The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Constantin Isac intre 14 si 22 decembrie: dinamovist de judo la Iasi, prezent in zona “Crematoriului Cenusa,” si martor in Piata Universitatii…

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on December 12, 2010

(ca intotdeauna, e vorba aici de un punct de vedere strict personal, legat de cercetarea mea mai veche cand eram in lumea academica, va multumesc)

Iata un inteviu foarte interesant cu Constantin Isac (mai jos, ziarul Curentul 4 iunie), un membru marcant al Asociatiei 21 decembrie 1989 din Bucuresti

http://ro.wikipedia.org/wiki/Asocia%C8%9Bia_21_Decembrie_din_Bucure%C8%99ti

http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/01/asasinii-lui-ion-iliescu/

am scris de mult despre dle. Isac si dezvaluirile lui in privinta incidentului MApN din noaptea 23-24 decembrie 1989, de exemplu https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/08/the-uses-of-absurdity-the-staged-war-theory-and-the-romanian-revolution-of-december-1989-part-iv-pp-530-542-1999-by-richard-andrew-hall/

Atentie la n. 82 pe pagina 538

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010060444382/Interviu/Constantin-Isac-M-am-dus-sa-l-daram-pe-Nicolae-Ceausescu-la-costum-si-cravata-nu-ca-bagabontii-cu-pulovereII.html

cateva extrase

Eraţi un mijlocitor între acele firme şi  Bucureşti. Cum v-au  surprins totuşi evenimentele premergătoare izbucnirii revoluţiei din decembrie 1989?

Pe linie sportivă  trebuia organizată  la Oradea în vara lui 1989 dinamoviada de judo. Am fost acolo împreună cu secretarul general al Federaţiei (n.r. Romåne de Judo) şi  acolo pe la graniţă un cioban cu 400 de oi şi cu două ARO a trecut în Ungaria pe la Arad şi Nadia Comăneci, care a trecut în Ungaria pe la Oradea. Aceste cazuri arătau vulnerabilitatea sistemului de la noi în timp ce-n Cehoslovacia şi Ungaria, graniţa fusese deschisă  pentru germanii  refugiaţi din RDG(n.r. Republica Democrată Germania) pentru a putea trece în RFG. În acest sens, graniţa de vest fusese închisă şi toţi cei care ar fi  dorit să fugă erau blocaţi.  Astfel,  absolut tot ce însemna spectacole şi acţiune sportive  erau închise. La nivelul partidului, s-a luat decizia ca dinamoviada de judo să se mute la IaşI, între 13-14 decembrie 1989.

Dar era si perioda desfăşurării celui de-al XIV-lea Congres? Din cåte ştim în această perioadă la Iaşi a izbucnit prima scånteie împotriva regimului comunist?

Congresul a fost în noiembrie 1989. La Iaşi a fost o primă încercare. Se spera că va fi sprijinită de la graniţa cu Moldova unde se produsese perestrioka. Pe 14-15 decembrie 1989 sunt  la Iaşi. Ce însemna dinamoviada? Toate cadrele (n.r. active) sportive  din cadrul  MAI şi de la Securitate, ofiţeri, subofiţeri, soldaţi  participau la această competiţei. La aceasta s-a dat cate cinci zile libere nu numai la cei care au ieşit campioni ci şi la cei de pe locul al doilea pană la al cincilea,fapt care dă notă că Securitatea înţelesese ceva despre mersul evenimentelor. La Iaşi a venit inclusiv generalul Iulian Vlad, şeful Departamentului Securităţii Statului.

Aţi purtat în acest răstimp vreun dialog cu generalul Iulian Vlad?

Nu, doar la premiere,oficial.

Simultan cu aceste evenimente fusese întalnirea de la Malta dintre Bush şi Gorbaciov  din 2-4 decembrie 1989 ?

Ştiam ce se întamplase la Malta. Iniţial nu s-a discutat cazul Romaniei ci schimbarea de sistem. Romania rămăsese ultimul bastion. Aşa cum erau informaţiile atunci, se stabiliseră  noi sfere de influenţă şi schimbarea lui Ceauşescu. Practic, fostele state socialiste rămaneau sub înfluenţa URSS iar tarile baltice erau lăsate libere, sub influenţa Occidentului, în special a SUA.  Ceea ce ştiam  atunci era că existau mai multe planuri de intervenţie  asupra Romåniei, era unul de aplicare  al testamentului Ţarului Petru şi altul care prevedea libertatea deplină  de acţiune a SUA împotriva comunismului din Panama,a regimului Noriega, sprijinit de Moscova şi cuba. Era clar că Noriega a aşteptat sprijinul Moscovei şi al Cubei care nu a  mai venit după cum şi noi am fost lăsaţi să ne desfăşurăm fără nici o intervenţie. Cu o lună de zile,(n.r. înaintea izbucnirii revoluţiei romane), la noi s-a organizat TIBCO(n.r. Targul Internaţional Bucureşti) în octombrie unde am avut convorbiri cu reprezentanţii Securităţii întrucåt eram obligaţi toţi cei care aveam legături cu străinii să prezentăm un raport de lucru şi am pus pariu cu ofiţerul coordonator pe o ladă cu bere că Ceauşescu nu mai apucă Crăciunul.

Domnule Isac vreau să precizaţi foarte clar că acele rapoarte pe care  le dădeaţi  la Securitate erau ca urmare a faptului că  reprezentaţi acele firme din RFG în Romånia?

Eram obligaţi prin natura activităţii  care o desfăşuram întrucåt Securitatea controla pe toţi cei care aveau legături cu străinii şi trebuia  să dăm rapoarte pentru că reprezentam  intersele acelor firme în Romania şi invers. Era imposibil să nu fii contactat de Securitate.

Momentul din 21 decembrie 1989?


Pe 19 decembrie, organizam competiţia ”Floarea de Cireş”, noi  cei de la judo şi participau sportivi din toată ţara, prilej cu care sărbătoream sfårşitul anului. Pe 21 decembrie, am organizat  ”Floarea de Cireş”, în Regie la 303, la fosta sală de menaj a Regelui. Această organizare  a coincis  însă şi cu mitingul de sprijinire a regimului  de pe 21decembrie, după întoarcerea lui Ceauşescu din Iran. Dimineaţa, eram la Republica şi la 7.00 ni s-a spus să ne încolonăm pentru că se va organiza  un meeting.  La ora 8.00 s-a contramandat  pentru că, la ora 9.00  să se spună  că se face din nou. Nemaiavånd timp  să  se organizeze  pe echipe, în marş, s-a dat un punct de întalnire, care era pentru muncitorii de la Republica la Sfåntul  Gheorghe.  Profitånd de ocazie, eu am plecat la judo. Ceva era în neregulă, la partid, în uzină, subiectul era despre ce se întåmplase la Timişoara.


Să înţeleg că nu mai era o tragere de inimă ?


De data aceasta, mitingul a fost organizat  fără  a se mai respecta regulile şi măsurile care se lua înainte, spre exemplu cum se făcuse la congresul al XIV-lea.


A fost organizat în grabă de Barbu Petrescu?


Nu a fost  numai el. Eu vă spun că  cel care a organizat totul a fost secretarul cu propaganda din Bucureşti. Eu nu am fost în Piata Palatului ca să-l aplaud pe Ceauşescu, compeţia  era mai  importantă pentru  mine după cum ştiţI. Le-am spus sportivilor ,de faţă cu cei care ne păzeau, că regimul a căzut, morţii de la Timişoara sunt arşi la Bucureşti.


De ce le-aţi  spus asta?


Eu pe 19 decembrie  alergam în zona parcului din faţa ”Crematoriului Cenuşa” care era închis demult din raţiuni economice.  Eu, în seara de 19 decembrie, eram cu maşina în faţă, mă pregăteam să alerg, cand  am văzut luminile  aprinse la crematoriu. Peste 15 minute, îşi face apariţia o dacie neagră cu număr cu 1B, cu cinci cifre, s-a dat jos un tip care a venit la mine,tocmai mă schimbasem, după care s-a uitat la mine şi crezånd  că sunt de al lor, s-a întors şi a intrat în crematoriu. E clar, a crezut că sunt trimis acolo. Imediat, cånd să ies din curte, pe partea stångă era o frigorifică parcată acolo. O dacie neagră de la Securitate preluase frigorifica cu morţii de la Timişoara de la KM 38 (n.r. al autostrăzii Bucureşti-Piteşti) la ordinul tembel al Elenei Ceauşescu care dorea să şteargă orice urmă. Eu fusesem acolo.

Era pe 21 decembrie seara?


Da, era după  ora 7 seara.


Sentimentul fricii  nu exista?


Da, însă ne apăram pentru  că ne dusesem în faţă la Inter,fiindcă era  luminat şI erau foarte mulţI străini.

Ştim că la Inter erau cazaţI foarte mulţI jurnalişti occidentali care după Congresul al XIV-lea nu au mai plecat?

Mare atenţie, nu-i lăsa regimul să stea două luni după  Congres. Securitatea  nu era o fată mare, ea lucra, aresta în  tot acest răstimp, culegea informaţii. Se luase măsuri împotriva disidenţilor: spre exemplu în cazul lui  Mazilu. Pe vremea generalului  Ioniţă, se luase măsuri împotriva lui Ceauşescu  cånd  acesta  era plecat în Uganda.  A venit urgent de acolo şi a luat măsuri împotriva grupului, era Vasile Patilineţ, de orientare spre Moscova,  Măgureanu, Iliescu, împotriva acestora  se luase măsuri de control.


Brucan?


Brucan, e ciudat în acele timpuri făcea naveta pe ruta: Moscova –Germania-Isreal-SUA, fusese primit de unul dintre  consilierii  lui Gorbaciov. Purta mesaje între CIA-KGB-Mossad, care mai mult sau mai puţin au acţionat în Romånia. A mai fost şi Securitatea romånă.  Au fost măsurile luate de  generalul Iulian Vlad pentru  conservarea acesteia.

Pe Militaru îl văzuserăţI?


Nu, încă nu venise.  Ca dovadă,  că  am fost acolo v-am aratat fotografii. Era o masă acolo şi erau toţi revoluţionarii în timp ce  monitoarele  tvr aveau încă  mine de control şI nu difuzau  imagini cu noi. Fiind inginer am văzut că era o farsă si nu se transmitea. Voiam să anuţăm că armata e cu noi, stiam şi de planurile din afară întrucåt  unii au vrut să provoace un razboi civil între armată, securitate şi interne.  Am strigat să vină directorul  tvr şI să  se dea drumul la emisiune. Să anunţăm că Ceauşescu a căzut şi nu trebuia să  existe un război civil între armată, securitate şi MAI. Strigam: armata e cu noi!. La USLA, la Securitate, aveam colegi de judo, îi cunoşteam, vorbeam  liber. Pe nivel sportiv îi ştiam.

Vedeti si:

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/04/18/cine-este-constantin-isac-martorul-la-uciderea-lui-trosca/

https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/10/dinamoviada-iasi-decembrie-1989-si-sportivi-in-treninguri-cu-acelasi-de-tip-geanta-cazati-la-unirea-traian-si-moldova/


4 Responses to “Constantin Isac intre 14 si 22 decembrie: dinamovist de judo la Iasi, prezent in zona “Crematoriului Cenusa,” si martor in Piata Universitatii…”

  1. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/12/constantin-isac-intre-14-si-22-dece… […]

  2. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/12/constantin-isac-intre-14-si-22-dece… […]

  3. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/12/constantin-isac-intre-14-si-22-dece… […]

  4. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/12/constantin-isac-intre-14-si-22-dece… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: