The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Un Craciun Revolutionar (15 minutes of Previously Unseen Footage from 24 December 1989 by Andrei Iliescu)

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on May 4, 2014

(purely personal views as always, based on two decades of prior research and publications)

This has apparently been around for a few months, but I only discovered it recently:

Pe 24 decembrie 1989, fotograful Andrei Iliescu abia scapase de la Jilava, unde-l bagase militia pentru ca poza protestele, si umbla uimit pe strazile Bucurestiului revolutionar. Nu mai avea buletin, singurul lui act era camera video. El a filmat aceste secvente.

which comes from http://casajurnalistului.ro/revolutie/

I draw attention to the sequence from approximately min. 3:37 to 3:53 in which the young soldier is asked about and discusses those whom they are fighting (this is in the vicinity of the TVR Television station).  (My thanks to Gigga Adrian Tudor, in particular, and Corneliu N. Vaida for clarifying the exchange for me.)

Soldier:  “Au mitraliere, care sunt micute…Cum au astia…americanii” (They have small machine guns…like the Americans.)

Voice off camera:  “Sunt mai bune ca ale voastre?” (Are they better than yours?)

Soldier:  “Da, bine-nteles.”  (Yes, of course.)

Soldier:  “Sunt mai eficiente; consuma mai putin si distrug mai mult, in general asa” (They’re more efficient; they consume less and destroy more, generally speaking.)

That the “terrorists” had weapons different from and in addition to the standard ones the Army rank-and-file were equipped with is and should be beyond dispute by now, and yet another proof of their existence.  We have, of course, multiple similar claims in the same Bucharest neighborhood, elsewhere in Bucharest, and indeed throughout the rest of the country.

Fullscreen capture 10182009 103639 AM

http://www.dailymotion.com/video/x7rob0_revolutia-romana-22-dec-1989-cd4_shortfilms

From approximately min 0:45 to 1:10, also from the same day, 24 December 1989

Video No. 2: Bucharest, Piata Aviatorilor, near TVR (Romanian state Television) headquarters, “Vidia” Bullets

In the second video (posted by Alexandru2006 (Alexandru Stepanian) at http://www.dailymotion.com/video/x7rob0_revolutia-romana-22-dec1989-cd4_shortfilms), a civilian shows how the bullets shot by “the enemy”—i.e. “the terrorists”—are different than the standard ammunition (7.62 mm) he and the others are using.  Based on other video, photos, and accounts, these appear to be “vidia” bullets—there are many testimonies from those who fought in the area near the TV station regarding these bullets.

from https://romanianrevolutionofdecember1989.com/december-1989-2009-bullets-lies-and-videotape/  blv 111909tk6

Those who were in the CC building of the PCR during these days also know such weapons:

image-19image-23

In aceea camera am inceput sa stringem toate obietele de valoare gasite prin celelalte incaperi.  Asa a luat nastere primul “tezaur” din C.C.  Inauntru s-a incuiat nea Tarchila cu un pistol mitraliera si sint sigur ca ar fi fost in stare sa impuste pe oricine ar fi incercat sa deschida usa daca n-ar fi fost insotit de noi.  Noroc ca nu a fost cazul.  Intre timp ni se aduceau de peste tot arme si munitii.

Armele erau de toate felurile:  pistolete Carpati, Beretta, Makarov, T.T., Stecikin, unele mici si plate cum nu mai vazusem niciodata, in tocuri de piele special construite cu compartimente aparte pentru box si cutit cu buton, adevarate pumnale cu lama foarte subtire si fina, lunga de 15-20 ce tisnea din miner (nu erau in nici un caz destinate pentru curatatul cartofilor la popota); pistoale mitraliera AKM cu pat de lemn sau cu pat rabatabil…mitraliera, pusti semiautomate cu luneta de tipul celei cu care ma fuduleam eu; mitraliere de campanie, un aruncator de grenade antitanc; grenade de mina, munitie de toate tipurile si calibrele, ce mai nu ne lipsea decit un tun, in rest aveam de toate.

Venit din cabinetul 1, Doru Haraga isi da cu parerea ca ar trebui sa le transportam intr-un colt al incaperii si pentru a le separa de restul camerei incercam sa delimitam spatiul cu o canapea.  Lunga de 2 m nu se lasa umita din loc, parca era batuta in cuie, inciduati, am inceput sa mesterim ia ea.  Am desfacut-o si am ramas perplecsi.  In cabinetul 2, in camera de lucru a tovarasei de viata a celui mai iubit fiu, in lada unei canapele era un adevarat arsenal:  24 pistoale mitraliera cu pat rabatabil si teava scurta, 22 pistolete Carpati, 2 Stecikin, 4 carabine cu luneta, semiautomate, doua pusti mitraliera, grenade de mina si la fund lazi metalice cu munitie de lupta–gloante incendiare, trasoare, perforante, explozive, numai din cele normale–nu. Si deasupra trona ca o culme a ridicolului o prastie cu cracan si linga ea o cutie cu bile de rulment.  Pe capacul interior al canapelei era o list cu denumirea “lada de armament si munitii nr. 2″.  Urma inventarul si continua cu–raspunde plt. adj.–cutare, nu am retinut numele.  Deci lada nr. 2.  Dar unde este nr. 1?  Citiva metri mai incolo–o canapea asemanatoare.  Ne-am repezit asupra ei si am deschis-o.  Continutul era identic, mai putin prastia.  Puteam inarma un regiment.  Oare de ce tinea “savanta” in cabinetul ei atita armament si munitie?  Dar prastia?  Asta chiar ca punea capac la toate!

Mircea Boaba, “Gloante, nestemate si singe.  Ziua I:  Comoara lui Ali Baba,”  Strict Secret, nr. 48 26 martie – 1 aprilie 1991, pp. 4-5.

In timp ce urcam scara, vrind sa incarc carabinaa, am avut surpriza sa descopar ca gloantele din cele doua incarcatoare erau cu virful bont.

nr. 47 18-25 martie 1991, pp. 4-5.

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/08/12/22-decembrie-1989-ce-s-a-gasit-in-cabinetul-unu-nicolae-ceausescu-si-cabinetul-doi-elena-ceausescu/

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/12/21/marturii-intre-1990-si-1992-din-zilele-fierbinte-in-cc-ul-decembrie-1989-doru-teodor-maries-mircea-boaba-sergiu-tanasescu-si-ernest-maftei/

More testimonies:

http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/marturii-despre-teatrele-de-razboi-ale-revolutiei-romane–18312

Lt. mr. APOSTOL M. ANTON, fost ofiter in serviciul 1 declara:

In ziua de 29 decembrie 1989 a aflat de la vecinul PIPOI REMUS, care locuieste la etajul 2, sub apartamentul lui, ca a vazut mai multe persoane tragand spre Ministerul Apararii Nationale, despre care era convins ca nu erau romani. I s-a parut ca ar fi arabi. Trageau cu niste pistoale automate mici.

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2009/07/27/arabesque-arab-terrorists-in-the-december-1989-romanian-revolution/

Fiecare pluton din aceasta scoala de ofiteri de rezerva, avea alocata cate o sala de clasa, care era ca o sala de laborator-expozitie dotata cu o anumita baza materiala de instructie (in zilele de azi, se cheama training) aferenta unei anumite tematici. De exemplu, sala noastra continea materiale si planse despre armamentul individual de infanterie si balistica aferenta. Exact ca intr-un muzeu, aveam acolo vitrine cu exemplare sectionate de automat Kalashnikov, pusca mitraliera cu incarcator sector si tambur, pusca semiautomata cu luneta, pistolul TT model ’33 aflat in dotarea ofiterilor armatei si pistolul Carpati din dotarea militiei. De asemenea, imi amintesc ca era si un aruncator de grenade antitanc AG7 cu lovitura aferenta, si parca si un model imbunatatit de Kalasnikov cu teava scurta si pat rabatabil aflat in dotarea trupelor de securitate USLA (Unitati Specializate de Lupta Antiterorista)… si bineinteles toata gama de munitie, adica toate calibrele de cartuse complete, mai putin praful de pusca din tub. Era sa uit mitraliera de companie…
Toate armele erau sectionate in asa maniera incat sa se poata intelege principiul complet de functionare… daca puneai un cartus in incarcator si armai, se putea vedea traseul complet al sau din incarcator pana la expulzarea tubului dupa percutare.  http://calinhera.wordpress.com/2010/10/24/servesc-patria-la-multi-ani/

–In afara de modul –interpretat ca suspect–, in care au patruns in dispozitivul dumneavoastra, ce dovezi mai aveti?

–Faptul ca, la teava unuia dintre tancuri, tabla de protectie a fost rupta in doua locuri, trei din pistoalele mitraliera pe care le-am “capturat” (cu teava scurta si incarcator de 20 cartuse)  aveau tevile afumate, turela tancului de comandat de locotenentul maior Vasile Barbu a fost blocata, iar dimineata plutonierul Butoi a gasit pe tancul sau un pistol mitraliera si o lanterna de semnalizare…Cit despre dotare, sa nu-mi zica mie cum am citit intr-un ziar de mare tiraj– ca era jalnica, in nivelul armatei.  A doua zi, am recuperat, din cele doua autoblindate, radiotelefoane Telefunken, veste antiglont, pistoale de 9 mm, pumnale, binoclu cu infrarosu — care pentru noi constituiau noutatii absolute.  Si, pentru ca tot am fost provocati, sa va mai spun ceva.  Dimineata, cind l-am intrebat “de ce ai tras, ma?” unul dintre cei trei supravietuitori, pe care i-am gasit in blocul de vizavi mi-a raspuns:  “Ce p. mati, si eu execut acelasi ordin ca si tine!!!”  E clar ca nu au venit ca prieteni!

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/04/17/crima-cazul-mapn-23-24-decembrie-89-si-sosirea-uslasilor-maior-mihai-floca-armata-poporului-6-iunie-1990-p-3/

Even some military prosecutors have been willing to admit the obvious:

CINE A TRAS ÎN NOI… DUPĂ 22?!

Interviu cu colonelul magistrat Ilina Radu – prim-procuror al Parchetului Militar Timişoara… la 20 de ani de la evenimente
A consemnat Liza Kratochwill

R.I.: – Nu. Ziua eram la serviciu. Ziua – program normal, seara cu familia, cu prietenii… ne reuneam trei, patru familii de vecini şi stăteam pe jos, pe covoare, pentru că se trăgea formidabil, uneori chiar la nivelul ferestrelor noastre, şi nu-ţi ardea să faci balet prin casă.

L.K.: – În blocuri?

R.I.: – În blocuri, da. În blocurile din, relativ, zona centrală a oraşului. A fost urât…

L.K.: – Asta în ce zi ?

R.I.: – Mi-amintesc de acea noapte cruntă de 23 spre 24 când s-a tras, ne găseam câţiva colegi într-un bloc din zona centrală şi s-a tras formidabil. De la nouă seara până la şase dimineaţa, continuu, cred că au fost zeci de mii de cartuşe şi am fost speriat. Şi chiar atunci am spus: dacă Dumnezeu ne iubeşte, vom prinde Ajunul serii următoare, ca să colindăm. Era Ajunul Crăciunului, însă, noaptea aia a fost furibundă. Şi nu eram de competenţă, de aia nu ne-am implicat profesional. Ca procuror civil nu puteai atunci să cercetezi faptele cu arme ale militarilor şi se ştiu foarte puţine lucruri. S-au găsit foarte puţine tuburi de cartuşe din cele care trebuiau să fie. S-au găsit, în schimb, repet, unele dispozitive care, ulterior, ar fi fost analizate şi ar fi putut constitui simulatoare de tragere sau ţinte false.

L.K.: – Dar dumneavoastră, acum, cred că sunteţi cel mai în măsură să-mi spuneţi care au fost tipurile, în afară de calibrul ăla obişnuit, 7,62, care au fost toate tipurile de gloanţe care au fost identificate, folosite în 1989 şi care au cauzat decese şi răni. Deci au fost o dată aceste 7,62, au fost acele dum-dum explozive şi-n afară de…

R.I.: – 7,65-ul a fost, pistoale-mitraliere scurte…

L.K.: – Kalaşnikov, da, din acestea au fost folosite şi la… cred că şi la cazul Jubea…

R.I.: – …un tip care, atunci, erau doar în dotarea forţelor speciale, la acel moment. Pistoale cu pat scurt şi cu ţeavă scurtă. Mai erau pistoale-mitralieră, AKAEM-uri obişnuite. Au fost apoi, s-a tras chiar şi cu aruncător de grenade, cu AG 7 şi cu diverse tipuri de pistoale.s

L.K.: – Pistoale ale forţelor armate sau…?
R.I.: – Pistoale din dotare. E foarte greu de spus.
L.K.: – Păi, ce pistoale avea România, la acea oră?
R.I.: – TT şi Carpaţi-ul.
L.K.: – Carpaţi-ul, care era în dotarea Miliţiei, nu?

R.I.: – De regulă, era la Miliţie, forţe de Securitate… şi TT-urile, care erau, deopotrivă, şi aici şi acolo. La ofiţeri sau la…

L.K.: – Şi aici ce tipuri de calibru de gloanţe erau folosite, la tipurile astea de pistoale?

R.I.: – Păi, discutăm şi de calibru de 9 milimetri, cu tuburi specifice, cam de nouă milimetri.

L.K.: – Dar cele care se foloseau la lunetă, deci ţintă fixă?

R.I.: – Carabine sau puşti-mitralieră cu tambur.
 
About the same area around the TV station during these days (Prosecutor General Ioan Dan):

image0

image0-001

image0

image0-001

image0

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: