The Archive of the Romanian Revolution of December 1989

A Catch-22 December 1989, Groundhog-Day Production. Presenting the Personal Research & Scholarship of Richard Andrew Hall, Ph.D.

Iasi 14 decembrie

Posted by romanianrevolutionofdecember1989 on December 14, 2010

e vorba aici, ca intotdeauna, de un punct de vedere strict personal…

HOOSIER Tribute…Slight Return (1993) (august 1990-ianuarie 1997, sporadic…cu mihnire)

Iesenii isi amintesc–cum pot sa uite?!–ca in zilele de 13 si 14 decembrie, toate caile de penetratie in Piata Unirii erau pazite de acele grupe de comando, care–s-a aflat–aveau si mitraliere, si tunuri de apa.  S-a mai aflat, apoi, ca in podul Hotelului Traian erau montate alte mitraliere, iar baietii de la ‘Dinamoviada’  erau masati la etajele 1 si 2 din Hotelul Unirea.  Cu lunete si pistoale-mitraliera.  Generalul Olteanu, fostul secretar cu propaganda al C.C. venise la Iasi cu ofiteri superiori din Departmentul securitatii pentru anchete.  Revoltator este ca anchetorii si batausii securitatii sint libera astazi…. (Vasile Iancu, “Sa nu uitam!,” Romania Libera, 14 decembrie 1990).

Cassian Maria Spiridon, Iași, 14 decembrie 1989, Începutul Revoluției Române (Ed. Timpul, Iași, 1994)

PLIN DE MILIŢIENI ŞI DE ARME
Când grupul complotiştilor a ajuns aproape de Piaţă, aceştia au fost fra­paţi de măsurile luate pentru com­ba­terea adunării. Existau două maşini de pompieri, fiecare dispusă de o par­te şi de alta a zonei. Chiar cu acea oca­zie, o Dinamoviadă ce trebuia să aibă loc la Oradea a fost transferată la Iaşi, aşa încât cele două hoteluri de lângă piaţă colcăiau de “sportivi” şi se filma totul. Cassian Maria Spiridon ar fi in­tuit chiar şi nişte cuiburi de mi­tra­lie­ră, numai bine pregătite înspre marginea pieţei, pe clădirile din jur. Existau şi foarte multe maşini de Miliţie, ba era şi una cu prelată, în spatele căreia se putea uşor intui că se găsesc oameni înarmaţi. ( http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/jurnalul-national/revolutia-a-vrut-sa-inceapa-la-iasi-print-530252.html )

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/a-inceput-revolutia-anticomunista-la-iasi~ni37tl

Au rememorat clipe din decembrie ’89

Parerea lui Emilian Stoica a fost sustinuta si de subprefectul Corneliu Rusu Banu si de primarul Gheorghe Nichita. “Iasul a fost singurul mare oras in care s-a instituit neoficial starea de asediu in 1989. Studentii au fost consemnati in camine, caile de acces spre Piata Unirii au fost blocate, s-a interzis formarea grupurilor mai mari de trei persoane, a fost mutata statia de tramvai in fata Postei din Cuza Voda. In balcoanele hotelurilor din piata au fost instalate cuiburi de mitraliere. Au fost aduse unitati ale Securitatii din Botosani si Neamt, inclusiv o companie USLA”, a spus Rusu Banu.

http://www.24-ore.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2721:adi-cristi-chiar-dac-revoluia-din-1989-nu-a-plecat-fizic-de-la-iai-ea-a-fost-gandit-la-iai-la-fel-ca-multe-din-momentele-importante-ale-rii-&catid=7:invatamant&Itemid=6

Pe 14 decembrie 1989, un grup de intelectuali ieşeni au aprins scânteia Revoluţiei Române. Oameni precum scriitorii Cassian Maria Spiridon, Aurel Ştefanachi, prof univ. Ştefan Prutianu, inginerii Vasile Vicol şi Ionel Săcăleanu, juristul Valentin Odobescu, sunt cei care i-au îndemnat pe ieşeni să iasă în Piaţa Unirii şi să se împotrivească  regimului comunist. Pentru faptul că au îndrăznit să se împotrivească şi să conspire împotriva regimului, trupele Securităţii şi cele ale USLA, i-au reţinut  şi  întemniţat  în beciurile Miliţiei, de unde au fost eliberaţi pe data de 22 decembrie 1989. „ Din temniţă am mers direct în mijlocul evenimentelor”, a spus scriitorul Aurel Ştefanachi.
La finalul manifestării, celor prezenţi le-a fost oferită cartea „ Revoluţia la Iaşi”, care poartă semnătura scriitorului Adi Cristi.

iata cum este denaturata informatia aceasta de catre Alex Mihai Stoenescu…sportivi uslasi si dinamovisti…sunt cazati…cot la cot…cu agenti sovietici in aceeasi hoteluri!

http://www.jurnalul.ro/special/special/tentativa-de-revolta-populara-de-la-iasi-54662.html

Tentativa de revolta populara de la Iasi

16 decembrie 2004
REMEMBER DECEMBRIE “”89

Mitingul anticeausist din 14 decembrie 1989, la care au fost indemnati iesenii sa participe, a fost oprit de autoritati. Una dintre temele tentativei de revolta de la Iasi este “Dinamoviada” de judo organizata in pripa acolo intre 13 si 16 decembrie. Nu stim daca s-a desfasurat ceva din ea, dar peste 300 de sportivi s-au cazat cu cateva zile inainte in hotelurile din Iasi.

ALEX MIHAI STOENESCU
VICTIMA. Vasile Vicol este primul arestat al conspiratiei de la Iasi din decembrie 1989
SPERANTA. Emilian Stoica a fabricat manifeste si a impanzit orasul cu ele

Ei sunt suspectati a fi luptatori si tragatori din trupele speciale ale Securitatii sau ale Armatei. Nucleul s-ar fi aflat la Hotelul Unirea, care domina cu inaltimea sa Piata Unirii si unde se cazasera 110 “sportivi”. Pe aceasta ipoteza, intamplarile au o doza de spectaculozitate, pentru ca in acelasi hotel se cazasera si 176 de turisti sovietici din localitatile Nicolaev si Odessa. Securitatea afirma ca “turistii” erau luptatori din trupele speciale sovietice. Cum s-or fi simtit impreuna, vecini de camere? Cert este insa ca, in dupa-amiaza zilei de 14 decembrie, cand era clar ca manifestatia a esuat, hotelul s-a golit in mai putin de o ora. Cercetarea arata ca mutarea “Dinamoviadei” a fost o simpla coincidenta, dar asta nu exclude ca sovieticii sa fi vazut in ea o contraoperatie a Securitatii, fiind probabil unul din motivele abandonarii actiunii.

HARTA. Mai mult decat atat, a existat si un indiciu. Colonelul Ciurlau arata ca “la un hotel, parca Moldova, in camere existau niste pliante si s-a gasit intr-o camera o harta pe care se trasese o linie incepand de la Iasi, Craiova, Timisoara”. Subiectul a trezit interesul senatorilor:

“Dl. Sandulescu: “Ati spus ca vi s-a dat o harta pe care era o linie ce trecea prin – Craiova – Timisoara, era romaneasca sau ruseasca?”

Dl. Ciurlau: “Era romaneasca, in fiecare camera de hotel erau pliante turistice si, pe o harta dintr-un asemenea pliant, era acea linie trasa. In acea camera statusera niste turisti rusi. Noi cautam prin camere de hotel si, ceea ce gaseam foarte mult, erau sticle goale de bautura, inclusiv sticle de colonie, tampoane de vata prin care strecurau, era la ei o perioada de restrictie”.”
[Iata, in schimb, ce spunea Ioan Trofin, seful hotelului ‘Unirea,’ in februarie 1990,  mai sus…]
despre Alex Mihai Stoenescu este mult de spus…
laudat cu cuvinte frumoase de catre eternul Vladimir Tismaneanu “Este un lucru demonstrat cu prisosinta si de onesta ancheta jurnalistica a lui Grigore Cartianu (publicata sub titlul de carte: “Sfârşitul Ceauşeştilor”). http://tismaneanu.wordpress.com/2010/07/21/deshumarea-lui-ceausescu-un-pas-spre-adevar/ ”

5 Responses to “Iasi 14 decembrie”

  1. […] la Richard Andrew Hall – Romanian revolution of December 89 Related postsRichard Andrew Hall: 9 decembrie 1989. Iasul putea fi TimisoaraRadiografia unei […]

  2. […] Iasi 14 decembrie […]

  3. […] imediat inainte de 22 decembrie 1989… (cu alte cuvinte, “turisti” securisti ) https://romanianrevolutionofdecember1989.wordpress.com/2010/12/14/iasi-14-decembrie/ Cine cunoaşte derularea evenimentelor din decembrie 1989 din centrul Braşovului, mai ţine minte […]

  4. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/12/14/iasi-14-decembrie/ […]

  5. […] https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2010/12/14/iasi-14-decembrie/ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: