutionarii care au participat la revendicarea libertatii in Piata Operei, a intrat, fara sa vrea, in posesia poate unuia dintre cele mai mari secrete ale acelor zile ce au condus la schimbarea regimului comunist.

  PAZA. In 22 decembrie, timisorenii revolutionari controlau trecatorii in cautare de teroristi

  Jurnalul National: Ati trait pe pielea dumneavoastra experienta unei intamplari ciudate in timpul evenimentelor din decembrie 1989.
  George Ardeleanu: In data de 22 seara, aproape de miezul noptii, in Timisoara a inceput sa se traga puternic. Eram cativa in grupul din care faceam parte. Ne-am refugiat in casa unui prieten, intr-o zona centrala a orasului, foarte aproape de opera, langa Piata “700”. Dupa zilele prin care trecusem, cu morti, cu fuga, cu groaza mare, eram atenti la orice miscare din jurul nostru. Eram ochi si urechi, ne uitam pe geam, ascultam radioul, toate cele. La un moment dat, pe o casa, vizavi de apartamentul prietenului meu, unde stateam pe intuneric, am observat patru persoane imbracate in niste salopete inchise la culoare. Pe alt acoperis aproape de acest loc erau alte doua. In conditiile in care in oras reincepuse prapadul, gandul nostru a fugit imediat ca sunt teroristi. Tocmai ce se aflase faptul ca teroristii sunt printre noi, asa cum se spunea atunci. Ca asa o fi fost, ca nu a fost asa, nu poate nimeni spune cu exactitate. Aceasta intamplare venea pe fondul informatiilor facute publice de catre liderii Armatei din Timisoara in legatura cu descoperirea teroristilor, lucru la care populatia trebuia sa ajute autoritatile daca observa ceva. Noi, care eram acolo, in apartament, ne-am simtit datori sa anuntam Armata de cele observate. “Dom’le, sa zicem ca sunt patru pe casa cutare si doua pe alta”…

  Mai exact, puteti sa ne spuneti ce faceau oamenii in salopete inchise acolo pe acoperisuri?
  Nu faceau nimic special. Stateau nemiscati. De fapt se miscau cu foarte multa economie, probabil pentru a nu fi observati.

  Din cate ati observat, erau inarmati?
  Nu am observat daca aveau arme, si asta probabil din cauza intunericului. Era noapte. Chestia asta se intampla pe la ora unu-doua noaptea. Pana la urma puteau sa traga cu arma, puteau sa nu traga, ca oricum in oras era prapad atunci, se tragea la greu tocmai in acele momente. Dar, in principiu, din cate ne-am dat seama, din directia celor doi, care erau mai aproape de noi, nu s-au observat focuri de arma. In orice caz, am zis noi atunci ca prezenta lor acolo era menita pentru a inspaimanta populatia zonei. Recunosc ca pe noi prezenta lor acolo a reusit sa ne panicheze, pentru ca dupa ce i-am observat, fara ca ei sa faca ceva deosebit, noi incepuseram sa credem ca cei sase or sa coboare pe scari si or sa incerce sa vina in zona apartamentelor. Ce mai, eram panicati de-a binelea! Si in toata incordarea asta, am zis sa contactam Armata pentru a anunta de cei sase in speranta unui ajutor imediat. Am facut rost de numarul de telefon de la garnizoana, am pus mana pe telefon si am sunat. La telefon mi-a raspuns un barbat, mi-am dat seama ca era un soldat. I-am spus despre ce era vorba, si el imi zice ca e centralistul. Zice, “stati ca va dau legatura la colonelul Radu”.
  “LOJA”. In balconul de la Opera s-a luptat organizat impotriva sistemului represiv ce priva romanii de luxul libertatii de exprimare
  Ridica centralistul telefonul, cum faceau ei cu manivela aia si imi raspunde o alta persoana. Repet povestea cu prezentele ciudate de pe acoperisurile vecine, de la adresa Str. Prediceanu nr. 7 din Timisoara. Se prezinta si aceasta in persoana colonelului Enescu si imi zice ca sa stau in telefon ca mi-l da pe colonelul Radu. Deci nu nimerisem direct, ci la aghiotant probabil. In timp ce asteptam, se auzeau vocile din off, adica din incapere, cum se anuntau unul pe altul: Colonelul Radu a intrebat cine este la telefon, la care Enescu zice: “Hai la telefon, cu o chestie cu teroristi”. Asta a pus telefonul pe birou, am auzit cand a asezat aparatul pe birou, iar eu asteptam sa vorbesc cu acest colonel Radu. In momentul asta intra o alta convorbire pe fir. O femeie. Am auzit ca si cum suna un alt telefon, cum a raspuns soldatul de la centrala. Zice: “Alo!” Femeia a spus direct ca si cand ar fi vorbit cu altcineva, pe un ton scazut spre semiton: “PAPIeR WIRD BLAU!”, ceea ce parea atunci ceva fara sens. Va dati seama ca eu acum germana multa nu prea stiu, dar sa spuna cineva la telefonul Armatei in acele momente, ceva in legatura cu o hartie albastra este ceva iesit din comun. Soldatul neauzind bine a repetat: Alo, alo, alo! La care femeia a repetat: “Papier wird blau”. Soldatul nu intelege si zice: “Alo, cine-i”? La care femeia si-a dat seama ca are la telefon o persoana nepotrivita si spune direct ca vrea cu colonelul Radu. Toata treaba asta s-a intamplat intr-un timp foarte scurt, pana cand colonelul Radu trebuia sa vina si sa discute cu mine la telefon. Eu mi-am dat seama ca era ceva important ce urma sa se vorbeasca, asa ca le-am spus prietenilor mei cu care ma aflam in acel apartament sa se apropie in liniste si sa asculte la furca pentru ca era ceva…Si vine colonelul Radu la telefon. Domnule, el era! Nu putea veni altcineva. Si zice: “Alo!” La care femeia zice iar: “Papier wird blau”.

  Secrete “tehnice”

  Dumneavoastra nu ati mai indraznit sa mai interveniti pe fir, tinand cont ca aveati aceasta posibilitate.
  Nici gand, de fapt eram curios si am lasat discutia sa curga. La auzul acelor vorbe din partea femeii, am zis: “Ma, asta ori este tampita, or cine stie cu cine vorbeste…” E, aici urmeaza frumosul problemei, pentru ca, spre uluirea mea, discutia a continuat, nu s-a blocat acolo. Colonelul Radu a intervenit ca si cand ar fi fost normal. Tot fara absolut nici o noima zice la telefon: “Si spune-mi, ea ce ti-a spus?”. Va dati seama ce sens aveau acele vorbe. Mie deja imi mirosise a lucru necurat si ca toate acele lucruri spuse nu sunt alceva decat niste parole de recunostere. Fapt care m-a facut sa nu imi pierd interesul pentru discutie si sa raman cu telefonul la ureche, sa ascult mai departe discutia dintre acea femeie si colonelul Radu. Si a inceput din partea femeii ca un fel de prezentare a unui fel de raport despre ceea ce se petrecea pe teren in acele ore in Timisoara. Spunea unde se trage, in ce zona a orasului este liniste… In urma acestor prezentari, impresia pe care mi-am facut-o a fost ca acest domn, colonelul Radu, conducea cumva operatiunile pentru ca intreba: “In piata Dacia se trage?” La care femeia spunea: “da, se trage!”. Colonelul Radu spunea “foarte bine!” si continua: “Dar la Securitate?”…,zicea femeia “La Securitate este liniste… ” Colonelul Radu i-a dat de inteles ca nu este bine ca la Securitate sa fie liniste. A intrebat-o direct, parca cu repros pe acea femeie ca de ce nu se trage in zona sediului Securitatii, adica, ia vezi cum faci sa redresezi situatia…

  TIMISOARA. Piata Operei ocupata de primele raze ale libertatii

  Dupa ce misterioasa femeie a intrat in vorba cu colonelul Radu prin acel “papier wird blau”, s-a mai vorbit cumva dupa aceea in germana?
  Deloc domnule! Numai in romana.

  Si in afara prezentarii zonelor de conflict si de interes pentru ei, au mai vorbit cumva si altceva ?
  Din cate mi-aduc aminte, colonelul Radu, spre sfarsitul discutiei i-a spus femeii ca sa aiba grija de cele patru rezervoare de amoniac. Dupa mult timp am aflat si eu ca rezervoarele astea ar fi fost pe la Comtim pe undeva. Probabil ca si ele trebuiau atinse de gloante pentru a creea si mai mare haosul sau ca trebuiau sa fie aparate, nu stiu exact. Cert este ca in discutie asa i-a spus femeii, sa aiba grija de rezervoare…

  Ce ati facut in continuare?
  Dupa vorbele alea cu amoniacul, discutia s-a terminat. Nici eu nu am mai ramas pe fir. Am inchis. La cateva minute am sunat din nou si am spus despre acei oameni de pe acoperisurile vecine. Am facut-o pentru ca ne temeam de teroristi si credeam ca este de datoria noastra. Cand s-a facut dimineata, toata lumea era pe strada cu banderole tricolore la brat. Incepusem sa organizam filtre. In oras inca se mai tragea sporadic. Eu m-am gandit atunci ca, ce ar fi daca m-as apuca sa spun si eu asa la lumea care trecea prin jurul meu, la intamplare, parola asta “papier wird blau”, cu discretie. Eram si eu curios sa vad ce se intampla. Am tot spus cuvintele astea la zeci de persoane, poate o suta si ceva…Nimeni nu schita nimic. La un moment dat o femeie foarte solida si bine facuta, dar nu grasa, s-a despartit de un barbat destul de elegant imbracat, cu caciula de nurca, dintr-aia scumpa, si i-a spus ceva asa foarte ciudat pentru situatia aceea. Eu n-am auzit bine, pentru ca erau cativa metri intre noi, dar din cate am reusit sa aud au fost tot niste vorbe asa fara noima, ca vezi daca pui la murat varza, sa pui multa sare, ceva asa fara noima, legat de treburile gospodaresti. Nimeni nu ar fi spus lucrurile acelea atunci asa fara nici o legatura cu realitatea ce ne inconjura. Femeia a luat-o spre noi si noi am oprit-o la control, la filtru.

  Se comporta ciudat?
  Nu era o persoana normala. Am observat ceva care m-a facut sa ma mir. Domnule, avea buletin nou-nout, chestie care nu mi-a placut deloc atunci si asta pentru ca noi eram un pic cam mult paranoia atunci. In plus cine ii elibera ei buletin nou-nout in acele zile cand fierbea tara?! Pe buletin scria ca o cheama Oana Maria. In timp ce noi o controlam ea a inceput sa tot indruge in stil convingator ca barbat-su era impegat de miscare pe la CFR, ceva de genul asta. La un moment dat, asa usor pe un glas scazut, ma aplec putin si ii soptesc parola “Papier wird blau”.

  Emotii de revolutionar

  Ce reactie a avut?
  Domnule, a facut ochii mari si s-a uitat fix la mine. Era socata si in acelasi timp imi parea ca stie despre ce este vorba. M-a masurat din cap pana in picioare dintr-o privire mirata. Dupa aceea s-a uitat in stanga, in dreapta, si mi-a spus numai mie, si nu celorlalti, formula “si spune-mi, ea ce ti-a spus?”. Va marturisesc ca in clipa in care mi-a raspuns la parola mi s-au inmuiat picioarele efectiv. M-am pierdut. Parerea mea este ca pana si vocea mi s-a parut cea de la telefonul pe care l-am ascultat involuntar, dar nu am nici o certitudine. In momentul asta zic, “ba, pana aici v-a fost! Baieti umflati-o!”. Asta a inceput sa se panicheze. Se uita la mine si parca nu intelegea nimic. A inceput sa spuna ca “mai baieti unde vreti sa ma duceti”, era panicata. Pai zic, tanti ai incurcat-o, te-am arestat, esti terorista! Faceam asta pentru ca ma temeam foarte tare. A vazut ea ca nu sunt de inteles si a inceput sa tot imi repete si mi-a tot repetat de vreo zece ori pe drum, ca “sunt mama elevului Oana Emil de la Liceul Economic”. Probabil o alta parola de-a lor.

  Si unde ati dus-o?
  Ne-am dus spre garnizoana, cu gandul sa predam terorista, ca asa credeam atunci. Ne-am dus la armata dar cu inima indoita. Acolo le-a spus, “bai baieti, uite ce s-a intamplat! Puteti sa ma impuscati, ca tot va spun”. Si le-am zis tot. Zic nu stiu cine sunteti, dar ceva este in neregula in armata voastra. Cineva de la voi ghidoneaza cum sa se traga, voi tot spuneti ca vreti si ca prindeti teroristii.

  Cui ati spus la garnizoana toate acestea?
  Domnule, era cineva care s-a prezentat a fi colonelul Predonescu, care din cate mi-am dat seama era ceva destul de mare acolo in garnizoana, adjunct cred ca era pe acolo. Asta se uita la mine, parca picasem din luna, dar mi-am dat seama ca stia de parole. In timp ce noi stateam acolo la garnizoana astia de la armata au trimis o patrula cu soldati la apartamentul prietenului meu, de unde ii vazusem pe aia pe acoperisuri. S-au dus acolo, au rascolit tot apartamentul, ca probabil nici ei n-au inteles ce-i cu noi. Ne-au dat drumul dupa care nici pe doamna aceea nu am mai vazut-o. Si asta pentru ca si ei i-au dat drumul! Cum ne-am dat seama… Un baiat dintre noi ramasese jos, ca mersese in urma noastra. Si a vazut de pe trotuarul de vizavi de intrarea garnizoanei cum asteia i-au dat drumul pe usa si a plecat discret pe strada.

  In afara de femeia prinsa ati mai avut oameni care sa reactioneze la parola “papier wird blau”?
  Am mai intrebat dupa aceea o gramada de oameni despre aceasta formula, dar nimeni nu stia nimic despre parola.

  Ati reusit sa-l contactati pe colonelul Radu, sa vedeti daca exista intr-adevar?
  Nu am reusit pentru ca noi ne temeam si ne-am temut mult timp. Dupa mult timp am intrebat pe cineva pe unde este si mi-a zis ca exista si ca era pe undeva pe la auto, iar prin februarie am discutat cu un capitan pe care l-am intrebat despre parola si mi-a zis ca lasa ca nu e pentru voi chestia asta, ca nu va intereseaza, ca acum este importanta starea de spirit din randul populatiei.

  .

  DISCUTIE

  “Si vine colonelul Radu la telefon. Si zice: “Alo!”. La care femeia zice iar: “Papier wird blau”. (…) Colonelul a intervenit ca si cand ar fi fost normal. “Si spune-mi ea ce ti-a spus?”. Si a inceput din partea femeii ca un fel de prezentare a unui raport despre ce se petrecea pe teren in Timisoara. Spunea unde se trage, in ce zona este liniste. Colonelul intreba: “In piata Dacia se trage?”. La care femeia spunea: “Da, se trage!”. Colonelul spunea: “Foarte bine! Dar la Securitate?…”. Zicea femeia: “La Securitate este liniste…”. Colonelul i-a dat de inteles ca nu este bine ca la Securitate sa fie liniste. A intrebat-o direct, parca cu repros, pe acea femeie ca de ce nu se trage in zona sediului Securitatii”
  George Ardeleanu – revolutionar timisorean

  .

  Nu ratati!
  In numarul de maine cititi alte dezvaluiri despre fenomenul controversat al teroristilor din decembrie ’89.
  Twitter
  Facebook
  Email
  Imprimă
  PUBLICITATE

  16 decembrie, 09:31. Alte chestii cu pseudo-teroristi

  Voi relata ceea ce mi-au spus alte persoane :
  1. Un baiat care era in armata in momentul involutiei : Dimineata in careu la apel ,un individ in combinezon negru ,inarmat cu AKM a sarit [dar spunea ca ala facea niste salturi asa ,ca la circ] de dupa un gard viu ,a intrat in careu si a inceput sa traga in ei pe foc automat,cu arma la brau si foc de secerare .S-a produs o debandada totala acolo . Dupa cum imi spunea el ,daca ar fi fost gloante adevarate ,ar fi fost macel,dar n-a avut nimeni nicio zgarietura .Dupa ce si-a terminat ala tot incarcatorul ,a sarit iar peste gardul viu ,tot cu salturi spectaculoase si dus a fost .L-au cautat toti prin toata unitatea ,dar nu l-au gasit .
  2.Alta intamplare cu doi muncitori din tura mea . Erau in drum spre casa dupa terminarea serviciului ,mergand pe carosabil pe dreapta ,pe str 23 August -strada importanta . La un moment dat au fost depasiti de o duba ,care a oprit in fata lor la cca 20 m distanta . S-au deschis usile din spate si O FEMEIE a inceput sa traga in ei cu AKM .Tot asa mi-au zis si ei ,ca daca erau gloante reale ,ii faceau strecuratoare.S-au trantit la pamant si dupa ce aia se chinuia sa bage alt incarcator ,au tulit-o pe o strada laterala ,care se nimerise sa fie in dreptul lor .
  3. Intamplare relatata de un fost locotenent pe atunci : Era in patrulare cu un soldat in Piata Daciei din centrul Buzaului ,mai mult de ochii lumii ,sa vada lumea ca armata e prezenta.. Unora li s-a nazarit ca pe ,,Casa Cartii”-[o librarie] s-ar afla un terorist . S-a suit pe cladirea asta ,care are un etaj,cu soldatul .Soldatul care avea AKM-ul in spate ,dar armat ,s-a agatat in niste sarme-ancore de antena si cum s-a intamplat ,ca i s-a descarcat arma -Poc ! Mai nene,cum in piata erau destui de la Garzile Patriotice plus un TAB ,au inceput sa traga toti ca disperatii inspre acoperis ,inclusiv cu mitraliera de pe TAB. Astia de sus s-au asezat pe burta si n-au patit nimic .
  Intr-un moment de acalmie ,locotenentul si-a scos chipiul si le-a facut semn celor din piata strigand sa nu mai traga ,ca nu-i niciun terorist acolo .
  Am scris toate acestea ,ca sa-si faca cei tineri o idee despre cele intamplate atunci .

  Citiţi mai mult: Mărturia care aruncă revoluţia în aer. Petre Roman: “Teroriştii au fost o diversiune!” – Exclusiv EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/marturia-care-arunca-revolutia-in-aer-petre-roman-teroristii-au-fost-o-diversiune-958056/pagina-comentarii/2.html#ixzz1kWh12TLD
  EVZ.ro

  http://caransebes.net/portal/html/modules.php?name=News&file=print&sid=96

  Dup� data de 22, când a început povestea cu terori�tii, cei doi revolu�ionari, Dr�ghi�� �i R�dulescu, afla�i în prima linie administrativ� a ora�ului, î�i amintesc c� cele mai concentrate focuri de arm� s-au înregistrat în zona Aeroportului. Dr�ghi�� ne-a povestit cum, pe data de 24 decembrie, pe când se afla în Re�i�a, în fa�a Mili�iei, a fost la un pas de a fi împu�cat. „Am s�rit din ma�in�, iar în secunda urm�toare, bancheta din spate pe care m� aflasem a fost ciuruit� de gloan�e. Ulterior, �oferul a g�sit un glon� pe care �i ast�zi îl �ine ca amintire. Atunci am v�zut în strad�, în fa�a tipografiei, un tip foarte solid, îmbr�cat într-un combinezon negru, care tr�gea cu o mitralier�, când spre Mili�ie, când spre unitatea militar�. Când am intrat în sediul Mili�iei, to�i cei de acolo erau culca�i pe burt�, cu armele rezemate de perete �i nu riposta niciunul“.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5038971,00.html

  GHERILA URBANĂ
  La 22 decembrie au vrut să meargă la Operă. Un arhitect i-a dat maşina lui Savu şi s-a gândit să ia şi nişte ar­me dintre cele strânse din mulţime, ca să se apere. “Unul dintre noi, Fortuna cred că era, nu a fost de acord cu lu­crul acesta, şi a fost foarte bine că a gândit aşa, pentru că altfel ne împuşcau soldaţii ca pe terorişti. Nu ne-am oprit la Operă. Am fost la Poligrafie, unde erau ceva morţi şi, din câte am înţeles la vremea respectivă, prinseseră şi un terorist. Am înţeles că era un tip atletic în com­binezon negru. Din câte ştiu, la vremea respectivă existau nişte rezervişti care erau antrenaţi pentru astfel de misiuni speciale.”

  Savu crede că aceştia erau “oameni ai urbei” şi ştie că de două ori pe an se antrenau pentru chestiuni de genul acesta. “Adică, de diversiune de luptă în spatele frontului ocupat. Un fel de gherilă urbană. Tot atunci am văzut şi un copil de 10-12 ani foarte murdar, care vorbea incoerent. Vorbea când în engleză, când în română. Spunea că tatăl lui este Ceauşescu. Cred că acesta era unul dintre copiii despre care s-a vorbit că erau crescuţi în unităţi militare special pentru a participa la di­ver­siune. Nu ştiam dacă acel copil vorbea incoerent in­tenţionat sau nu, dar am impresia că o făcea voit. Nu am rămas lângă el, dar ştiu că până la urmă l-au luat militarii.”

  http://www.jurnalul.ro/decembrie-89/atunci-am-negociat-revolutia-cu-dascalescu-print-526371.htm

  Cine credeţi că erau aceşti 20-30, teroriştii?

  Dan Iosif şi cu băieţii lui s-au dus după locul de unde se trăgeau şi au reuşit să captureze doi tipi despre care eu voi crede mereu că nu puteau fi decât terorişti. Aruncaseră totul de pe ei, aveau doar un combinezon negru şi şosete negre. Au bătut la ei de mi s-a făcut milă şi parcă erau în transă, atât ziceau: „Am jurat să luptăm până la moarte”.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Cazimir_Ionescu-revolutionar-_-In_CFSN_vorbeam_intre_noi_cu_-tovarasi_0_587941695.html

  http://www.linia1.ro/arhiva/sectiune.php?sId=90&rId=355

  Ceva despre evenimentele din Timişoara,
  prinse într-o declaraţie a caporalului Stroie Iulian Mihail

  C. Stefanescu

  Domnule director, Vă rog să publicaţi în Linia Întâi o declaraţie a nepotului meu STROIE IULIAN MIHAIL, participant şi martor ocular al tragicelor evenimente întâmplate la Timişoara în Decembrie 1989. Este o declaraţie obţinută cu mari dificultăţi datorită refuzului său de a-şi rememora trăirile avute atunci; îşi propusese să blocheze definitiv acele imagini de coşmar în subconştientul său. Abia în decembrie 1994 a consimţit să consemnez succint această mărturie pentru Comisia Parlamentară însărcinată cu aflarea adevărului asupra evenimentelor din 15-30 decembrie 1989, comisie condusă de senatorul de Vâlcea Şerban Săndulescu. „Am fost în iad!”, îmi spunea el obsedat. „Am văzut în faţa mea şi alături de mine militari loviţi, spintecaţi cu răngile. Am văzut civili, printre noi militarii, înarmaţi cu răngi de fier care la rândul lor atacau şi loveau manifestanţii…” Cum a ajuns STROIE IULIAN MIHAIL la această unitate de securitate, când primul ordin de încorporare i-a fost trimis pentru muncă? Motivul? Pentru că atunci, în comună, şi la miliţie eu fiinţam ca „duşman al poporului”, având o cerere de plecare definitivă din ţară. A trebuit să fug rapid la Bucureşti să depun o plângere la consulatul respectiv împotriva persecuţiei la care era supus, din cauza mea, nepotul meu. Şi iată că în urma acestui demers STROIE IULIAN MIHAIL este încorporat de comisariat la această unitate specială de securitate cu un regim sever, combinat uneori cu tehnici de spălare a creierului, unde regulamentul de instrucţie nu diferea cu mult de cel al câinilor pe care-i dresau. În această unitate l-au surprins evenimentele revoluţionare din Timişoara. Acum personajul nostru trăieşte de opt ani de zile în Spania. Să-i dăm cuvântul!

  „Subsemnatul Stroie Iulian Mihail, născut şi domiciliat în comuna Priseaca, judeţul Olt, cod 0522, satul Gota, legitimat cu BI seria BT nr. 480020, eliberat de Miliţia Municipiului Slatina, la 11 aprilie 1983 şi aplicat poza a doua la 12 martie 1993 de către Poliţia Municipiului Slatina, precum şi cu livretul militar seria BK nr. 666214, eliberat la 20.04.1990 de Centrul Militar al judeţului Olt, vă comunic, la cinci ani de la declanşarea evenimentelor de la Timişoara şi Arad, unde am participat direct, în calitate de militar în termen (gradul de caporal) din UM 05543 Arad, următoarele: În noaptea de 15 spre 16 decembrie 1989, am primit alarma. Ajungem la ora 5 dimineaţa (16.12.1989) la UM 0850, str. Bariţiu. Strânşi în careu, s-a prelucrat cazul: sunt forţe ostile, teroriste, care vor să destabilizeze, să destrame statul şi misiunea noastră este să-i împiedicăm să facă ceva rău, atât statului, cât şi populaţiei civile şi să-i facem inofensivi. Îmbarcaţi în aceleaşi maşini cu care venisem de la Arad, am fost masaţi în faţa Consiliului Popular Municipal, în direcţia străzii principale, în spate având canalul Bega (Podul). Eram în total 200 de soldaţi şi, la ora 10 dimineaţa, formam cinci cordoane. Am fost în cordonul întâi. Cu noi se mai aflau două cisterne ale pompierilor. Era ora 12. Noi nu aveam arme, ci scuturi şi bastoane de cauciuc. Se apropiau circa 5000 de manifestanţi. Impactul a fost crâncen, violent, de nedescris. O maşină a pompierilor este răsturnată, iar cealaltă a fugit. S-au spart cordoanele. Mulţi soldaţi au fost răniţi şi duşi la spital. Au fost răniţi cu răngi de oţel. Manifestanţii au intrat în Consiliul Popular, au dat foc la cărţi, portrete, drapele roşii etc. Noi, între timp, ne-am retras într-un gang. Acesta se afla între primărie şi pod, într-o stradă adiacentă. Nu am stat acolo decât vreo 10 minute. Locul nostru l-a luat armata. Ei aveau muniţie, arme. Ne-am alăturat lor. Erau şi comandanţi în civil, care dădeau ordine. S-au operat arestări. Pe la treipatru după-amiaza, manifestaţia a fost împrăştiată, noi alungându-i pe străzile colaterale. Se operau arestări în masă. Nu cunosc numărul exact al celor dintre noi răniţi cu drugi de fier. Timpul era foarte frumos. Ziua următoare, pe 17 decembrie, am stat tot la Consiliul Popular, în misiune permanentă de patrulare şi control identitate al suspecţilor. În noaptea de 17 spre 18 decembrie, am fost îmbarcaţi într-o maşină un grup de şapte inşi şi duşi la întreprinderea situată lângă un parc, unde aveam de păzit rezervoarele de benzină şi motorină. Am stat aici până în noaptea de 20 decembrie, când suntem duşi la UM din Timişoara. După ce a vorbit Ceauşescu pe 21 decembrie, ne-au îmbarcat şi ne-au dus direct în piaţa din Arad, în faţa Consiliului Popular. Şi aici era o demonstraţie, dar o demonstraţie paşnică. Ei au îngenuncheat în faţa noastră şi purtau pe umeri un coşciug. După un timp, relativ scurt, comandantul nostru de la unitatea cea mare din Arad ne-a evacuat prin uşa din spate a Consiliului Popular şi ne-a dus cu o maşină la unitatea noastră militară, aflată la o distanţă de 1 km. Când armata a fraternizat cu demonstraţii, eu mă aflam în unitate. După această dată, am efectuat misiuni de supraveghere şi protecţie a populaţiei. Grupele erau formate dintr-un soldat şi un subofiţer. Erau patrulări de rutină. Mai deosebite sunt două, pe care le relatez mai jos: – Pe 23 sau 24 decembrie, făceam de serviciu la Poliţia Municipală, când a fost adus un suspect. Părea student arab, nu vorbea româneşte, era brunet, cu părul creţ. L-au introdus la interogatoriu. Spaima se citea pe faţa lui, tremura din tot corpul, ca varga. În ziua de 25 decembrie 1989, orele 13, eram în misiune obişnuită cu un subofiţer, de felul său din Oltenia. Am fost alertaţi de cetăţeni că se trage în turla bisericii catolice. Noi ne aflam la 60 de metri distanţă de turlă, când auzim focuri de armă. Un glonţ îmi fluieră pe la ureche. Eu nu mai auzeam nimic. Stabilind traiectoria glonţului, am constat că venea din turlă. Am vrut să urcăm scările, dar chiar când începusem să urcăm, un individ bine legat, cam brunet, pe care l-am găsit acolo, mă acostează, zicându-mi: „Dacă n-ai curaj să te urci, dă-mi mie pistolul mitralieră.” Bineînţeles că l-am repezit, urcând-mă în turlă. Aici găsim doar un trening şi mai multe cartuşe goale. Sus am realizat că, probabil, individul de pe scări era teroristul sau poate l-a acoperit pe criminal. Acesta este, poate, mai mult ca sigur, liber şi privatizat, poate s-a stabilit şi în străinătate. Aceasta îmi este declaraţia pe care o înaintez domnului Preşedinte al Comisiei Parlamentare, însărcinat cu stabilirea adevărului asupra evenimentelor din 15-30 decembrie 1989, declaraţie pe care o semnez propriu şi ataşez şi o fotografie care se află pe BI şi livretul militar.” 20 decembrie 1994

  http://ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/recunostinta-eroilor-revolutiei-din-%E2%80%9989-timisoara/

  Revolutia ne-au furat-o altii. Noi generatia in blugi si adidasi am inceput aceasta revolutie impotriva tiranului am invins si am fost dati la o parte de altii. Unde sunt teroristii libieni? Eu personal am vazut doi prinsi dezarmati de arme necunoscute noua si arestati de militarii romani. Vorbeau stricat romaneste cu accent arab. Cui i-au fost predati?
  Am fost la televiziune… Cine a tras asupra noastra si cine vroia sa cucereasca postul national de televiziune? De ce se spune acum ca nu au existat ofiteri de securitate fanatici care au luptat si au fost loiali dictatorului?
  De ce se spune acum ca nu au existat teroristi? Nu contest ca au fost si situatii nefericite cand datorita dezinformarii militarii au tras unii in altii… Dar astea au fost cazuri izolate.
  Am avut noroc ca Armata Romana ni s-a alaturat la indemnul nostru “ARMATA E CU NOI”, altfel varsarea de sange ar fi fost mai mare.
  Si acum dupa 20 de ani se ascunde adevarul despre REVOLUTIA ROMANA…
  Am fost acolo… am vazut tot… pe mine nu ma poate prosti nimeni…
  DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE TOTI EROII NOSTRII DIN 89…

  http://www.hotnews.ro/stiri-10999290-.htm?nomobile

  revolutia mea (2) (Miercuri, 21 decembrie 2011, 21:09)

  gigi marga [anonim]
  (continuare)

  2 – Cred ca era pe 23… “teroristii straini activau”; Cineva m-a rugat sa merg sa-l intalnesc undeva in centru Brasovului, dincolo de primarie. Cand am ajuns langa un mic cimitir acolo (langa cimitirul actual al eroilor) soldatii tocmai reusisera sa prinda un individ care semanase panica in zona cu un PSL (pusca luneta) si se ascundea in cimitir. L-au scos de acolo si ii trageau bocanci peste tot pana cand a venit un ofiter/locotenent parca, moment in care eram si eu aproape. M-am uitat bine la “prizonier” – avea figura de arab, nu vorbea deloc desi cred ca stia/intelegea romaneste, era bine echipat, camuflaj, bine facut parea un mercenar. Ofiterul in cauza a incercat sa-l interogheze fara succes, dupa ce a anuntatse captura la superiori, dar in scurt timp a venit un camion in care s-au suit si l-au dus la “cazarma”; ei stiu unde.
  In zilele urmatoare am tot asteptat sa vad/aud/citesc cine era individul/teroristul in cauza!? Am asteptat eu mult si bine pana mi s-au lungit urechile ca la iepuri si atunci m-am hotarat relativ subit ca e momentul sa trag cortina, sa ma duc si sa-mi traiesc viata in pace pe meleaguri mai “normale” (asa am visat eu mereu si visul nu ti-l poate lua nimeni!)

  http://www.romanialibera.ro/index.php?section=articol&screen=print&id=15329&page=0&order=0&redactie=0

  Joi, 6 Decembrie 2005
  Trei indivizi, in uniforme de armata
  de CATALIN ANTOHE
  Cpt. Soare Ovidiu din fosta Directie a V-a, serviciul 4+5, domiciliul in Bucuresti, strada Mendeleev, declara urmatoarele:
  Sediul Ministerului Apararii Nationale, 22/23.12.1989
  In noaptea de 22/23 decembrie 1989, aflandu-se in sediul MApN, in jurul orelor 22,00, a inceput un armat, in forta, asupra MApN, din Complexul “Orizont” si dinspre blocurile din stanga si dreapta acestuia. Dupa modul cum au actionat si dupa cum aratau victimele dintre militarii care au aparat peste noapte obiectivul (impuscati in cap sau in zona capului), au concluzionat cu totii ca s-a tras cu arme cu luneta cu dispozitiv de infrarosii. Se afla impreuna cu lt. maj. Grigoras de la S.M.B., cpt. Arusoaie de la Unitatea speciala “T” si alte cadre.
  Atacul asupra sediului MApN s-a desfasurat cu fanatism, unul dintre atacatori a sarit gardul inarmat doar cu un cutit, a fost impuscat, iar dimineata l-a vazut de la circa 5-6 metri si afirma ca avea infatisare de arab (ten masliniu, parul si mustata negre si crete). Se spunea ca nu avea asupra sa documente de identitate.
  In noaptea de 23/24 decembrie 1989, aflandu-se la locuinta mamei sale, a vazut pe geam cum actionau trei teroristi, atacand sediul MApN Erau in uniforme de armata, cu caschete si actionau astfel:
  – fugea cate unul spre chioscul LOTOPRONOSPORT din fata MApN, trageau doua-trei focuri, apoi fugeau inapoi; intre blocuri;
  – apoi, in grup, unul tragea spre MApN, iar ceilalti doi trageau in sus cu trasoare.
  Despre acest lucru a telefonat si informat la MApN pe maiorul Colt.
  NOTA: Relatarile ofiterului se coroboreaza cu declaratiile surorii sale Mihaila Sanda Cristina cu domiciliul in Bucuresti, Aleea Poiana Mare nr. 8, bloc B9, apart. 47, sector 6.
  Găsești acest articol aici: http://www.romanialibera.ro/index.php?section=articol&screen=print&id=15329&page=0&order=0&redactie=0

 4. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Combinezoane negre

  IN PIATA OPEREI. “Din 18.12, ora 7:00, si pana la 20.12, ora 15:30, am condus nemijlocit Piata Operei, unde s-a circulat, s-au executat lucrari de reparatii la geamurile sparte in zona in 17.12.1989 si s-au pazit bunurile din magazine, impreuna cu vanzatorii. Militarii subordonati mie nu au retinut, arestat, ranit sau impuscat absolut nici o persoana, datorita prelucrarii lor, clarviziunii si implicarii directe si permanente in conducerea acestora de catre mine. In fata Catedralei, intre bufetul Expres si cinematograf, erau graniceri si militieni; la actuala Primarie erau militari de la UM 01133 Buzias; in zona Fantanii cu pesti, spre Cinematograful Studio si spre Clubul CFR, erau militieni si cadre din subunitatea USLA; intre Casa de Moda si Restaurantul lacto-vegetarian si intre Restaurantul Timisoara si Materna inchideau piata militienii, securitate in civil si personal din trupe USLA. In dispozitivul meu linear de pe treptele Operei au aparut din 18.12.1989 securisti in civil, militieni in uniforma si militari in combinezoane negre din trupele USLA. La 18 decembrie 1989, catre ora 17:00, am vazut de pe treptele Operei incidentul din fata Catedralei. La 19 decembrie 1989, in plina zi, langa vitrina cu sticlarie/portelanuri de vizavi de magazinul Materna, a explodat o petarda artizanala, iar de la primul etaj de deasupra acestui magazin (Materna) a cazut un ochi de geam, in timp ce un locatar in etate deschidea fereastra. Deoarece jumatatea din dreapta a dispozitivului a deschis instantaneu focul, fara comanda, asupra cladirii de unde a cazut geamul m-am deplasat imediat in acea zona, am oprit focul, am cercetat situatia si am clarificat lucrurile. Gloantele au lovit peretele de la ultimul etaj de deasupra magazinului Materna, fara a rani pe cineva sau macar a sparge vreun geam. Deoarece batranul a coborat imediat in zona noastra, am stat de vorba cu el si ulterior am prelucrat cazul cu ofiterii din zona, luand masuri de nerepetare a unor situatii asemanatoare. Individul care a explodat petarda artizanala a fost gasit si retinut de Militie.”

  http://www.jurnalul.ro/special/cand-armata-a-trecut-de-partea-timisorenilor-54536.htm

  Generalul Vasile Paul, pe atunci maior si comandant al regimentului, si ceilalti ofiteri au avut rolul lor. Dupa Revolutie, generalul a fost invinuit chiar de porniri sangeroase. Dupa unele marturii, deocamdata anonime, acuzatiile au fost bine concertate si regizate pentru a se ascunde faptele adevaratilor vinovati. Generalul Vasile Paul a trecut in acest an in rezerva. Cu putin timp inainte de a fi rezervist insa, a transmis Serviciului Arhive si Documentare Militara un document privind activitatea Regimentului din Lugoj in acele zile. Acest document, din care citam mai jos, poate fi consultat de orice cercetator si istoric, fiind inregistrat la nr. A477/2004.

  Joi, 16 Martie 2006
  Noi martori in procesul Revolutiei de la Timisoara
  de
  In procesul Revolutiei de la Timisoara, in care sunt judecati generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, au fost audiati, ieri, mai multi ofiteri in rezerva. Unul dintre martori, fostul colonel Dumitru Daescu, a fost chestionat de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu persoanele care au tras la Timisoara, in decembrie 1989. Daescu nu putut sa dea informatii de natura sa duca la identificarea celor care au tras in populatie, declarand doar ca “focul a fost deschis de niste oameni imbracati in combinezoane negre”. Aducerea ca martor in proces a lui Dumitru Daescu a fost solicitata de generalul Victor Athanasie Stanculescu, in timpul audirii sale de la termenul anterior. Astfel, Stanculescu a declarat ca l-a trimis pe colonelul Daescu la spital pentru a se interesa care este numarul persoanelor ranite sau moarte. Un alt martor audiat ieri a fost ofiterul in rezerva Mihai Trandafir. Acesta a raspuns intrebarilor instantei in legatura cu prezenta, in 18 decembrie 1989, a generalului (r) Mihai Chitac in zona Catedralei din Timisoara. Trandafir a raspuns afirmativ, insa nu a putut preciza daca acesta avea sau nu pistolul din dotare asupra sa. Condamnati la cate 15 ani de inchisoare, intr-un prim proces al Revolutiei, generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au obtinut rejudecarea cauzei, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca celor doi nu le-a fost respectat dreptul la aparare.

  http://www2.romanialibera.ro/index.php?section=articol&screen=print&id=41330&page=0&order=0&redactie=0

  Generalul Stanculescu se apara cu amanari si absente
  Postat la: 19.01.2006 00:00 Dupa ce, la termene anterioare, si-a motivat absenta din instanta invocand pretexte cum ca n-ar avea avocat si nici bani ca sa-si angajeze unul sau ca este bolnav, fostul general nu a fost prezent nici la termenul de ieri. Athanasie Stanculescu aplica tactica amanarii in dosarul “Timisoara 1989”. Dupa ce, la termene anterioare, si-a motivat absenta din instanta invocand pretexte cum ca n-ar avea avocat si nici bani ca sa-si angajeze unul sau ca este bolnav, fostul general nu a fost prezent nici la termenul de ieri. Nici macar aparatorul sau nu a fost in sala. In noiembrie, instanta curtii supreme a dispus efectuarea unei expertize medico-legale a lui Stanculescu. Comisia Institutului National de Medicina Legala l-a evaluat intr-o prima faza saptamana aceasta, dupa care a cerut o noua serie de investigatii la o clinica de psihiatrie.

  Chitac, in schimb, a fost inca de la prima ora in sala de judecata, cu acelasi par mov. Un fost ofiter, cu gradul de locotenent major, a fost audiat din nou deoarece in declaratiile date in timpul urmaririi penale nu erau informatii clare in legatura cu fostul general Chitac. Ofiterul Gheorghe Ciubotariu a fost prezent, la Timisoara, in dispozitivul care supraveghea demonstrantii din zona Catedralei in decembrie 1989. Dupa ce a sustinut de mai multe ori ca nu-si aminteste, in final a recunoscut ca generalul Chitac a ordonat ca circa 30 de persoane, care se aflau in parcul de langa Catedrala, sa fie urcate intr-un camion. “La un moment dat, au aparut cetateni de la sate, veniti cu trenul ca sa aduca alimente. Nu circulau tramvaie si, de aceea, au mers prin parc. Chitac a dat ordin ca acei cetateni sa fie luati cu camionul. Probabil ca au fost si demonstranti printre ei”, a spus Gheorghe Ciubotariu. Nu si-a amintit daca Chitac era in acel loc cand s-a tras. Stie doar ca “s-a tras cu rafale de pistol-mitraliera de pe breteaua din fata Catedralei, intai la nivelul acoperisului si apoi in demonstranti”. Cei care au tras, dupa cum a spus martorul, erau civili si persoane in combinezoane negre de la Ministerul de Interne. Martorul a repetat de nenumarate ori ca nu-si aminteste si nici nu vrea sa se mai gandeasca la ceea ce s-a intamplat in decembrie `89. (I.D.)

  http://www.gandul.info/news/generalul-stanculescu-apara-amanari-absente-255636

  Ce este cazul ?Motorga”

  In seara de 23 decembrie 1989, Valentin Motorga, pe atunci militar in termen, azi cameraman la TVR, apara intrarea D din sediul Comitetului Central. La un moment dat, in fata cladirii a aparut un TAB din care au coborat trei barbati in combinezoane negre si au deschis focul. Vali a fost ranit si a ajuns la Spitalul Militar.

  Alertati de un coleg de-al fiului lor, parintii lui Valentin au gonit spre spital, cu o masina Oltcit. Dupa 12 noaptea, deci pe 24 decembrie, au plecat acasa. Pe drum, masina a fost ciuruita de gloante la intersectia dintre Calea Mosilor si Hristo Botev. Maria Motorga a murit pe loc. Sotul ei, Ion, traieste si astazi cu un glont in spate.

  Pavloschi: ?Nimeni nu este vinovat”

  http://htdig.informatia.ro/adevarulonline/afisez.php?sid=389189&date=2010-03-21&afisez=local

 5. romanianrevolutionofdecember1989 said

  Salopete negre

  BAIETII IN SALOPETA. Martorul Adrian Matei Kah afirma ca “aici ne-am oprit si cativa tineri au spart insemnele comuniste (secera si ciocanul) si s-a strigat ca pana atunci pe traseu: «Vrem saloane de Craciun, nu conducatori nebuni!», «Vrem caldura!», «Vrem mancare!». Dar in loc sa vina cineva sa discute, o masina de pompieri s-a apropiat stropind demonstrantii”. Martorul Radu Mircea descrie acest moment cu cateva amanunte in plus: “Chiar daca n-au avut mijloace potrivite, doi tineri s-au catarat, acesta e cuvantul, catarat, la lumina unor lanterne, pe zidul Consiliului – se foloseau doar de intervalele dintre structurile cladirii! – pentru a smulge stema. Au ajuns pana la ea, n-au reusit insa sa o dea jos, fiindca aveau o pozitie proasta, iar stema statea foarte bine prinsa in ancorele ei”. Si studentul israelian Cristian Bogdan a asistat la scena: “In fata Consiliului, trei insi incercau sa dea stema jos, nu reuseau, era foarte bine prinsa si, ei nu aveau nici o unealta; jos se strigau lozinci, dupa un timp s-au manifestat altfel, au spart vitrinele librariei din apropiere, au dat foc cartilor lui Ceausescu, au spart poarta Consiliului. Cam pe atunci au aparut militienii cu scuturi, casti si bastoane”. Precizam ca intreaga scena a distrugerii insemnelor de pe cladirea CJP a fost filmata de Securitate si analizata a doua zi pentru a putea fi identificate persoanele participante. Acest film se gaseste in Arhiva SRI si ne este refuzat la vizionare. Seful Filajului a vazut scena: “M-am amestecat printre oameni pana aproape de trotuarul de langa CJP, apoi, vazand ca se ingroasa gluma, m-am retras pe linia de tramvai. Deodata, doi tineri de 20-22 de ani s-au catarat pe zidul CJP, cu o dexteritate care m-a uimit. Sunt convins ca nici cei cu pregatire speciala nu puteau sa se catere atat de usor si de repede. Au ajuns si la stema PCR, si la cea a Romaniei si le-au aruncat. Erau imbracati cu ceva gen salopeta neagra. Dupa aceasta au fugit, trecand pe langa mine si injurand.

  Le-am retinut perfect semnalmentele (…) Voi sari aici peste poveste si voi mentiona ca pe cei doi tineri i-am gasit a doua zi in penitenciar, unde m-am dus special pentru ei. Nu mai aveau bluza neagra de salopeta. Unul a declarat ca este din Ardeal, altul din Moldova (Botosani, parca). Acte nu aveau. Au fost eliberati pe 19 decembrie. Nici astazi nu se stie cine au fost. Numele declarate de ei nu exista”.

  http://www.jurnalul.ro/special/stema-pcr-a-fost-data-jos-de-doi-necunoscuti-print-53639.htm

  kronstadt 2:
  http://www.gardianul.ro/St%C4%83nculescu-reconfirm%C4%83-teoria-agen%C5%A3ilor-str%C4%83ini.-Terori%C5%9Ftii-%E2%80%93-un-scenariu-testat-pe-Rom%C3%A2nia-s132373.html
  Stănculescu reconfirmă teoria agenţilor străini. Teroriştii – un scenariu testat pe România
  Iuliann:
  Un comentariu interesant al unui cititor, la articolul
  Virgil Măgureanu dezvăluie că şeful armatei i-a eliberat pe teroriştii din decembrie 1989
  ( http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=131925&all=1 )
  Sigur, e un comentariu anonim oarecare, nu se poate pune mare pret pe el, dar revine iarasi Buzaul in atentie.

  un aradan
  2009-03-23 10:59:12
  teroristii in arad?
  vreti un exemplu? Imi povestea un vecin de bloc. “HV” fost ofiter se securitate si acre traieste (!) urmatoarele: era ofiter de serviciu in 25 dec 89. sediul era ocupat de armata care preluase comanda. la poarta plin de taburi. pe coridoare zeci de militari MApN. i s-a transmis din oras ca in paduricea “ceala” de peste drum de aeroport cineva trage mereu cu o arma spre aeroport. s-a alcatuit o echipa formata din militieni securisti muncitori membri FSN local inarmati si ei. In padurice au gasit un tanar de cca 21-24 ani imbracat in salopeta neagra , ( FARA ARMA LA EL !! ca doar nu era agreu sa o ascunda in padure la vederea masinilor cu girofar) a fost legitimat si acesta a spus ca e militar in termen la o unitate din zona buzaului (!!?) ca este in permisie (?!) si ca s-a ratacit prin padurice….(?!) adus la sediul inspectoratului. acesta a insistat sa fie chemata comenduirea garnizoanei MApN (!!?) cand au venit acestia s-au salutat amical, s-au retras in alta camera unde dupa 3 minute de discutii si telefoane date la bucuresti au plecat impreuna razand la masina din strada si dusi au fost…..cand ofiterul “HV” a solicitat datele acestui militar pt a consemna in registru i s-a spus ca nu e cazul ca e doar un ostas in “permisie”……….Asta da..”revolutie”…. no coment !!!

  http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=166.85;wap2

  Comentariu de la: Anonim 21.12.2010 08:10
  Raporteaza
  EPISOD DIN DEC 89
  UN VECIN FOST OFITER DE SECURITATE [ MAIORUL HV ] POVESTEA URMATOARELE :
  IN TIMP CE ERA OFITER DE SERVICIU PE UNITATE IAR IN SEDIU SE INSTALASERA CADRE MApN CARE DADEAU ORDINELE, SE PRIMESTE UN TELEFON DE LA AEROPORT CUM CA SE TRAGE SPRE AEROPORT DINSPRE 3 INSULE
  S-A DEPLASAT ACOLO O PATRULA FORMATA DIN OFITERI SI MEMBRI FSN SI AU GASIT UN INDIVID DE CCA 22 ANI IN SALOPETA NEAGRA FARA ARME LA EL /CA DOAR A AVUT TIMP SA ARUNCE ARMA IN VREUN TUFIS/ DAR CU O LEGITIMATIE NUMITA “ORDIN DE SERVICIU” APARTINAND UNEI UNITATI MApN DE LANGA BUZAU..SE PARE CA E ACEEASI UNITATE UNDE ACTIVASE SI CUNOSCUTUL COLONEL TRUTULESCU
  A FOST ADUS LA SEDIU UNDE A SPUS CA E MILITAR IN TERMEN LA UNITATEA RESPECTIVA CA ESTE IN CONCEDIU SI VIZITEAZA ARADUL !!!INTERESANT ALIBI , NU???
  A FOST ANUNTAT MApN CARE A TRIMIS O ESCORTA DIN CETATE DUPA EL. CAND S-AU VAZUT S-AU DUS INTR=O INCAPERE ALATURATA UNDE AU STAT DE VORBA 5 MINUTE DUPA CARE AU PLECAT CU TOTII CU ZAMBETUL PE BUZE FARA SA DEA CINEVA EXPLICATII DESPRE ACEST INDIVID.
  CATI OR MAI FI FOST CA ASTA OARE?

  http://www.aradon.ro/aradul-doua-revolutii/news-20101219-03320728

  martorul
  nu mai intoxica cititorii cu sf.-urile tale
  fratele meu locuieste in plin centrul Timisoarei iar eu pe V Babes (langa politehnica) In seara cand au inceput sa se sparga vitrinele ( cca ora 17,30) ieseam de la el . Am vazut clar tipi imbracati in salopeta neagra (gen cele de tanchist) cu niste betze de bass-ball din lemn cred Ei loveau sticla vitrinelor si apoi au disparut. Am crezut ca fac un film.Am urcat inapoi la fratele si i-am spus ce am vazut Ca la scurt timp sa auzim in casa scarilor vaiete si urlete sa vina salvarea Erau deja raniti care se refugiasera acolo…Acolo am stat pana tarziu de frica nestiind ce se intampla. Am aflat a doua zi cica erau “revolutionari” ca de aia nu au furat nimic din vitrine, si o multime de curiosi………mda! poate ai fost si dta intre ei… Restrange comentariul

  http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/securitatea-a-avut-agenti-in-tabara-maghiara-524171-comentarii-pagina4.htm

 6. romanianrevolutionofdecember1989 said

  L-am întrebat pe profesorul Constantinoiu dacă au existat intervenţii sau presiuni din partea celor care aduceau răniţii. Nu, n-au existat, dar au fost printre morţi unii în salopete negre, fără nici un act de identificare, despre care nimeni nu ştia nimic şi despre care nu s-a mai ştiut nimic nici după ce au fost luaţi de acolo şi duşi la INML. De la ei a colectat o serie de gloanţe, le-a pus într-o cutie şi într-o zi s-a prezentat cineva care s-a recomandat Colonelul X de la Primăria sector 1 şi a ridicat toată cutia.

  „Am stat în spital până cu câteva zile înainte de Anul Nou. Ţin minte că după împuşcarea lui Ceauşescu, pe 25 decembrie, de Crăciun, mi-am luat fetiţa pe sanie şi ne-am dus să ne plimbăm pe lacul din Drumul Taberei, unde nu era absolut nimeni. Soţia era foarte îngrijorată să nu păţim ceva. Dintr-o dată au încetat şi toate manifestările armate.”

  În spital au fost, ca peste tot, nişte lupte intestine legate de faptul că unii erau bănuiţi a fi turnători, unii securişti. Profesorul Constantinoiu a răspuns cu aceeaşi detaşare şi curiozităţii mele legate de aceste descoperiri făcute în rândul colegilor după căderea regimului comunist. Întrebat dacă a avut surprize vizavi de colegii săi, Silviu Constantinoiu mi-a spus că, în general, lucrurile acestea erau cunoscute, pe unii îi bănuia, pe alţii îi ştia. În orice caz, cel care a fost oficial securistul spitalului ulterior a ajuns secretarul general al unui partid foarte cunoscut şi democrat.
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/campaniile-rl/exclusiv-cum-au-disparut-gloantele-de-la-revolutie-si-despre-mortii-in-salopete-negre-247874.html

  Tov. colonel, va raportez, nu uitati cate mii de cartuse ati tras la revolutie. Unde e pistolul? Ai uitat? Parabellum? Dar Carpati-ul de 9 mm. Cred ca la revolutie erai fratele alora de la subsol, aia cu armament special si salopete negre. Tu si Ion ati fost in misiune. Hai sa-ti spun parola ca sa vezi cine sunt: “Ion doarme” si cu generatorul cum era? Cine era mare transmisionist si cunoscatorul criptogramelor? Tu si Haseganu.

  Radu T.

  marți, 22 decembrie 2009 at 01:31
  http://romuluscristea.wordpress.com/2009/12/21/nota-dintr-un-dosar-al-parchetului-militar-referitoare-la-retinerea-generalului-aristotel-stamatoiu/

  ionascu i
  Te iei de un profesionist, tu care esti un naiv sau rau intentionat sau… citesti romane politiste. Asemenea patrunderi s-au facut si la Timisoara si in alte parti acoperite de dispozitii venite de sus si chiar din neatentia unora. In randul manifestantilor au fost tot felul de indivizi cu sarcini precise si care apoi au disparut de acolo.( vezi indivizii in salopete negre care spargeau magazinele in Timisoara si apoi au disparut fara sa fure nimic, incitand doar populatia). Asa ca taci dreacu din gura ca esti pe dinafara. Nu mai acuza omul care spune realitatea. Restrange comentariul

  http://www.jurnalul.ro/decembrie-89/provocatorii-spargerii-mitingului-erau-profesionisti-527506.htm

  Benea Trofin, fost ofiter de Militie, a declarat la 28.03.1994: “Seara la ora 10.00 a început «scandalul», cînd au venit un grup de rnilitisti (militieni, probabil o gresealã de redactare, n.a.) îmbrãcati în salopete negre, înarmati cu bîte. L-am recunoscut pe plutonierul «Tibi» printre ei. Ei au început sã spargã geamurile de la vitrine, apoi altii veneau si dãdeau foc la magazine în Piata Traian si în jurul pietei, pe strãzi. L-am vãzut printre ei si pe unul stefãnescu ce lucra înainte la Securitate (…) în masina cu care m-au dus la spital era si «Tibi», cel care spãrgea vitrinele, a fost împuscat si el”.

  http://www.scritube.com/istorie/DIVERSIUNE-SI-REPRESIUNE-TIMIS1811622223.php

 7. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 8. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 9. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 10. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 11. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 12. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 13. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 14. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 15. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 16. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 17. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 18. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 19. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 20. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 21. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 22. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 23. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 24. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 25. […] Teroristii din decembrie 1989: “Camasile Negre” / “A Fekete Ingesek” / “The Black Shirts” (USLAC) https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 26. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 27. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

 28. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2011/08/25/teroristii-din-decembrie-1989-camasile-negre-… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: